06 Οκτωβρίου, μνήμη και του Οσίου Γρηγορίου Χαντζτέλι, του εκ Γεωργίας: Βίος.

Πρώτα χρόνια.

Ο όσιος Γρηγόριος Χαντζτέλι γεννήθηκε το 759 στην Κάρτλη, από γονείς ευγενείς και ευσεβείς. Πολύ μικρό τον πήρε στα ανάκτορα η ενάρετη γυναίκα του ηγεμόνα Νερσές, που ήταν θεία του, και τον ανέθρεψε με ιδιαίτερη επιμέλεια.
Από τα πρώτα του χρόνια φανέρωσε τόσο θαυμαστή θεοσέβεια όσο και εξαιρετική ευφυϊα. Από τις εκδηλώσεις και τη συμπεριφορά του, οι συγγενείς του κατάλαβαν πως ήταν «σκεύος εκλογής» του Κυρίου.
Κρασί και κρέας δεν ήθελε να βάλει στο στόμα του. Πονηριά και κακία δεν γνώριζε. Τα παιδιάστικα παιχνίδια δεν τα αγαπούσε. «Ερημίτη» τον αποκαλούσαν, γιατί προτιμούσε την ησυχία και τη μόνωση από τις συναναστροφές και τις συζητήσεις.
Χάρη στην οξύνοια και τη φιλομάθειά του, σύντομα έμαθε να διαβάζει και να γράφει σε πολλές γλώσσες. Μελέτησε όλη την πατερική γραμματεία, που ήταν μεταφρασμένη στα γεωργιανά, και αποστήθισε τόσο τους Ψαλμούς του Δαβίδ, όσο και πολλά λατρευτικά κείμενα. Εντρύφησε ακόμα στα έργα των σοφών, και φιλοσόφων του κόσμου, αφομοιώνοντας κάθε καλό, που έβρισκε σ’ αυτά, και απορρίπτοντας κάθε κακό…

Ο Όσιος Γρηγόριος Χαντζτέλι, ο εκ Γεωργίας.zip

Από το βιβλίο: Οι Αγιοι της Γεωργίας. Έκδοσις: Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωροπός Αττικής. 2004.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
06 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά: Συναξάριον, Ασματική ακολουθία.
06 Οκτωβρίου, μνήμη και του Οσίου Κενδέα του θαυματουργού: Βίος – Πρωτ. Γεωργίου Παπαβαρνάβα.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.