Ανάβει το… Καμίνη της αποτέφρωσης.

Ακόμη ένα χτύπημα στην ορθόδοξη παράδοση υλοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για το αποτεφρωτήριο του Δήμου Αθηναίων, κάτι που άλλωστε αποτελούσε εδώ και χρόνια “όραμα” του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη σχετική απόφαση που καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για την περιοχή του Ελαιώνα.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του δήμου. Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Η υπογραφή της απόφασης έγινε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από χίλια κύματα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας».

Η Εκκλησία

Η θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποτέφρωση είναι σαφής. Αυτή η πρακτική προσκρούει στην ορθόδοξη και ευρύτερα στη χριστιανική παράδοση. Από το 2014 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με εγκύκλιό της έχει ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία δεν θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος».

Προσθέτει ότι «η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους». Μπορεί η Εκκλησία να έχει δεχτεί -κατ’ οικονομία- εδώ και χρόνια την εκταφή των νεκρών σωμάτων, κυρίως στα κοιμητήρια των αστικών κέντρων, μετά την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ωστόσο στο ζήτημα της αποτέφρωσης είναι κάθετα αντίθετη. Το 2016 η ΔΙΣ είχε ζητήσει, χωρίς ποτέ να εισακουστεί, να προστεθεί στον νόμο για την αποτέφρωση και επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Εφημερίδα, Δημοκρατία: 13 Μαρτίου 2019

Σημείωσις του orp.gr:

Τι κρίμα! Μόνο τόσο λίγο αγαπούμε το σώμα μας, ώστε να το παραδίνουμε στη φωτιά, για να εξαφανιστεί οριστικά από τη γη μας!

Σε τι μας ενοχλεί άραγε ο Νόμος του Δημιουργού μας και η Αγάπη του στο γένος μας, ώστε τα περιφρονούμε τόσο απροκάλυπτα τις Εντολές του;

Μήπως τελικά σκιαμαχούμε;

Μήπως κάτι Άλο μας φταίει;

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.