Το τσιμέντο «τρελαίνει» τα θερμόμετρα – Αλέξανδρου Κόντη.

Από την άνοιξη στο καλοκαίρι, μέσα σε λιγότερες από… 10 ώρες, περνούν πολλές πόλεις της περιφέρειας της Ελλάδος, στις οποίες μέσα σε μόλις μία ημέρα σημειώνονται διαφορές θερμοκρασίας που ξεπερνούν ακόμα και τους 25 βαθμούς Κελσίου! Το φαινόμενο της έντονης διακύμανσης στις θερμοκρασίες, ονομάζεται θερμομετρικό εύρος και παρατηρείται σε αρκετές πόλεις της χώρας, οι οποίες δεν έχουν επαφή με τη θάλασσα και περικλείονται από αγροτικές εκτάσεις. Το «ασανσέρ» στον υδράργυρο εμφανίζεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού και ειδικά τις ημέρες που η χώρα μας πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, μετεωρολόγοι και επιστήμονες που ασχολούνται με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό των πόλεων, αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια οι άστοχες πολεοδομικές παρεμβάσεις και η πυκνή δόμηση των ελληνικών πόλεων, έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται, ολοένα και πιο συχνά, χαοτικές διαφορές μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας.

Τα μετεωρολογικά δεδομένα που ελήφθησαν κατά την περίοδο του πρόσφατου καύσωνα του περασμένου Ιουλίου, είναι απολύτως ενδεικτικά του έντονου θερμομετρικού εύρους που σημειώνεται σε μια σειρά από πόλεις της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Πέμπτη 12 Ιουλίου, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα Ιωάννινα και τις Σέρρες ήταν 15,5 και 20,2 βαθμοί Κελσίου, αντίστοιχα, ενώ η μέγιστες κυμάνθηκαν στους 37,6 και 40,4 βαθμούς Κελσίου, με το θερμόμετρο να διανύει απόσταση 20 βαθμών, μέσα σε λίγες ώρες. Παρ’ όλα αυτά, το ρεκόρ του θερμομετρικού εύρους, κατά την εφετινή περίοδο του καύσωνα στην Ελλάδα, σημειώθηκε την ίδια μέρα στη Φλώρινα. Σε μια πόλη που μας έχει συνηθίσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, στις 12/7, στις 6:30 το πρωί, το θερμόμετρο έδειχνε 10,3 βαθμούς Κελσίου. Εννέα ώρες μετά, ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 36,5 βαθμούς, μια διαφορά δηλαδή μεγαλύτερη των 26 βαθμών!

Κλιματικά… φρούρια

«Το φαινόμενο του θερμομετρικού εύρους είναι γνωστό στην Ελλάδα, καθώς εμφανίζεται σε μια σειρά από περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν μεν τους δικούς τους ξεχωριστούς γεωγραφικούς παράγοντες, αλλά κατά κανόνα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πεδινές περιοχές που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τις ακτές, ώστε να μην επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα», αναφέρει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι η συγκρότηση αστικών ιστών σε αυτές της περιοχές, ενέτεινε τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Εκτός από Φλώρινα, Σέρρες και Ιωάννινα, πόλεις με διαφορές που συχνά αγγίζουν ή ξεπερνούν τους 20 βαθμούς Κελσίου είναι η Λάρισα, το Αργος, η Τρίπολη, η Εδεσσα και η Κοζάνη. «Στην Αθήνα, αν το μεσημέρι έχει 40 βαθμούς, η ελάχιστη θερμοκρασία, που καταγράφεται λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου θα είναι το πολύ 10 με 12 βαθμούς χαμηλότερη. Οι πεδινές πόλεις που περικλείονται από επίπεδες εκτάσεις πρασίνου, όπου ο αέρας ρέει ανεμπόδιστος, δροσίζονται πολύ περισσότερο τα βράδια, όταν δεν είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία», προσθέτει ο μετεωρολόγος.

«Δυστυχώς, οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφονται σημειακά στο κέντρο αυτών των πόλεων είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι δείχνουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί», λέει η επιστήμονας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εύη Τζανακάκη, επισημαίνοντας πως το μοντέλο ανάπτυξης των περισσότερων ελληνικών αγροτικών πόλεων, τις έχει μετατρέψει σε «κλιματικά φρούρια», με τη θερμότητα να παγιδεύεται κατά τις ώρες κορύφωσης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η/Υ ΠΗΓΗ
Real Περιβάλλον: 13/8/2012.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.