Αρχείο κατηγορίας Αγιολογικά – Πατερικά

Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους – διδαχές του π. Ευμενίου Σαριδάκη.

Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους. – Ο ταπεινός γνωρίζει τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος δεν γνωρίζει τον εαυτόν του.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους – διδαχές του π. Ευμενίου Σαριδάκη.

17 Σεπτεμβρίου, μνήμη και των ενδόξων Ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου, Επισκ. Ταμασού και Μύρωνος των εκ Κύπρου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τω αυτώ μηνί (Σεπτεμβρίω) ΙΖ’, μνήμη των αγίων ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου και Μύρωνος. Στίχοι: Πυρά τεθέντες Ηρακλείδης και Μύρων, Άμφω θυσία, τη πυράγρα του Λόγου,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 17 Σεπτεμβρίου, μνήμη και των ενδόξων Ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου, Επισκ. Ταμασού και Μύρωνος των εκ Κύπρου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Πως πρέπει να εξασκούμε τη θέλησί μας – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ι΄. Πως πρέπει να εξασκούμε τη θέλησί μας για να θέλη σε όλες μας τις εσωτερικές και εξωτερικές πράξεις, ως τελειωτικό σκοπό μόνο την ευχαρίστησι του Θεού. Πέρα από την εκγύμνασι του νού σου πρέπει να κυβερνήσης και την … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πως πρέπει να εξασκούμε τη θέλησί μας – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Λόγος εις την Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού – ΑΝΔΡΕΟΥ Αρχιεπισκόπου Κρήτης .

Εορτάζομε την πανήγυρι του Σταυρού, και όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας καταφωτίζεται. Εορτάζομε την πανήγυρι του Σταυρού, και όλη η οικουμένη φωταγωγείται και γεμίζει με ακτίνες θεϊκής χαράς. Εορτάζομε την πανήγυρι του Σταυρού, δια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγος εις την Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού – ΑΝΔΡΕΟΥ Αρχιεπισκόπου Κρήτης .

13 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του φιλοσόφου και Μάρτυρος, Αγίου Αριστείδου του Αθηναίου: Συναξάριον, Ασματική Ακολουθία.

Ο Άγιος Αριστείδης – Αριστείδου Γ. Θεοδωροπούλου, Εκπαιδευτικού Η περιώνυμη πόλη των Αθηνών μεγαλούργησε διαμέσου των αιώνων, χάρη στους επιφανείς σοφούς, τα λαμπρά οικοδομήματα και την ανάπτυξη των

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 13 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του φιλοσόφου και Μάρτυρος, Αγίου Αριστείδου του Αθηναίου: Συναξάριον, Ασματική Ακολουθία.

Απόλαυση κατανύξεως – Π.Β. Πάσχου.

α’. Ο μέγας αββάς Αντώνιος μας είπε: -Έχοντας πάντοτε το φόβο του Θεού εμπρός στα μάτια μας, να μελετούμε την ώρα του θανάτου, να μισήσουμε τον κόσμο και όλα τα πράγματα του κόσμου. Να μισήσουμε κάθε σωματική ανάπαυση• ν’ απαρνηθούμε … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απόλαυση κατανύξεως – Π.Β. Πάσχου.

08 Σεπτεμβρίου, η γέννησις της Υπεραγίας Θεοτόκου: Υμνολογική Εκλογή, τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.

Υμνολογική εκλογή. Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Η γέννησίς σου Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη: Εκ σου γαρ ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο θεός ημών’

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 08 Σεπτεμβρίου, η γέννησις της Υπεραγίας Θεοτόκου: Υμνολογική Εκλογή, τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.

07 Σεπτεμβρίου, μνήμη και της Οσίας Κασσιανής της Υμνογράφου: Βίος, Ακολουθία.

Τη Ζ’ του αυτού μηνός (Σεπτεμβρίου), μνήμη της Οσίας Κασσιανής της Ποιητρίας. Χρυσούν Κασιανή, ο Παντάναξ μήλον, επέδωκέ σοι Βασιλείας αγήρω.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 07 Σεπτεμβρίου, μνήμη και της Οσίας Κασσιανής της Υμνογράφου: Βίος, Ακολουθία.

Λόγος περί των καθηκόντων ημών προς το Άγιον Θυσιαστήριον – Αγίου Νεκταρίου Επισκ. Πενταπόλεως του θαυματουργού.

«Χριστός δε παραγενόμενος Αρχιερεύς των μελλόντων αγαθών, δια της μείζονος και τελειοτέρας σκηνής, ου χειροποιήτου τ.έ. ου ταύτης της κτίσεως, ουδέ δι’ αίματος ταύρων και μόσχων, δια δε του ιδίου αίματος αίματος εισήλθεν εφ’ άπαξ εις τα άγια, αιωνίων λύτρωσιν

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγος περί των καθηκόντων ημών προς το Άγιον Θυσιαστήριον – Αγίου Νεκταρίου Επισκ. Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Οι πειρασμοί είναι πικρό φάρμακο. Να το παίρνουμε με ταπείνωση και υπομονή – οι ακατάπαυστες δεήσεις στους πειρασμούς – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

1 Οι αγωνιστές, λοιπόν, πειράζονται για να αυξήσουν τον πνευματικό τους πλούτο˙ οι αμελείς, για να φυλαχθούν απ’ ό,τι τους βλάπτει˙ οι κοιμισμένοι, για να ξυπνήσουν˙ οι απομακρυσμένοι, για να

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι πειρασμοί είναι πικρό φάρμακο. Να το παίρνουμε με ταπείνωση και υπομονή – οι ακατάπαυστες δεήσεις στους πειρασμούς – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.