Περιήγηση στους ιστορικούς χώρους του Ιερού Ιδρύματος της Μεγαλόχαρης της Τήνου – Ελευθερίου Ν. Κορνάρου, Πρωθιερέως Πανελλ. Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Θα προσπαθήσουμε να συνοδεύσουμε τον Προσκυνητή μας στην παρουσίαση όλων των εκθέσεων του Ι. Ιδρύματος της Μεγαλόχαρης: Θρησκευτικών, Εκκλησιαστικών, πνευματικών, αγιολογικών, βυζαντινών, καλλιτεχνικών κ.λ.π. για να γευθεί το Ουρανόσταλτο μάνα της θείας αντιλήψεως. Και πρώτα απ’ όλα θα σταθούμε μπρος στην Αγία Εικόνα.

Η πνευματική αξία και σημασία των κοσμημάτων – αφιερωμάτων της Αγίας Εικόνας.

Το από πολύτιμα σε κοσμήματα – αφιερώματα χρυσό κάλυμμα της Αγίας Εικόνας είναι ένα αμφιλεγόμενο σημείο, από μερικούς Προσκυνητές, που δεν επιτρέπεται να παρίδομε.

Αυτά τα κοσμήματα τα χαρακτηρίζουν σαν κοσμήματα μεγάλης υλικής αξίας, πράγμα που είναι αντίθετο προς το νόμο της κατανύξεως και της απλότητας της χριστιανικής θρησκείας. Πιθανόν να είναι δικαιολογημένη αυτή η γνώμη τους, από την εξωτερική του αντικειμένου όψη. Όμως, εάν εξετάσουν βαθύτερα το νόημά της εκθέσεως αυτών των κοσμημάτων – αφιερωμάτων, τότε θα πρέπει να πιστεύουν, όπως πιστεύουμε κι εμείς, πως το κόσμημα αυτό δωρήθηκε ύστερα από μια βαθιά προσευχή, από μια ζωντανή πίστη, από μια ευχαριστήριο δοξολογία, οπότε το κόσμημα αυτό λαμβάνει μια ιδιαίτερη πνευματική αξία, που την έδωσε όχι η αξία του λίθου, αλλά η υπεραξία του θαύματος. Είναι μια εσωτερική μεταμόρφωση του κοσμήματος – αφιερώματος σε πνευματική πραγματικότητα περιλουσμένη από τη χάρη της δωρολήπτου Παναγίας μας. Ίσως, για ορισμένους, αυτό να είναι ακατάληπτο, και όμως τον πιστό Προσκυνητή τον συγκλονίζει η βαθιά πίστη του δωροδότου προς την Κεχαριτωμένη, που απεικονίζει στη θαυματόβρυτη Εικόνα Της.
«Ο εωράκαμεν και ακηκόαμεν, απαγγέλομεν υμίν, ίνα και υμείς κοινωνίαν έχητε μεθ’ υμών… Και αύτη εστίν η επαγγελία… ότι ο Θεός φως εστί και σκοτία εν αυτώ ουκ έστι ουδεμία». (Α’ Ιω. 3-6).

Ο Ιερός Ναός της Μεγαλόχαρης.

Αν οι μυριάδες των μυριάδων προσκυνητών έκλιναν τα γόνατά τους σε προσευχή και δέηση στις λατρευτικές στιγμές του Ι. Ναού, αν οι στεναγμοί των πόνων και οι αναζητήσεις των λυτρωτικών χαρισμάτων αντηχούν στον ολοφώτεινο ιερό χώρο, όμως η ακένωτη πηγή της Χάρης αναβαπτίζει τον άνθρωπο για να τον μεταφέρει σε αιθέρια ύψη αγαλλιάσεως. Το πλήθος των αφιερωμάτων, ο διάκοσμος, η λατρευτική πνευματική πανδαισία, που την συνθέτουν οι αρμονικές ψαλμωδίες των Ιερέων και των Ιεροψαλτών, είναι η χαρά και η γλυκύτητα που αναβλύζουν από «τον βυθόν του ελέους και την βρύση των απείρων θαυμάτων».

