Απέτυχε η πολιτική του κατευνασμού – Κωνσταντίνου Χολέβα.

Στα εθνικά θέματα απαιτείται μία πιο μαχητική αντιμετώπιση με επίγνωση των ιστορικών δεδομένων

Η πολιτική της παρούσης Ελληνικής κυβερνήσεως στα εθνικά θέματα απέτυχε πλήρως. Στηρίχθηκε στη θεωρία του κατευνασμού των γειτόνων και απλώς κατόρθωσε να αποθρασύνει τους πάσης φύσεως επεκτατισμούς και εθνικισμούς. Απαιτείται μία πιο μαχητική αντιμετώπιση, με αξιοποίηση όλων των δυνητικών συμμάχων και εταίρων και πρωτίστως με επίγνωση των ιστορικών δεδομένων.

Η συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 έδωσε τη δυνατότητα στον Τούρκο πρόεδρο να μιλά για υποσχέσεις εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού, κρυφές και φανερές. Ελπίζω να μη δόθηκαν τέτοιες υποσχέσεις. Πάντως στα ελληνοτουρκικά πρέπει να δηλωθεί ότι δεν νοείται βελτίωση των σχέσεων όσο ισχύει η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδος για το ενδεχόμενο νόμιμης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων (casus belli).

Στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών ήταν λάθος η ανακοίνωση ότι θα ισχύσουν τα 12 μίλια μόνο στο Ιόνιο. Ετσι, φαίνεται η κυβέρνηση να αποδέχεται την τουρκική άποψη ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση, στην οποία δεν εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο.

Στην Κύπρο πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε λύση η οποία θα νομιμοποιεί την τουρκική εισβολή και κατοχή. Είναι χρήσιμο να διευρυνθεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου, αλλά πρέπει εξίσου να ενισχυθούν και οι εκπαιδευτικοί και οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών του Ελληνισμού. Η αποδόμηση της Ιστορίας και της εθνικής ταυτότητας να αποτραπεί και να εδραιωθεί ο υγιής πατριωτισμός, χωρίς φανατισμούς, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Ελλάδος και Κύπρου.

Να μη γίνουν άλλες υποχωρήσεις προς την Αλβανία και να στηριχθεί από Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ελληνισμός που ζει εκεί. Δεν είναι δυνατόν να ζητεί η Αλβανία ένωση με το Κόσοβο και να αρνείται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην ελληνική εθνική μειονότητα. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914, με το οποίο η Αλβανία παραχώρησε μία ευρεία μορφή αυτοδιοικήσεως στους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου;

Στο Μακεδονικό είναι προφανές ότι ο Ζάεφ εκμεταλλεύεται την ελληνική υποχώρηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και καθημερινά γίνεται πιο προκλητικός. Η συμφωνία ούτε βελτιώνεται ούτε εξωραΐζεται. Απλώς καταργείται και καταψηφίζεται. Είναι στο σύνολό της βλαπτική, ανιστόρητη, ασαφής και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα ελπίζουν οι σχεδιαστές της ότι θα λύσει.

Στη Θράκη πρέπει να σταματήσουν οι συχνές και για ασήμαντη αφορμή επισκέψεις Τούρκων υπουργών. Ας υπενθυμίσουμε στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής να μην ξεφεύγει από τα όρια της αποστολής του. Είναι επίσης αναγκαία η ίδρυση ελληνόγλωσσων δημοτικών σχολείων για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητος που κατοικούν στον ορεινό όγκο. Η ηττοπάθεια βλάπτει. Καλούμαστε να επιδείξουμε εθνική αξιοπρέπεια και σεβασμό στην πάντα επίκαιρη ελληνορθόδοξη παράδοση!

Κωνσταντίνος Χολέβας
*Πολιτικός επιστήμων

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Εφημερίδα Δημοκρατία: 17 Δεκεμβρίου 2018

Κατηγορίες: Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.