48 ανήλικα κορίτσια απελευθερώθηκαν από τα νύχια ψευδοπροφήτη στο Δελχί, ενώ χιλιάδες γυναίκες παραμένουν υπόδουλες «άσραμ» στην Ινδία – Vidhi Doshi.

Μακρυά από το πολύβουο βορειοδυτικό Νέο Δελχί, βρίσκεται το λεγόμενο «Πνευματικό Πανεπιστήμιο», το οποίο είναι η έδρα της μυστηριώδους σέκτας «Adhyatmik Vishwa Vidyalaya» (AVV). Εκεί περισσότερα από 40 ανήλικα κορίτσια διασώθηκαν ύστερα από έφοδο της αστυνομίας. Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, δεν είδαν ποτέ τους ενοίκους του κτιρίου στα παράθυρα ή τα μπαλκόνια. Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε άλλα υποστατικά, οδήγησαν στον εντοπισμό των υπολοίπων ανήλικων κοριτσιών. (Φώτο: Vidhi Doshi/The Washington Post)

Μία Πέμπτη τον περασμένο Δεκέμβριο, μια φορτισμένη συναισθηματικα οικογενειακή επανένωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα Δικαστηρίου στο Νέο Δελχί. Δακρυσμένη, η ηλικίας 32 χρόνων γυναίκα, αγκάλιασε την αδελφή της που είχε να τη δει εδώ και 14 χρόνια. Όπως διηγείται η μεγαλύτερη αδελφή, η συνάντηση ήταν το συγκινητικό αποκορύφωμα μιας υπό εξέλιξη έρευνας, σχετικά με μυστικιστική θρησκευτική σέκτα, που έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Από τις 19 Δεκεμβρίου 2017, τουλάχιστον 48 ανήλικα κορίτσια έχουν διασωθεί, ύστερα από αστυνομικές επιδρομές στα λεγόμενα «άσραμ» (ashrams) της σέκτας στο Νέο Δελχί. Οι αρχές αναφέρουν ότι, τα κορίτσια και άλλες γυναίκες, εντοπίστηκαν μέσα σε συνθήκες που θύμιζαν φυλακές, πίσω από διπλαμπαρωμένες πύλες με συρματομπλέγματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αξιωματούχων, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα οικήματα στα οποία, πιθανώς, ζουν χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια.

Η Οργάνωση «Πνευματικό Πανεπιστήμιο» (Adhyatmik Vishwa Vidyalaya -AVV), διδάσκει ότι ο αρχηγός της είναι μετενσάρκωση διαφόρων Ινδουϊστικών θεοτήτων και έχει κατέβει στη γη για να ενώσει τους ανθρώπους όλων των θρησκειών και να τους μετατρέψει σε θεότητες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της σέκτας ή για τον αρχηγό της, Βιρέντρα Ντεβ Ντίξιτ (Virendra Dev Dixit), αν και οι οπαδοί της λένε ότι αποτελεί παραφυάδα της Οργάνωσης Μπράχμα Κουμάρις (Brahma Kumaris), μιας διεθνούς σέκτας με δεκάδες κέντρα στις ΗΠΑ και εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

… Οι έρευνες για την «AVV» ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελίες που υπέβαλαν τρεις οικογένειες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί και στις οποίες ανέφεραν ότι γυναίκες συγγενείς τους εξαφανίστηκαν μετά την ένταξή τους στη σέκτα. Η ηλικίας 32 χρόνων γυναίκα, ανήκει σε μία απ’αυτές τις οικογένειες. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post, τον Ιούνιο του 2000, όταν ακόμα ήταν έφηβη, κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού θρησκευτικού σεμιναρίου που παρακολούθησε, βιάστηκε από τον Ντέξιτ στα κεντρικά γραφεία της σέκτας. Τρία χρόνια αργότερα, οι γονείς της «παρέδωσαν» (“surrendered”) τη μικρότερη αδελφή της στη θρησκευτική αυτή σέκτα. Από τότε, η γυναίκα προσπαθούσε να έλθει σε επαφή με την αδελφή της, η οποία σήμερα είναι 25 χρόνων, προκειμένου να την ελευθερώσει.

