Καρκίνος του παχέος εντέρου – Στυλιανής Π. Στυλιανίδου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που προσβάλλει το παχύ έντερο και το ορθό. Οφείλεται στη μη φυσιολογική ανάπτυξη των επιθηλιακών κυττάρων, που σχηματίζουν και τους λεγόμενους πολύποδες. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις, αλλά έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κακοήθεις.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο πιο συχνό στους άντρες παγκοσμίως. Ο κίνδυνος ανάπτυξής του αυξάνεται με την ηλικία. Μπορεί να προκληθεί από τους πολύποδες εντέρου, τις φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα, από την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την έλλειψη φυσικής άσκησης και την κακή διατροφή. Μπορεί, ακόμη, να οφείλεται σε προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στα πρώτα του στάδια συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα και γι’ αυτό πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, αυτά μπορεί να είναι αρχικά αναιμία, κόπωση ή απώλεια βάρους. Αργότερα ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, συνεχείς μεταβολές από διάρροιες σε δυσκοιλιότητα και αντίστροφα, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα, καθώς κοιλιακό πόνο. (Hoffmann, F., 2015).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hoffmann, F., “La Roche Ltd”. Annual results, 2015.

Η Στυλιανή Π. Στυλιανίδου είναι ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος MD, MSc Ιατρικής Α.Π.Θ. – Επιμελήτρια Α’, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. – Θεολόγος Α.Π.Θ., MSc Θεολογίας Α.Π.Θ.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 12 Ιουνίου 2019

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.