Αρχείο κατηγορίας Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών)

Από πού ήτο δυνατόν να γνωρίζω, ότι Συ γίνεσαι αθάνατο και άφθαρτο και αχόρταστο ψωμί εις εκείνους που πεινούν δι’ εσέ; – Αγίου Συμεών του νέου θεολόγου.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) … Πράγματι, φιλάνθρωπε Κύριέ μου, τίποτε απολύτως από όλα αυτά δεν εγνώριζον. Διότι καίτοι εις τας θείας Γραφάς, τας οποίας συνέγραψαν οι άγιοί σου (απόστολοι και

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από πού ήτο δυνατόν να γνωρίζω, ότι Συ γίνεσαι αθάνατο και άφθαρτο και αχόρταστο ψωμί εις εκείνους που πεινούν δι’ εσέ; – Αγίου Συμεών του νέου θεολόγου.

Τελώνης και φαρισαίος – Στέλλας Ν. Αναγνώστου-Δάλλα.

Α. Το γενικό πλαίσιο και κεντρικό νόημα αυτής της παραβολής, είναι ξεκάθαρο, προφανές, και γνωστό. Υπάρχουν όμως κάτι λεπτομέρειες που αξίζει να τις προσέξουμε, γιατί λένε πολλά, εξίσου πολλά και σημαντικά με το κύριο περιεχόμενο της παραβολής. Οι λέξεις στο … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών) | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τελώνης και φαρισαίος – Στέλλας Ν. Αναγνώστου-Δάλλα.

Ομιλία για την σωστή πίστη (Παραβολή Τελώνου και Φαρισαίου) – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

Ένας άνθρωπος βάδιζε στο δάσος. Ήθελε να διαλέξει ένα καλό δέντρο, απ’ όπου θα έβγαζε δοκάρια για τη σκεπή του σπιτιού του. Εκεί είδε δύο δέντρα, το ένα δίπλα στο άλλο. Το ένα ήταν ίσιο, λείο και ψηλό, αλλά το … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομιλία για την σωστή πίστη (Παραβολή Τελώνου και Φαρισαίου) – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

Κυριακή ΙΖ’ Επιστολών (της Χαναναίας): Είμεθα λαός του Θεού; – Επισκόπου Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου, Μητροπ. Πρ. Φλωρίνης.

Β’ Κορ. 6,16-7,1 «Και έσομαι αυτών Θεός, και αυτοί έσονται μοι λαός» (Β’ Κορ. 6,16) Προφητικά λόγια της Π. Διαθήκης υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος στους χριστιανούς της Κορίνθου στην περικοπή αυτή. Είνε λόγια από τα

Κατηγορίες: Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή ΙΖ’ Επιστολών (της Χαναναίας): Είμεθα λαός του Θεού; – Επισκόπου Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου, Μητροπ. Πρ. Φλωρίνης.

Η δύναμη της μετάνοιας! – Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων.

… Βλέπεις ότι είναι πολύ ωφέλιμο πράγμα η εξομολόγηση; Βλέπεις ότι σε όσους μετανοούν χαρίζεται η σωτηρία; Και ο Σολομών έπεσε στην αμαρτία. Αλλά τι είπε: «Ναι, έπεσα αλλά στη συνέχεια μετανόησα»

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η δύναμη της μετάνοιας! – Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων.

Τί είναι η Παλαιά Διαθήκη (Η’); (Η Μυστική Λαβίδα) – π. Δημητρίου Μπόκου.

(Η μυστική Λαβίδα: Από την εορτή της Υπαπαντής) Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθόσον η καθεμία προϋποθέτει την άλλη (βλ. ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ, αρ. φ. 422, Σεπτ. 2018). Η Παλαιά προετοιμάζει το έδαφος για την … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τί είναι η Παλαιά Διαθήκη (Η’); (Η Μυστική Λαβίδα) – π. Δημητρίου Μπόκου.

03 Φεβρουαρίου, Μνήμη του Δικαίου Συμεών του Θεοδόχου (Παρακλητικός Κανών) και των συν αυτώ: Συναξάριον της ημέρας.

Του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου. Τω αυτώ μηνί (Φεβρουαρίω) Γ΄, μνήμη του δικαίου Συμεών του Θεοδόχου, και Άννης της Προφήτιδος. Η δε Σύναξις αυτών τελείται εν τω Αποστολείω του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, τω όντι εν τω σεβασμίω … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 03 Φεβρουαρίου, Μνήμη του Δικαίου Συμεών του Θεοδόχου (Παρακλητικός Κανών) και των συν αυτώ: Συναξάριον της ημέρας.

Η Μεταστροφή του Ζακχαίου – Στέλλας Ν. Αναγνώστου-Δάλλα.

Είναι ο Ζακχαίος, και είναι κι ο Χριστός. Και είναι και η συνάντησή τους στην Ιεριχώ, έτσι όπως μας την παραδίδει ο ευαγγελιστής Λουκάς. Είναι όμως και μια άλλη ιστορία, παράλληλη, που είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από εκείνην την … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Μεταστροφή του Ζακχαίου – Στέλλας Ν. Αναγνώστου-Δάλλα.

02 Φεβρουαρίου, η εν τω ναώ Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: μικρό σχόλιο στη βυζαντινή εικόνα, Υμνολογική εκλογή, Κανών έτερος, Εγκώμια.

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ – Μικρό σχόλιο στη βυζαντινή εικόνα «Λέγε Συμεών, τίνα φέρων εν αγκάλαις, εν τω ναώ αγάλλη;», ερωτά υμνογραφώντας ο άγιος Γερμανός, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, στο πρώτο Στιχηρό ιδιόμελο του Εσπερινού της Υπαπαντής, ήχου α.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 02 Φεβρουαρίου, η εν τω ναώ Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: μικρό σχόλιο στη βυζαντινή εικόνα, Υμνολογική εκλογή, Κανών έτερος, Εγκώμια.

02 Φεβρουαρίου, η Υπαπαντή του Κυρίου – π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

Σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα, οι ενορίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας γιορτάζουν την Υπαπαντή του Κυρίου. Όμως επειδή συνήθως η γιορτή πέφτει σε εργάσιμη μέρα, έχει σχεδόν

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 02 Φεβρουαρίου, η Υπαπαντή του Κυρίου – π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.