Το «φαρμακείο» της φύσεως. Ο Δυόσμος.

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τον δυόσμο στην κατασκευή μύρου αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος τον ανέφεραν συχνά ως φυτό με μεγάλη φαρμακευτική αξία και ωραιότατο άρωμα. Οι αρχαίοι Ελληνες έτριβαν το τραπέζι τους με δυόσμο, πριν καθήσουν να φάνε.

Η χρήση του μπορεί να είναι συνήθως εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο, αν μασήσουμε τα φύλλα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική (κεφτέδες, σάλτσες, ξίδια κ.λπ.).

Τρόπος παρασκευής ροφήματος:

για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά μερικά φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα μπρίκι καυτό νερό και το αφήνουμε μισή ώρα.

Εξωτερική: ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου. Σε αποστήματα βάζουμε σκόνη από τριμμένα φύλλα. Ο δυόσμος χρησιμοποιείται επίσης στη σαπωνοποιία, τη μυροποιία, τη ζαχαροπλαστική κ.λπ.
Αιθέριο έλαιο: δύο με τρεις σταγόνες ανακουφίζουν με εντριβή τους πόνους των ρευματισμών. Μερικές σταγόνες επίσης σε χλιαρό νερό γίνονται γαργάρα σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδος, ουλίτιδος και φλεγμονών του ρινοφάρυγγος.

Δυόσμος κατά των κουνουπιών: Ο πιο οικολογικός και ευωδιαστός τρόπος για να διώξετε τα κουνούπια από κοντά σας, είναι να τρίψετε το δέρμα σας με φύλλα δυόσμου.
Δυόσμος εναντίον μυρμηγκιών: Εάν στις γλάστρες των λουλουδιών φωλιάζουν μυρμήγκια, κάντε ένα αφέψημα: με 100γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, σε 1 λίτρο νερό και ποτίστε τες.
Δυόσμος εναντίον ποντικιών: Επειδή τα ποντίκια δεν αγγίζουν ποτέ τρόφιμα που μυρίζουν δυόσμο, σκορπίστε φρέσκα ή ξερά φύλλα στο εξοχικό σας ή στο σπίτι σας.

Από το ιστολόγιο: Φίμωτρο.

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.