Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Κατηγορίες εις βάρος του Μεγάλου Κωνσταντίνου περί των θανάτων Κρίσπου και Φαύστας – Κωνσταντίνου Καραστάθη.

α. Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (361 – 363 μ. Χ.). Κανένας χρονικογράφος ή ιστορικός δεν είχε καταγράψει καμιά κατηγορία εναντίον του Κων/νου μέχρι το 361 μ. Χ., που πέθανε ο τελευταίος των γυιών του Κωνστάντιος Β’, όχι μονάχα για τους … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατηγορίες εις βάρος του Μεγάλου Κωνσταντίνου περί των θανάτων Κρίσπου και Φαύστας – Κωνσταντίνου Καραστάθη.

Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Ζητούμε την άμεση απόσυρση του τραγουδιού ο «el diablo».

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει: «Με αισθήματα απογοήτευσης, θλίψης αλλά και έντονου προβληματισμού είδαμε την παρουσίαση του νέου τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει το νησί μας

Κατηγορίες: Γενικά, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Ζητούμε την άμεση απόσυρση του τραγουδιού ο «el diablo».

Η μνήμη του Μάρτυρος και ο λειτουργικός της χαρακτήρας – Παντελή Β. Πάσχου.

Είναι διάχυτη σε όλα τα κείμενα των μαρτυρίων η ιδέα ότι οι Μάρτυρες «κοινωνούν τοις του Χριστού παθήμασιν» (Α’ Πέτρ. δ’ 13), και ότι «πας ο υπέρ της Χριστού δόξης παθών, την κοινωνίαν αεί εχει μετά του ζώντος Θεού» (Ευσεβίου, … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μνήμη του Μάρτυρος και ο λειτουργικός της χαρακτήρας – Παντελή Β. Πάσχου.

Η οικογενειακή τραγωδία του μεγάλου Κωνσταντίνου – Κωνσταντίνου Καραστάθη.

Το μέγιστο γεγονός της Α’ Οικουμενικής συνόδου, που τόση χαρά και ικανοποίηση χάρισε στον πρωτεργάτη του Μέγα Κων/νο, ακολούθησε η οικογενειακή του τραγωδία. Η τραγωδία αυτή συνθέτει ένα δυσερεύνητο ιστορικό πρόβλημα με πολλά σκοτεινά σημεία, ανεξιχνίαστες πλευρές και πολλές

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η οικογενειακή τραγωδία του μεγάλου Κωνσταντίνου – Κωνσταντίνου Καραστάθη.

Τούρκος διοικητής προς τον Σουλτάνο: Όλοι οι κακοί Τούρκοι κακώς απέθαναν!.

Το 1897 έγινε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Τότε οι Τούρκοι πήρανε την Αγία Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους και την εκτύπησαν με χίλιους δυο τρόπους για να ανοίξη και να πάρουν μόνον το αργυρό κουτί της. Δεν μπορέσανε όμως να το ανοίξουνε.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τούρκος διοικητής προς τον Σουλτάνο: Όλοι οι κακοί Τούρκοι κακώς απέθαναν!.

Θαυμαστές εμπειρίες των συζύγων Θ. και Β. από τον Άγιο Πορφύριο.

Ηχογραφημένη συζήτηση μεταξύ: Σ. (=συνομιλητή), Θ. (= μιας Κυρίας καθηγητρίας), και Β (=του συζύγου της ιατρού). ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ Η γνωριμία μου με τον γέροντα Πορφύριο. Σ. Πες μου Θ. πώς γνώρισες τον Γέροντα, τι σου είπε; κ.λ.π.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θαυμαστές εμπειρίες των συζύγων Θ. και Β. από τον Άγιο Πορφύριο.

Ο Μακαριστός Ιερομ. Αθανάσιος Χαμακιώτης ως Χαρισματούχος – Νεκταρίου, Μητροπ. Αργολίδος.

«Έχοντες χαρίσματα κατά την χάριν την δοθείσαν ημίν». Ο γέροντας, εκτός των άλλων χαρισμάτων, είχε χαριτωθεί από το Θεό με το διορατικό και το προορατικό χάρισμα. Ας σημειώσουμε εδώ πως «ο σκοπός των χαρισμάτων δεν είναι να τεθούν σε μια … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μακαριστός Ιερομ. Αθανάσιος Χαμακιώτης ως Χαρισματούχος – Νεκταρίου, Μητροπ. Αργολίδος.

27 (14) Φεβρουαρίου, μνήμη και του Οσίου πατρός ημών Εφραίμ του Κατουνακιώτου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τῇ ΚΖ’ του αυτού μηνός (Φεβρουαρίου), μνήμη τοῦ Ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡμῶν Ἐφραὶμ, τοῦ ἐν Κατουνακίοις ἄρτι ἀσκήσαντος. Ὑπακοῇ, εὐχῇ καὶ σκληραγωγίᾳ Ἐφραίμ, διέπρεψας ἐν Κατουνακίοις.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 27 (14) Φεβρουαρίου, μνήμη και του Οσίου πατρός ημών Εφραίμ του Κατουνακιώτου: Συναξάριον, Ακολουθία.

26 Φεβρουαρίου, μνήμη της Ισαποστόλου Φωτινής της Σαμαρείτιδος: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.

Τη ΚΣΤ’ του αυτού μηνός (Φεβρουαρίου), μνήμη της Αγίας ενδόξου Ισαποστόλου Μάρτυρος του Χριστού, Φωτινής της Σαμαρείτιδος. Ριπτουσι την σην Σαμαρείτιν εις φρέαρ, Την εις φρέαρ σοι συλλαλήσασαν Λογε.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 26 Φεβρουαρίου, μνήμη της Ισαποστόλου Φωτινής της Σαμαρείτιδος: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.

Ευγένιος Βούλγαρης: Κορυφαίος δάσκαλος και γνήσιος πατριώτης – Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σλαβωνίου και Χερσώνος Ευγένιος Βούλγαρης (1716 – 1806) δεν ήταν μόνον ο κορυφαίος διδάσκαλος του Γένους και εκ των πολυμαθεστέρων και πολυγραφοτέρων συγγραφέων όλης της Ευρώπης. Σε μια δύσκολη για τον Ελληνισμό εποχή προσπάθησε για την ελευθερία των … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευγένιος Βούλγαρης: Κορυφαίος δάσκαλος και γνήσιος πατριώτης – Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.