14 Απριλίου, μνήμη και του ενδόξου Νεομάρτυρος Δημητρίου του Πελοπονησίου, πολιούχου Τριπόλεως: Βίος, Ακολουθία.

Τη ΙΔ’ του αυτού Μηνός (Απριλίου), ο Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος ο Πελοποννήσιος , ο εν Τριπόλη μαρτυρήσας υπό των Αγαρήνων, εν έτει 1803, ξίφει τελειούται.

Εχθρούς βεβήλους αισχύνας Χριστομάρτυς,
Μετέστης γήθεν εις ουράνιον πλάτος.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος γεννήθηκε στη Λιγούδιστα η Χώρα της Τριφυλίας. Σε μικρή ηλικία ήλθε με τον αδελφό του στην Τρίπολη και εργαζόταν μαζί με άλλους χτίστες. Επειδή όμως αυτοί τον βασάνιζαν, έφυγε από την εργασία αυτή. Προσελήφθη στην οικία κάποιου Τούρκου κουρέα, ο οποίος επέτυχε μετά από λίγο διάστημα τον εξισλαμισμό του και τον ονόμασε Αχμέτ.

Αργότερα ο Δημήτριος εγκατέλειψε την Τρίπολη, αφού πρώτα μετανόησε για την αποστασία του και ήλθε στο Άργος. Από το Άργος, για μεγαλύτερη ασφάλεια, έφθασε στη Σμύρνη και από εκεί μετέβη στη μονή του Τιμίου Προδρόμου των Κυδωνιών, όπου εξομολογήθηκε στον πνευματικό της μονής και ζήτησε τις συμβουλές του. Με την δική του προτροπή ο Δημήτριος ήλθε στην Χίο και παρέμεινε για αρκετό καιρό κοντά σε ένα ευλαβή και φωτισμένο πνευματικό, ζώντας με προσευχή και νηστεία.

Αφού προετοιμάσθηκε για το μαρτύριο, ήλθε πάλι στο Άργος, όπου παρέμεινε κρυπτόμενος και χειραγωγούμενος από τον ιερέα Αντώνιο Σακελλάριο και από εκεί έφθασε στην Τρίπολη. Εμφανίσθηκε ενώπιον του Τούρκου διοικητού και ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό και τον πόθο του για το μαρτύριο, χωρίς να υποκύψει στις κολακείες, τις απειλές και τους βασάνους. Ομολογούσε συνεχώς την πίστη του στον Κύριο. Έτσι αποκεφαλίσθηκε από τους Τούρκους το έτος 1803. Το ιερό λείψανό του διασώθηκε από τους Χριστιανούς στην ιερά μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών και η τίμια κάρα του ενταφιάσθηκε από κάποιον ευσεβή ιερέα.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Τριπόλεως – Νικηφόρου ιερομονάχου του Χίου.rar

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.