Ο ποντικός και τα αόρατα δεσμά – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Στο Θεραπευτήριο Λεπρών της Χίου υπήρχε στο Εκκλησάκι του Αγίου Λαζάρου μία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, «Παναγία Υπακοή» επιλεγόμενη.

Σ’ αυτό το Εκκλησάκι παρουσιαζόταν κάποτε για αρκετές ημέρες ένας ποντικός, ο οποίος έτρωγε από τα κανδήλια και τις λαμπάδες τα φυτίλια. Ο Σωτήρης ο κανδηλανάπτης το ανέφερε στενοχωρημένος στον Γέροντα, τον μετέπειτα Άγιο Άνθιμο της Χίου, κι εκείνος του απάντησε:

-Μη στενοχωριέσαι, Σωτήρη, η Παναγία μας θα τον πιάση τον κλέφτη.

Το επόμενο πρωί, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας – ήταν 24 Ιουνίου, το Γενέθλιον του Προδρόμου και υπήρχε πλήθος εκκλησιαζομένων – βλέπουν όλοι έναν ποντικό ν’ ανεβαίνη στο μανουάλι, από εκεί σε μία λαμπάδα και, όταν έφθασε στο φυτίλι, κρεμάσθηκε με κάποια αόρατη δύναμι, κρατώντας το φυτίλι στο στόμα!

Τρέχει ο κανδηλανάπτης και μ’ ένα αναμμένο κερί προσπαθεί να κάψη τον ποντικό. Αυτός όμως, παρ’ όλο που καιγόταν και πονούσε, έμενε εκεί ασάλευτος, μέχρι που ο Πατήρ Άνθιμος βγήκε να θυμιάση τον Ναό εις την «Τιμιωτέραν». Αντικρύζοντας τον ποντικό επάνω στο μανουάλι, του είπε:

-Φτάνει, έλα κάτω.

Αμέσως πήδησε ο ποντικός, απελευθερωμένος από τα αόρατα δεσμά και πήγε και κάθησε στον δεξιό ώμο του Γέροντα. Εκείνος τον πήρε στα χέρια του.

-Αν σου αρέση, έλα ξανά να φας τα φυτίλια, του είπε χαμογελώντας και τον έρριξε έξω.

Από τότε ο ποντικός δεν ξαναφάνηκε.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΛΕΠΡΟΣ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006

Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.