Αρχείο κατηγορίας Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια

Δὲν μποροῦσε ὁ Θεὸς νὰ ἀναδείξει τὸν ἄνθρωπο τέλειο ἐξαρχῆς; – Αγίου Εἰρηναῖου Λυῶνος.

Γιὰ τὸν μὲν Θεό, ὁ ὁποῖος πάντοτε παραμένει ἴδιος και η φύση Του εἶναι ἄκτιστη, τὰ πάντα Τοῦ εἶναι δυνατὰ ὡς πρὸς τὸν ἑαυτό Του. Το πλάσμα Του, ὅμως, εἶναι κτιστὸ δημιούργημα καὶ συνεπῶς ἔχει προσωπικὴ ἀρχή. Γι’ αὐτό, ὅπως … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δὲν μποροῦσε ὁ Θεὸς νὰ ἀναδείξει τὸν ἄνθρωπο τέλειο ἐξαρχῆς; – Αγίου Εἰρηναῖου Λυῶνος.

Από τον βίο του αγίου Ουάρου!

Αυτός που ζητά από τον Θεό τα συμφέροντα, πρέπει να δέχεται ευχαρίστως εκείνα που του στέλνει η θεία πρόνοια, ακόμη και αν είναι αντίθετα με αυτά που θέλει.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από τον βίο του αγίου Ουάρου!

Οι μετανοημένοι πόρνοι!

Στην Ταρσό, βρισκόταν κάποιος μίμος με το όνομα Βαβύλας, ο οποίος είχε δύο παλλακίδες, την Κομητώ και την Νικώσα, και μαζί τους ζούσε άσωτα. Μία μέρα που πήγε στην εκκλησία, άκουσε το ευαγγελικό χωρίο: «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι μετανοημένοι πόρνοι!

Κυριακή των Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής συνόδου: «Μια ποιμαντική και ιεραποστολική σελίδα» – π. Αθανασίου Μυτιληναίου.

[Τίτ.3,8-15] Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου σχετικά με την αποστολική περικοπή της Κυριακής των Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής συνόδου. [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 15-10-1989]

Κατηγορίες: Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή των Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής συνόδου: «Μια ποιμαντική και ιεραποστολική σελίδα» – π. Αθανασίου Μυτιληναίου.

Τα Γρεβενά.

Όταν, μικρό παιδί ακόμα, άκουα στα κλέφτικα τραγούδια και τ’ όνομα των Γρεβενών, τα φανταζόμουν σκαρφαλωμένα στα κατσάβραχα της Πίνδου, εκεί στα απάτητα λημέρια του Ζιάκα και όλης της δοξασμένης κλεφτουριάς.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Γρεβενά.

Αγιος Νεομάρτυς – Παιδομάρτυς Ιωάννης Τουρκολέκας (Αδελφός του αγωνιστή Νικηταρά) – Λάμπρου Κ. Σκόντζου.

Μεταξύ των πολυπληθών Νεομαρτύρων στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας υπάρχουν και πολλοί Παιδομάρτυρες, δηλαδή ανήλικα παιδιά, τα οποία ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και έδωσαν τη ζωή τους γι’

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγιος Νεομάρτυς – Παιδομάρτυς Ιωάννης Τουρκολέκας (Αδελφός του αγωνιστή Νικηταρά) – Λάμπρου Κ. Σκόντζου.

Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης, Ομολογεί ότι θαυματούργησε σε αρνητή του και ο ιαθείς βάζει τα κλάματα!.

Από τον Βαθύλακκο [ορεινό χωριό της Δράμας] ξεκίνησε ένα ανδρόγυνο για να εξομολογηθεί στον Γέροντα [τον όσιο Γεώργιο Καρσλίδη].

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης, Ομολογεί ότι θαυματούργησε σε αρνητή του και ο ιαθείς βάζει τα κλάματα!.

Οι απόγονοι των πρωτοπλάστων, ο κατακλυσμός, ο πύργος της Βαβέλ – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Ο Αδάμ και η Εύα βρέθηκαν στην έρημη γη και άρχισαν να πλανιούνται. Η αμαρτία που είχαν κάμει ήταν μαζί τους. Τα πρώτα δυο παιδιά που γέννησαν, ο Κάϊν και ο Άβελ πήραν κι αυτά την αμαρτία. Λοιπόν ο Κάϊν

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι απόγονοι των πρωτοπλάστων, ο κατακλυσμός, ο πύργος της Βαβέλ – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Μαρτυρίες διαφόρων προσώπων για τον παπά -Φώτη το Λαυριώτη (Γ’) – π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου.

Μας διηγήθηκε ο εφημέριος του ιερού ναού αγ. Αντωνίου Τρίγωνα παπά –Δημήτρης Αφαλωνιάτης τα ακόλουθα: «Μετά την τελευταία περιπέτεια με την υγεία του ο παπά –Φώτης επιστρέφοντας στα Πάμφιλα ζήτησε να

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαρτυρίες διαφόρων προσώπων για τον παπά -Φώτη το Λαυριώτη (Γ’) – π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου.

Κυριακή Γ΄ Λουκά: Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για την ανάσταση του γιού της χήρας της Ναΐν .

[Λουκά 7,11-17] «Ἐπορεύετο εἰς πόλιν καλουμένην Ναΐν»[Λουκ.7,11] Πρόσεχε όμως πώς σε παράδοξα συνάπτει παράδοξα. Και στην περίπτωση όμως της θεραπείας του άρρωστου δούλου του εκατόνταρχου στην οποία αναφέρθηκε αμέσως προηγουμένως βέβαια αφού Τον κάλεσαν να βοηθήσει απάντησε, εδώ όμως, στην … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή Γ΄ Λουκά: Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για την ανάσταση του γιού της χήρας της Ναΐν .