01 Σεπτεμβρίου, μνήμη της Οσίας Μάρθας, μητέρας του Οσίου Συμεών του Στυλίτου: Συναξάριον.

Χαραλάμπους Δ. Βασιλοπούλου
Αρχιμανδρίτου.

Υπάρχει και μία άλλη Αγία Μάρθα. Είναι η Οσία Μάρθα, η μητέρα του Οσίου Συμεών του Στυλίτου. Τα περί της καταγωγής της δεν γνωρίζομεν.
Γνωρίζομεν μόνον ότι ήταν από πτωχή οικογένεια. Βοσκοί ήσαν. Και όμως η ταπεινή της καταγωγή δεν την εμπόδισε να φθάση σε μεγάλη αγιότητα.
Αυτή ήταν γυναίκα, που είχε πρότυπό της τον Ιησούν. Ήθελε και προσπαθούσε να μοιάση του Χριστού, που είναι και ο προορισμός καθενός ανθρώπου. Είχεν την μακαρία θεοσέβειαν και ακοίμητον ζήλον. Η ζωή της εμπνεόταν από την αγάπη της προς τον Θεόν και την αφοσίωσί της προς τον πλησίον.
Ήταν φιλακόλουθος. Αγαπούσε τις ακολουθίες της Εκκλησίας και τις παρακολουθούσε τακτικά. Σχεδόν ποτέ δεν απουσίαζε. Δεν την εμπόδιζαν οι οικιακές ασχολίες, ούτε η βροχή, ούτε το κρύο και ο πάγος, ούτε αρρώστειες από εκείνες, που μπορεί ο άνθρωπος να οικονομήση, χωρίς να εξαντληθή. Η ευσέβειά της ήταν τόση, που πάντοτε προσηύχετο με κατάνυξι. Σπανίως την έβλεπαν να κάθεται στην Εκκλησία. Δεν είχε την κακή συνήθεια, που έχουν πολλοί χριστιανοί να συνομιλούν μέσα στον Ιερό Ναό. Ο νους της ήταν καρφωμένος στο Θεό.
Ο Θεός την αντάμειψε γι’ αυτό και εγέννησε ένα χαριτωμένο παιδάκι. Τον ωνόμασε Συμεών. Του δίδαξε τη θρησκεία και του έβαλε στην καρδιά την πίστι στο Χριστό. Και αυτό, αντάξιο παιδί της Αγίας μητέρας του, έγινε ο μεγάλος Ασκητής της Εκκλησίας μας, ο Όσιος Συμεών ο Στυλίτης.
Το φιλανθρωπικόν της έργον.
Η Αγία Μάρθα αγαπούσε. Αγαπούσε όλους. Ιδιαιτέρως αυτούς, που είχαν ανάγκη βοηθείας. Αυτή την ανάγκη την έδειχνε στην πράξι. Εργαζότανε για να έχη να δίδη σε κείνους που υπέφεραν από την φτώχεια. Και ήταν πολλή η φτώχεια τότε.
Οι γυμνοί, που περνούσαν από εκεί, εύρισκαν ενδύματα. Οι νηστικοί έφευγαν χορτάτοι. Τακτικά πήγαινε στα νοσοκομεία και επεριποιείτο τους αρρώστους. Τους στενοχωρημένους τους παρηγορούσε και εσφόγγιζε το δάκρυ της χήρας και του ορφανού παιδιού. Το στοργικό και προστατευτικό της χέρι το άπλωνε πάντοτε και βοηθούσε τα πτωχά και δυστυχισμένα παιδιά.
Πολλοί πέθαιναν και δεν είχαν τα έξοδα του ενταφιασμού τους. Η Αγία επλήρωνε αυτά με όλη της την καρδιά. Όσοι απ’ αυτούς πέθαιναν και δεν είχαν κανένα συγγενή στον κόσμο, η ευλογημένη Μάρθα τους άλλαζε και έτσι συνώδευε τους νεκρούς μέχρι την τελευταία τους κατοικία, μέχρι τον τάφο.
