Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Το ηρωϊκό Αντιτορπιλικό Αδρίας, 22 Οκτωβρίου 1942.

Το βράδυ της 22ας/10/1942 το αντιτορπιλικό «Αδρίας» προσκρούει σε νάρκη και δημιουργεί έναν ακόμα θρύλο του ναυτικού μας, ο οποίος έκανε για άλλη μια φορά την Ελλάδα μας ξακουστή στην Οικουμένη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ηρωϊκό Αντιτορπιλικό Αδρίας, 22 Οκτωβρίου 1942.

Μές’ στήν πνοή τοῦ 21: 200 Χρόνια από την Επανάσταση – Σταῦρο Μποζοβίτη (video).

Ἐκπομπή πού πραγματοποιήθηκε τήν Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 μέ ἀναφορά στό θαῦμα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως ἀπό τόν Σταῦρο Μποζοβίτη, θεολόγο-συγγραφέα.

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μές’ στήν πνοή τοῦ 21: 200 Χρόνια από την Επανάσταση – Σταῦρο Μποζοβίτη (video).

Η συμπεριφορά των στρατιωτών μας!

Πηγαίναμε για τη Φλώρινα. Νυχτώσαμε σε κάποιο τουρκικό χωριό και αφού εξασφαλίσαμε τους αιχμαλώτους που συνοδεύαμε, τρεις – τέσσερεις στρατιώτες, ελεύθεροι υπηρεσίας, χτυπήσαμε σε ένα σπίτι. Έπειτα από πολλούς κόπους η θύρα άνοιξε και

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η συμπεριφορά των στρατιωτών μας!

Του Σεβ. Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως ΠΟΥΘΕΝΑ πολλά τα έτη!

Από τον βίο του γέροντα Ευμενίου Λαμπάκη […]Σε πολλούς αρχιερείς της Κρήτης πρόβλεψε την εκλογή τους ακόμη κι όταν ήταν απρόσμενη. Τους νουθετούσε και τους προέτρεπε να αγαπούν το ποίμνιο και τους κληρικούς τους. Οι περισσότεροι βέβαια ανάπαυαν στο επιτραχήλιο … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Του Σεβ. Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως ΠΟΥΘΕΝΑ πολλά τα έτη!

Τα Γρεβενά.

Όταν, μικρό παιδί ακόμα, άκουα στα κλέφτικα τραγούδια και τ’ όνομα των Γρεβενών, τα φανταζόμουν σκαρφαλωμένα στα κατσάβραχα της Πίνδου, εκεί στα απάτητα λημέρια του Ζιάκα και όλης της δοξασμένης κλεφτουριάς.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Γρεβενά.

Αγιος Νεομάρτυς – Παιδομάρτυς Ιωάννης Τουρκολέκας (Αδελφός του αγωνιστή Νικηταρά) – Λάμπρου Κ. Σκόντζου.

Μεταξύ των πολυπληθών Νεομαρτύρων στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας υπάρχουν και πολλοί Παιδομάρτυρες, δηλαδή ανήλικα παιδιά, τα οποία ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και έδωσαν τη ζωή τους γι’

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγιος Νεομάρτυς – Παιδομάρτυς Ιωάννης Τουρκολέκας (Αδελφός του αγωνιστή Νικηταρά) – Λάμπρου Κ. Σκόντζου.

Ο πρώτος μεγάλος Έλληνας πολιτικός… – Γιώργου Γιωργής (video).

Ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Γιωργής αναπτύσσει εισήγηση, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του Λευτέρη Παπακώστα, με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας – Ένας κυβερνήτης για την

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο πρώτος μεγάλος Έλληνας πολιτικός… – Γιώργου Γιωργής (video).

Σωτηρία Αλιμπέρτη: Η πρώτη γυναίκα ιστορικός της Επαναστάσεως του 1821 – Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.

Μεταξύ των πολλών ανδρών που έζησαν κατά και κοντά στην Επανάσταση του 1821 και έγραψαν ιστορικά μελετήματα και απομνημονεύματα, υπήρξε και μία γυναίκα, η Σωτηρία Αλιμπέρτη (1847 – 1929), η

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σωτηρία Αλιμπέρτη: Η πρώτη γυναίκα ιστορικός της Επαναστάσεως του 1821 – Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.

Οι απόγονοι των πρωτοπλάστων, ο κατακλυσμός, ο πύργος της Βαβέλ – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Ο Αδάμ και η Εύα βρέθηκαν στην έρημη γη και άρχισαν να πλανιούνται. Η αμαρτία που είχαν κάμει ήταν μαζί τους. Τα πρώτα δυο παιδιά που γέννησαν, ο Κάϊν και ο Άβελ πήραν κι αυτά την αμαρτία. Λοιπόν ο Κάϊν

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι απόγονοι των πρωτοπλάστων, ο κατακλυσμός, ο πύργος της Βαβέλ – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Τι είναι ο Χριστός; Τι έλεγε το τότε περιβάλλον Του γι’ Αυτόν; – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ α. Το πλήρωμα των καιρών 1. «Ο Θεός, μας λέγει ο Παύλος, εξαπέστειλε τον Υιόν Αυτού εις τον κόσμον, ότε ήλθε το πλήρωμα των καιρών» (Γαλ. 4,4) Τί όμως σημαίνει η φράση αυτή; Είχαν τάχα δημιουργηθή οι πιο … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι είναι ο Χριστός; Τι έλεγε το τότε περιβάλλον Του γι’ Αυτόν; – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου.