Αρχείο κατηγορίας Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια

17 Μαϊου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ανδρονίκου και Ιουνίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τῇ ΙΖ’ τοῦ αὐτοῦ μηνός (Μαϊου), Μνήμη τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Ἀνδρονίκου καὶ Ἰουνίας. Eις τον Aνδρόνικον. Ἔθνη διδάξας Ἀνδρόνικος μυρία, Πρὸς Χριστὸν ἦλθεν, ὃς καλεῖ πρὸς φῶς ἔθνη.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 17 Μαϊου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ανδρονίκου και Ιουνίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Δύο υπέροχες συναντήσεις – π. Δημητρίου Μπόκου.

Χαμήλωσε το πέπλο της κρύβοντας τα όμορφα μάτια της από τα αδιάκριτα βλέμματα, έσφιξε πάνω της τον πτυχωτό της χιτώνα και βιάστηκε να χωθεί στο μεγάλο ετερόκλητο πλήθος, που εδώ και ώρα ακολουθούσε τη μικρή συνοδία. Μα και έτσι, ένιωθε … Συνέχεια

Κατηγορίες: Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δύο υπέροχες συναντήσεις – π. Δημητρίου Μπόκου.

Κυριακή των Μυροφόρων – Anthony Bloom (Metropolitan of Sourozh).

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Θυμόμαστε σήμερα τις Μυροφόρες, τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο, ανθρώπους που στην πορεία του Ευαγγελίου μόλις και αναφέρονται, όμως, όταν ο

Κατηγορίες: Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή των Μυροφόρων – Anthony Bloom (Metropolitan of Sourozh).

Ο Μακαριστός Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης «Εν Πνεύματι αγίω προσευχόμενος…» – Μητροπ. Αργολίδος Νεκταρίου.

Η ζωή του γέροντα μέσα στο μοναστήρι, εκτός των ποιμαντικών φροντίδων του, κυλούσε με τη μελέτη κυρίως του Ευαγγελίου, αλλά τον περισσότερο χρόνο με την προσευχή. Το κελλί του ήταν το μεγαλύτερο σχολείο του και το καταφύγιό του, ήδη από … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μακαριστός Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης «Εν Πνεύματι αγίω προσευχόμενος…» – Μητροπ. Αργολίδος Νεκταρίου.

Ο Όσιος Πορφύριος στο ναϋδριο του Αγ.Νικολάου του εν Βουνένοις – Δρ Χαραλάμπους Μ. Μπούσια.

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΤΟ ΝΑΫΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΟΥΡΛΑ ΔΙΡΦΥΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο νεολαμπής αυτός φωστήρας της Εκκλησίας μας λίγα χρόνια πριν την οσιακή του κοίμηση θέλησε να προσκυνήσει το ιδιόκτητο ναΰδριο του Αγίου Νικολάου του Νέου, … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Όσιος Πορφύριος στο ναϋδριο του Αγ.Νικολάου του εν Βουνένοις – Δρ Χαραλάμπους Μ. Μπούσια.

«Ο Θεός αγαπάει κι εμάς και τις αμφιβολίες μας..» – π. ΛίΒυος.

Κι όμως οι αμφιβολίες μας δεν εμποδίζουν τον Θεό να μας αγαπήσει και να έρθει στην ζωή μας. Ο Θωμάς αμφισβητεί τους μαθητές περί της Αναστάσεως του Χριστού. «Θέλω να δω κι εγώ», λέει, «εάν δεν βάλω το δάκτυλο στις … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ο Θεός αγαπάει κι εμάς και τις αμφιβολίες μας..» – π. ΛίΒυος.

14 Μαϊου, μνήμη και του Αγίου Οσιομάρτυρος Θεράποντος: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλ. Κανών.

Τῇ ΙΔ΄ τοῦ αὐτοῦ Μηνός (Μαϊου), Μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Θεράποντος, ἐπισκόπου Κύπρου. Ὤφθης Θεράπων, οἷα θύτης τοῦ Λόγου, ὤφθης Θεράπων, καὶ δι’ αἵματος Πάτερ.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 14 Μαϊου, μνήμη και του Αγίου Οσιομάρτυρος Θεράποντος: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλ. Κανών.

13 Μαϊου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Τῇ ιγ᾿ τοῦ αὐτοῦ μηνὸς (Μαϊου), μνήμη τῆς ῾Αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας. Θηρὸς τὸ πικρὸν δῆγμα τῇ Γλυκερίᾳ Ὑπὲρ γλυκάζον ὡς ἀληθῶς ἦν μέλι.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 13 Μαϊου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

12 Μαϊου, μνήμη και του Οσίου Θεοδώρου του εν Κυθήροις: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρ. Κανών, Χαιρετισμοί.

Τη ΙΒ’ του αυτού μηνός (Μαϊου), μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός, ημών Θεοδώρου, του εν τη νήσω των Κυθήρων ασκήσαντος. Χριστοῦ δωρεῶν ἐπωνυμίαν φέρων. Βροτοῖς ἴασιν ἀεὶ πηγάζεις Πάτερ.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 12 Μαϊου, μνήμη και του Οσίου Θεοδώρου του εν Κυθήροις: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρ. Κανών, Χαιρετισμοί.

Ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Μια πολιτισμική επανάσταση στην καρδιά της Ευρώπης – Στέλιου Κούκου.

Οι θεσσαλονικείς Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος διεύρυναν και ενοποίησαν πολιτισμικά και πνευματικά τον ευρωπαϊκό κόσμο, ενώ παράλληλα έκαναν πράξη την οικουμενική διάσταση και ευρυχωρία της αγάπης της εκκλησίας. Το ιεραποστολικό τους έργο προς τους σλαβικούς λαούς, που άρχισε το 863,

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Μια πολιτισμική επανάσταση στην καρδιά της Ευρώπης – Στέλιου Κούκου.