Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η Η διδασκαλία του περί της Αγίας Τριάδος – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Κάποιος ινδουιστής αμφισβήτησε το ορθόδοξο δόγμα της Αγίας Τριάδος, αντιπαραβάλλοντάς το με την ινδουιστική αντίληψη για τα τρία πρόσωπα των θεοτήτων που βρίσκονται σε αρμονία αλλά δεν είναι ομοούσια.
-Κάνετε λάθος, αδελφέ μου, απάντησε ο Γέροντας. Η διδασκαλία μας δεν έχει τίποτα το ανθρώπινο. Είναι όλη αποκεκαλυμμένη από τον Θεό. Πώς μπορεί λοιπόν να είναι λάθος; Αλλά επειδή δεν μπορείς να το καταλάβεις, θα σου δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα.
Τότε ο π. Γαβριήλ επιτέλεσε ένα θαύμα παρόμοιο με αυτό του αγίου Σπυρίδωνα. Πήρε ένα καρβέλι ψωμί και το εναπόθεσε στο τραπέζι. Το σταύρωσε στο όνομα της Αγίας Τριάδος και το ψωμί χωρίστηκε στα συστατικά του: νερό, σιτάρι και φωτιά. Και είπε:
-Έτσι είναι η Αγία Τριάδα, ένας Θεός σε τρία πρόσωπα: τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.
Έπειτα ο Γέροντας σφράγισε πάλι με το σημείο του Σταυρού τα υλικά, και το νερό, το σιτάρι και τη φωτιά έγιναν πάλι ψωμί.
-Όπως αυτό το ψωμί είναι μια ουσία αλλά τρεις φύσεις, έτσι και τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας είναι τρεις διαφορετικές υποστάσεις αλλά ομοούσιες.

Από το βιβλίο: «ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ, «Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής (1929 – 1995).
Μετάφραση ΝΑΝΑ ΜΕΡΚΒΙΛΑΤΖΕ
Γλωσσική επιμέλεια ΦΑΝΗ ΡΟΠΟΚΗ
ΑΘΗΝΑ 2013.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.