Προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία.

Αυτή η προετοιμασία των πιστών περιλαμβάνει μια σειρά από δεήσεις και μια ευχή του ιερέα, που τελειώνει με τα λόγια “Καί καταξίωσον ημάς, Δέσποτα, ακατακρίτως τολμάν επικαλείσθαι Σέ τόν επουράνιον Θεόν Πατέρα καί λέγειν”.

Ακολουθεί η Κυριακή Προσευχή, της οποίας η θέση είναι πράγματι λίγο πριν από τη Θεία Κοινωνία, γιατί ο “Επιούσιος Άρτος”, τον οποίο παρακαλούμε τον ουράνιο Πατέρα μας να μη μας στερήσει, είναι ακριβώς το Σώμα Του, που θα μας προσφερθεί σε λίγο. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Πριν πλησιάσουμε στο Άγιο Ποτήριο, πρέπει να διακηρύξουμε ξεκάθαρα κι απόλυτα ότι ζητάμε συγχώρεση από τον Θεό, αφού πρώτα εμείς συγχωρέσουμε τους αδελφούς μας. “…καί άφες ημίν τά ωφειλήματα ημών, ως καί ημείς αφίεμεν τοις ωφειλέταις ημών”. Ο ίδιος ο Κύριος στην “Επί του όρους ομιλία Του” μας είπε: “Αν πηγαίνεις το δώρο σου στο θυσιαστήριο και στο δρόμο θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου (δηλ. μην περιμένεις να έρθει εκείνος, έστω κι αν φταίει), εσύ πήγαινε 6 συμφιλιώσου πρώτα με τον αδελφό σου και ύστερα πρόσφερε το δώρο σου στο Θεό”. Ο Θεός δεν θέλει δώρα και θυσίες, αλλά καρδιές καθαρές και ελεήμονες, δηλαδή με αγάπη και συγχωρητικότητα. Την Κυριακή προσευχή πρέπει να απαγγέλλουν όλοι οι πιστοί με επίγνωση και κατάνυξη.

Τέλος ο ιερέας μας ευλογεί, λέγοντας: “Ειρήνη πάσι”, και λέει την ευχή της Υψώσεως του Αγίου Άρτου, που τελειώνει με τα λόγια: “Πρόσχωμεν. Τά Άγια τοις Αγίοις” – Ας προσφέρουμε τα Άγια – το Σώμα και Αίμα Χριστού – στους Αγίους, δηλαδή στους Χριστιανούς που αγωνίζονται να γίνουν ΄Άγιοι. Και ο ψάλτης εκ μέρους όλων απαντά “Εις Άγιος, είς Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν” – Ένας είναι ο Άγιος, ένας είναι ο Κύριος, ο Ιησούς Χριστός που δοξάζει τον Θεό Πατέρα.

Θεολογική βοήθεια και καθοδήγηση: (+) π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Παράβαλε και:
Ο Ασπασμός και η Ομολογία της Πίστεως στην Θεία Λειτουργία.
Η Αγία Αναφορά.

Κατηγορίες: Άρθρα, Θεία Λειτουργία (πρωτότυπο ή Νεοελληνικό κείμενο), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.