Περισσότεροι καύσωνες φέτος σε Ευρώπη και Μεσόγειο!

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι «πιο ζεστό από το κανονικό» σε ικανό μέρος της Ευρώπης και της λεκάνης της Μεσογείου, σύμφωνα με τη Météo-France, που προβλέπει αντίθετα πως οι θερμοκρασίες θα προσεγγίζουν τον μέσο όρο στην πλευρά του Ατλαντικού.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη (περιλαμβανομένης και της μισής ανατολικής Γαλλίας), η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προκρίνει «ένα πιο ζεστό σενάριο» και λιγότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό, εξαιτίας της «πιθανότητας επιμονής» ενός ισχυρού αντικυκλώνα, σύμφωνα με την καλοκαιρινή πρόβλεψη (από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο) που παρουσίασε σήμερα (08 Ιουνίου 2018).

Στην πλευρά του Ατλαντικού, η επίδραση του ωκεανού, που είναι ακόμη «ασυνήθιστα ψυχρός», θα είναι αισθητή. Για τις υπόλοιπες περιοχές δεν προκρίνεται κανένα σενάριο, σύμφωνα με τη Météo-France, που βασίζεται στο EUROSIP (μια σύνθεση των μοντέλων της Météo-France, του βρετανικού Met Office ή ακόμη του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης).

Ένδειξη της κλιματικής απορρύθμισης αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται μια αύξηση των μέσων θερμοκρασιών, όπως στο Ιλ-ντε-Φρανς, όπου τα πέντε πιο ζεστά έτη των τελευταίων 50 χρόνων παρατηρήθηκαν τον 21ο αιώνα: το 2011, 2014, 2015, 2017 και 2003, σημειώνει η Météo-France σε μια περιφερειακή σύνθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Από άποψη εποχής, το καλοκαίρι είναι η εποχή με τη μεγαλύτερη υπερθέρμανση (περίπου 0,4 βαθμός Κελσίου τη δεκαετία), και ακολουθεί η άνοιξη (0,3 βαθμός τη δεκαετία). Το φθινόπωρο και τον χειμώνα η τάση είναι επίσης προς τα πάνω. Τα πέντε πιο δροσερά καλοκαίρια παρατηρήθηκαν πριν από το 1980.

Ωστόσο, για να βρούμε τον πιο κρύο χειμώνα πρέπει να ανατρέξουμε στο 1962-63. Οι δέκα πιο ήπιοι χειμώνες στη Γαλλία παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (με εξαίρεση το 1974) με ρεκόρ ήπιου χειμώνα να έχουν καταγραφεί το 2006-2007 και το 2015-2016. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο ετήσιος αριθμός ψυχρών ημερών μειώνεται: λιγότερες από 3 έως 4 ημέρες τη δεκαετία από το 1959!

Από την πλευρά τους οι προβολές δείχνουν μια υπερθέρμανση τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2050, καθώς τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα παραμείνουν για πολύ στην ατμόσφαιρα. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που θα γίνουν για να μειωθούν.

Πρώιμο κύμα καύσωνα τον Ιούνιο του 2017, κύμα καθυστερημένης ζέστης το καλοκαίρι του 2016. Τέτοια «αξιοσημείωτα φαινόμενα» από τώρα και μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσαν να είναι πιο συχνά, αλλά επίσης πολύ πιο έντονα και πιο μεγάλα σε διάρκεια στο Παρίσι και στο Ιλ-ντε-Φρανς, προβλέπει η Météo-France. Σύμφωνα με μια ανάλυση με βάση προσομοιώσεις (πρόγραμμα Extremoscope) τα δύο καθυστερημένα κύματα (ζέστης) το 2016 θα είχαν «εξαιρετικά μικρή» πιθανότητα να σημειωθούν στις κλιματικές συνθήκες της περιόδου 1971-2000 ενώ με ορίζοντα το 2030, και ακόμη περισσότερο το 2050, οι θερμοκρασίες αυτές θα είναι «συχνές».

Η/Υ ΠΗΓΗ:
In.grQ 08 Ιουνίου 2018

Κατηγορίες: Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.