«Δεν θα είχα πει ποτέ σε κανέναν, τίποτα για όλ’αυτά, αν δεν ήταν εκεί η αδερφή μου», είπε. Ο Ντίξιτ ισχυρίζεται ότι είναι ενσάρκωση, μεταξύ άλλων, του Ινδουϊστικού θεού Κρίσνα, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο έχει 16,000 συζύγους. Η Swati Maliwal, πρόεδρος της κυβερνητικής υπηρεσίας προστασίας των γυναικών, ανέφερε ότι από τις έρευνες που γίνονται, έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί 200 γυναίκες και κορίτσια σε άθλιες συνθήκες.

Το «άσραμ διεξάγει παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε η Maliwal. Οι ερευνητές, ανέφερε, βρήκαν ουσίες που προκαλούν ζάλη, καθώς και φάρμακα τα οποία πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί σαν ναρκωτικά και «καταπραϋντικά» εναντίον των γυναικών. Είπε επίσης ότι τα θρησκευτικά κείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής, δίνουν οδηγίες στις γυναίκες να «παραδώσουν»το σώμα τους στον Ντίξιτ.

Η Maliwal ήταν παρούσα στην έρευνα της αστυνομίας στο κορυφαίο άσραμ της σέκτας στο βορειοδυτικό Νέο Δελχί. Το περιγράφει σαν «φρούριο» με πολλαπλές κλειδωμένες πύλες και συρματοπλέγματα. Αναφέρθηκε στον εντοπισμό ενός δωματίου γεμάτου από φάρμακα, μη επισημασμένες ουσίες και σύριγγες, βαλίτσες γεμάτες λατρευτικές επιστολές γραμμένες από τις γυναίκες της σέκτας προς τον Ντίξιτ, καθώς και βιβλία και αφίσες που περιγράφουν τον Ντίξιτ σαν θεό…

«΄Ολα τα κορίτσια φαίνονταν σαν υπνωτισμένα – σε έκσταση (appeared to be in a trance)», είπε η Maliwal. Οι αρχές απεμάκρυναν 48 ανήλικες από το κτίριο. Τα έγγραφα του Δικαστηρίου αναφέρουν ότι τουλάχιστον 167 ενήλικες γυναίκες παρέμειναν εκεί, ενώ 25 ενήλικες άνδρες ζουν σε παρακείμενο βοηθητικό οίκημα στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με τις γραπτές καταθέσεις των ερευνητών, όπως αυτές κατατέθηκαν στο δικαστήριο, οι γυναίκες ζούσαν σε «άθλιες συνθήκες σαν ζώα» (“animal-like conditions”), πολλές απ’ αυτές ήταν σε κακή φυσική κατάσταση και φαίνονταν να είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η υπόθεση της AVV έρχεται στο φως μερικούς μήνες μετά την καταδίκη ενός άλλου δημοφιλούς γκουρού, του Gurmeet Ram Rahim Singh. Η μακρά ύπαρξη και δραστηριοποίηση της σέκτας, παρά τις δεκάδες καταγγελίες στην αστυνομία ολ’αυτά τα χρόνια, υποδηλεί την ασυδοσία και «το απυρόβλητο» των ψευδο – ιερών ανδρών (holy men) στην Ινδία, όπου οι θρησκευτικοί ηγέτες –γκουρού έχουν τεράστια οικονομική και πολιτική εξουσία και επιρροή. Οι έρευνες για την οργάνωση AVV προσφέρει ελπίδα σε εκατοντάδες οικογένειες με συγγενείς που βρίσκονται παγιδευμένες στα πλοκάμια της σέκτας.

Μετάφραση-Επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος από την:
https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/48-underage-girls-have-been-rescued-from-the-ashrams-of-a-godman-in-delhi/2017/12/31/92737142-eca2-11e7-956e-baea358f9725_story.html?utm_term=.cc01583e095c

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Παγκύπρια Ένωση Γονέων: 08 Ιανουαρίου 2018

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.