Η Γερμανία κλείνει μουσουλμανικά σχολεία!

Αντίποινα στον προκλητικό Ερντογάν

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ μουσουλμανικός παιδικός σταθμός που λειτουργούσε στο γερμανικό κρατίδιο Rheinland-Pfalz θα κλείσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Συμφώνως προς απόφαση του δικαστηρίου στο Mainz, ο παιδικός σταθμός «Al-Nur» από τον ερχόμενο Μάιο δεν θα διαθέτει άδεια λειτουργίας, καθώς όπως εκτιμούν οι αρχές ο Σύλλογος που τον διατηρεί, εκπροσωπεί εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αντίποινα της Δύσεως έναντι της επιθετικής ρητορικής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, όσο πλησίαζε μάλιστα η ημέρα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής 31 Μαρτίου.

Το κρατίδιο του Rheinland-Pfalz είχε αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του παιδικού σταθμού τον περασμένο Φεβρουάριο, κατόπιν στοιχείων που συνέλεξε για το γεγονός ότι ο σύλλογος «Arab-Nil-Rhein», που χρηματοδοτεί τον παιδικό σταθμό, εκπροσωπεί ιδεολογίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητος και των Σαλαφιστών. Μέχρι τις 31 Μαΐου όλα τα παιδιά του παιδικού σταθμού πρόκειται να μετεγγραφούν σε άλλους παιδικούς σταθμούς του Mainz. Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί, επιμένοντας ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτήν την φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του στην Τραπεζούντα ότι η αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από ναό-μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απαντήσεως στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν. «Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τραμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνως προς το πρακτορείο Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα. Στις 24 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνησις μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία, ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν. Όπως είχε δηλώσει «οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε Τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι’ αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».

Διεμήνυσε ότι η Πόλις δεν θα ξαναγίνει ποτέ Κωνσταντινούπολις: «Η Κωνσταντινούπολις δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό».

Ωστόσο, φρένο στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζει η UNESCO. Συγκεκριμένως, πηγή της UNESCO ομιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι μία τέτοια απόφασις περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα πρέπει κατά πρώτον να υποβληθεί στην αρμοδία επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί για να προχωρήσει. «Όλες οι αποφάσεις σχετικώς με την εφαρμογή της Συμβάσεως για την Προστασία της Παγκοσμίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκοσμίου Κληρονομιάς» είπε. «Εφ’ όσον μια χώρα έχει υπογράψει την σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκρισιν στην επιτροπή». Και προσέθεσε: «Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της».

Να σημειωθεί ότι η ανάδειξις της Αγίας Σοφίας ως Παγκοσμίου Μνημείου περιλαμβάνεται στις ιστορικές ζώνες της Κωνσταντινουπόλεως που έχουν εγγραφεί στον «κατάλογο παγκοσμίου κληρονομίας» το 1985.

Οι συχνές αναφορές του Ερντογάν στο σύμβολο της Ορθοδοξίας αλλά και της χριστιανοσύνης αποτελούν αναμφίβολα μέρος της προσπάθειάς του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σοβαρές απώλειες στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Αττάλεια. Μάλιστα, ήδη, οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές έχουν χαρακτήρα ατύπου δημοψηφίσματος για την κυριαρχία του ιδίου του Τούρκου Προέδρου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Εφημερίς Εστία: 29 Μαρτίου 2019

Κατηγορίες: Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.