Ιδιαιτέρως είχε σε μεγάλη ευλάβεια την Παναγία. Πολλές φορές αξιώθηκε να Την ιδή σε οράματα και σε αποκαλυπτικά όνειρα. Παρουσιάζετο άλλοτε με όλη την λαμπρότητα και την δόξαν, που έχει στους Ουρανούς και άλλοτε με την επί γης ταπείνωσιν. Της έδειχνε, που υπήρχαν άξιοι βοηθείας άνθρωποι, που εντρέποντο να ζητήσουν βοήθειαν και αυτή πήγαινε να τους βοηθήση.
Εκτός της υλικής βοηθείας προσέφερε και την πνευματικήν ελεημοσύνη. Βοηθούσε τους ανθρώπους να έρθουν κοντά στο Χριστό, να σώσουν την ψυχή τους. Εγνώριζε καλά, ότι αυτή είναι η ανώτερη και η αναγκαιότερη ελεημοσύνη.
Η Αγία Μάρθα, προσέφερε μεγάλο καλό στην Εκκλησία με την χριστιανική ανατροφή του παιδιού της. με τις αυστηρά Χριστιανικές αρχές ανέθρεψε το παιδί της τον Συμεών. Γι’ αυτό και αναδείχθηκε ο Συμεών ο μεγάλος και κατέπληξε τον κόσμο με τα ασκητικά του κατορθώματα. Έζησε πολλά χρόνια επάνω σε ένα στύλο, προσευχόμενος, για να δαμάση την σάρκα!
Η κοίμησί της.
Η Αγία Μάρθα αρκετά κουράστηκε στη ζωή αυτή. Ήλθε ο καιρός να αναχωρήση δια να απολαύση τον μισθόν των κόπων της. Προαισθάνθηκε τον θάνατόν της πολύ καιρό πιο μπροστά. Ετοιμαζόταν να ειδοποιήση το παιδί της Συμεών, που ασκήτευε. Ήθελε να το δη για τελευταία φορά. Αλλά ξαφνικά τον βλέπει μπροστά της.
-Πώς έτσι παιδί μου; Τον ρώτησε.
-Με πληροφόρησε ο Κύριος, μητέρα, απάντησε ο Συμεών, ότι θα αναχωρήσης για την άλλη ζωή και ήλθα να σε δω.
Σε παρακαλώ όμως να με στηρίξης, να με τειχίσης με τις προσευχές σου, συνέχισε ο Συμεών.
-Κι εγώ, παιδί μου, ζητώ τις δικές σου προσευχές, είπεν η Οσία, διότι φεύγω από τον κόσμο αυτόν και έχω ανάγκην των προσευχών σου.
Την στιγμήν εκείνη ο γυιός ασπάσθηκε την μητέρα του και εκείνη το παιδί της. Προσευχήθηκαν κατόπιν ο ένας για τον άλλον και έψαλαν ήσυχα. Κατόπιν η Αγία ήρεμη παρέδωσε το πνεύμα στα χέρια του Θεού, που τόσον Τον αγάπησε και τόσον Τον υπηρέτησε.
Ετάφη εις Δάφνην της Αντιοχείας. Αργότερα ο γυιός της Συμεών το Άγιόν της Λείψανο το μετέφερε κοντά στο ασκητήριό του.
Η Αγία έκανε πολλά θαύματα.
Η Εκκλησία μας την εορτάζει την 1ην Σεπτεμβρίου.

Παράβαλε και:
01 Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου: Συναξάριον της ημέρας, Υμνολογική εκλογή, Ακολουθία.
01 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Συμεών του Στυλίτου: Συναξάριον.
01 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Μελετίου του εν Κιθαιρώνι: Βίος, ασματική ακολουθία και Παρακλητικός Κανών.
01 Σεπτεμβρίου μνήμη και των Αγίων 40 Παρθενομαρτύρων γυναικών: Συναξάριον, ονόματα.
Ο Όσιος Μελέτιος, ο γίγαντας της άσκησης (01 Σεπτεμβρίου) – Π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.