Το Σκευοφυλάκιο

Στο Σκευοφυλάκιο φυλάσσονται ιερά σκεύη, αρχιερατικά, Ιερατικά και Διακονικά άμφια, που έχουν ξέχωρη αξία, καθώς και πολλά άλλα αφιερώματα ιδιαίτερης σημασίας και αρχαιολογικής ιστορίας.

Βυζαντινό Μουσείο.

Το Βυζαντινό Μουσείο είναι ένα στολίδι πνευματικότητας του Ιερού Ιδρύματος. Σ’ αυτό βρίσκεται όλη η βυζαντινή και αρχαιολογική τέχνη και αξία των Εκκλησιών και των Εξωκκλησίων της Τήνου, τα έργα των οποίων φυλάσσονται σ’ αυτό, με την παραχώρηση από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και Ιδιοκτήτες μόνον προς φύλαξη. Υπάρχουν Ιερές Εικόνες, φανάρια, Σταυροί, εξαπτέρυγα και άλλα πολλά, όπως είναι και ο πρώτος Επιτάφιος του Ι. Ναού της Μεγαλόχαρης.

Θεομητορική Έκθεση.

Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών

Το καλλιτεχνικό πνεύμα των Τηνίων συγκεντρώνεται σπερματικώς μέσα σ’ αυτό το χώρο. Το Ι. Ίδρυμα δεν έμεινε αμέτοχο και αδιάφορο στο Τηνιακό καλλιτεχνικό πνεύμα, αλλά τουλάχιστον δούλεψε για την καλλιέργειά του, προσφέροντας τη γενναία υποτροφία του στα παιδιά με την έκδηλη κλίση τους. σε ποιούς να πρωτοαναφερθούμε; Στους Γιαννούλη Χαλεπά, Νικόλαο Γύζη, Νικηφόρο Λύτρα, Περικλή Λύτρα, Νικόλαο Λύτρα, Εμμανουήλ Λαμπράκη, Ν. Λούβαρη, Ματθαίο Ρενιέρη, Γεώργιο Βιτάλη, Λάζαρο Φυτάλη, Λάζαρο Σώχο κ.λ.π. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι, υπότροφοι του Ι. Ιδρύματος, τίμησαν και δόξασαν την Τήνο με την πνευματική τους δύναμη και έξαρση.

Μουσείο Σώχου.

Ο Αντώνιος Σώχος, ήταν Καθηγητής Πολυτεχνείου και Ακαδημαϊκός. Τα έργα του έχουν τη σφραγίδα της απλότητας.

Η Πινακοθήκη

Είναι δωρεά του αειμνήστου Αθανασίου Παπαδοπούλου, Μεγάλου Ευεργέτου του Ι. Ιδρύματος. Πλήθος πινάκων και έργων τέχνης μεγάλης αξίας φημισμένων ζωγράφων. Ο αριθμός των έργων με όλα τα άλλα αντικείμενα της δωρεάς του αειμνήστου Αθανασίου Παπαδοπούλου ανέρχεται σε 160 εκθέματα.

Το μαυσωλείο της «ΕΛΛΗΣ»

Μνημείο για να θυμίζει την προσφορά του Πολεμικού μας Ναυτικού στους μεγάλους αγώνες του Έθνους˙ την ανίερη πράξη της φασιστικής Ιταλίας, προσβολή της εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 1940, με τον τορπιλισμό του αξέχαστου ιστορικού καταδρομικού «ΕΛΛΗ» και σε αιώνιο μνημόσυνο εκείνων που βρήκαν τραγικό θάνατο απ’ τα φονικά άνανδρα χέρια.

Προσωπικές εμπειρίες μου παραθέτω κατωτέρω.

Το υψικάρηνο επιβλητικό κωδωνοστάσιο του Ναού της Μεγαλόχαρης είναι ο τηλαυγής Φάρος που ακτινοβολεί, για να οδηγεί τους διαβάτες της ζωής στην ευθεία πορεία των αιωνίων Ιδεωδών, της Πίστης προς τη θρησκεία του Θείου Ναζωραίου, και προς το μαρτυρικό άλλ’ ένδοξο Έθνος μας.

Από το βιβλίο: Ελευθερίου Ν. Κορνάρου, Πρωθιερέως Πανελλ. Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου – Η Παναγία της Τήνου.
Εκδοση Δεκάτη τρίτη, επηυξημένη και βελτιωμένη. Τήνος, 2015

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.