Η ταυτότητά μας

Πρόλογος.

Αγαπητέ αναγνώστη.

Ίσως να αναρωτηθείς για την σημασία και τον σκοπό αυτού εδώ του κειμένου. Τι θέλει να μου πει; Μήπως είναι κι αυτό σαν όλα τα άλλα, που αποσκοπούν στην δημιουργία εντυπώσεων, ή στην διαφήμιση κάποιων αγαθών ή υπηρεσιών; Όχι, λοιπόν, όχι. Δεν ζητήσαμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να σε εξαπατήσουμε, ή να σε αποπροσανατολίσουμε από την καυτή καθημερινότητα που σε περισφίγγει. Δεν αποσκοπούμε στην υφαρπαγή του πλούτου σου, της δυνάμεώς σου και της ευγενικής σου διαθέσεως. Τίποτε από όλα αυτά. Θέλουμε απλώς να σε ενημερώσουμε για την ύπαρξή μας, την δράση μας, και να σε προβληματίσουμε, (αν αυτό είναι εφικτό), για την καθημερινή ανάπτυξη της διαλεκτικής και αέναης κοινωνικής μας μετεξελίξεως. Και αν αυτά σου φαίνονται τώρα ακατανόητα, μην βιαστείς να κλείσεις κουρασμένος αυτή την ιστοσελίδα. Ίσως να έχει κάτι να σου πει, στις επόμενες σειρές της.

Σκοποί μας.

Το καταστατικό μας, που υποβλήθηκε στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, στο τέλος του 1995, περιγράφει στο δεύτερο άρθρο του τούτο τον σκοπό ως εξής: «Σκοπός του σωματείου Ορθόδοξη πορεία είναι η διάδοσις των αρχών της ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, μεταξύ των ατόμων με προβλήματα οράσεως, καθώς και σε όλη εν γένει την κοινωνία.»

ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ.

Χωρίς την άνωθεν θεία βοήθεια, και τις ευλογίες της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μας, αυτός εδώ ο σύλλογος δεν θα είχε ούτε νόημα υπάρξεως, ούτε προοπτικές μακροζωίας. Αναζητήσαμε λοιπόν, τις ευχές των πνευματικών μας πατέρων, τις προσευχές των συγγενών και φίλων μας, και θέσαμε το όλο εγχείρημα υπό την θαυμαστή προστασία της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, και της Αγίας μεγαλομάρτυρος Καικιλίας. Δεν θα ήμασταν ψεύτες, αν λέγαμε ότι αυτές οι δύο αγίες, μας συμπαρίστανται καθημερινά, και μας καθοδηγούν άσφαλτα, όποτε τις ακούμε, στις «τρίβους» της κατά Χριστόν ζωής.

Διοίκηση.

Ο σύλλογος μας διοικείται από ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, η θητεία του οποίου είναι διετής. Επικεφαλής του συμβουλίου είναι ο πρόεδρος, συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα, τον οργανωτικό γραμματέα και τον ταμία.

Οι πράξεις του συμβουλίου που σχετίζονται με τα οικονομικά θέματα του σωματείου, ελέγχονται συνεχώς από την τριμελή εξελεγκτική επιτροπή, η οποία εκλέγεται κατευθείαν από το εκλογικό σώμα, όπως και το διοικητικό συμβούλιο, και έχει και αυτή διετή θητεία.

Και τα δύο αυτά σώματα, λογοδοτούν και αναφέρονται στην γενική συνέλευση, η οποία απαρτίζεται από τα τακτικά μέλη του σωματίου, και η οποία γενική συνέλευση συνέρχεται τακτικά μία φορά τον χρόνο, και εκτάκτως όποτε παραστεί ανάγκη, καθώς ορίζει το ισχύον καταστατικό.

Βεβαίως ο σύλλογος δεν έχει μόνον τα τακτικά μέλη του , τα οποία έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Καταλέγονται σ’ αυτόν, αρωγά μέλη, και επίτιμα, οι δραστηριότητες των οποίων ορίζονται στο καταστατικό του συλλόγου.

Όπως σε όλους τους επισήμους συλλόγους, έτσι και στην Ορθόδοξη Πορεία, οι εκλογικές διαδικασίες του Δ. Σ. και της Ε. Ε., διεξάγονται από μία εφορευτική επιτροπή, την οποία εκλέγει η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση.

Δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου μας κατανέμονται σχηματικά, στους εξής τομείς:

Α. Λειτουργία δανειστικής ηχητικής βιβλιοθήκης.

Με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου, ηχογραφούνται συνεχώς, βιβλία θρησκευτικού, εθνικού, παιδαγωγικού, επιστημονικού και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία δίνονται σε όποιον θέλει να τα ακούσει, είτε αυτός συμμετέχει στο σύλλογο, είτε όχι. Η παροχή αυτή γίνεται δωρεάν, και αυτό διότι σκοπός μας δεν είναι ο πλουτισμός, αλλά η ωφέλεια των συνδρομητών της βιβλιοθήκης μας. Η επιλογή εξάλλου των βιβλίων γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το καταστατικό μας, και η ορθόδοξη πνευματικότητα. Ήδη, έχουν ηχογραφηθεί περισσότεροι από πεντακόσιοι τίτλοι.

Β. Περιοδικό.

Από τον Απρίλιο του 1993, κυκλοφορείται το ηχητικό περιοδικό του συλλόγου μας, που ονομάζεται όπως προείπαμε, ορθόδοξη πορεία. Το περιοδικό εκδίδεται τώρα πια, κάθε δύο μήνες, και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Κάθε τεύχος του, περιλαμβάνει επίκαιρα άρθρα από γνωστά εκκλησιαστικά περιοδικά, αποσπάσματα από έγκυρα βιβλία, και εφημερίδες.
Συχνά περιλαμβάνει και «ζωντανές» συνεντεύξεις, καθώς και ηχογραφημένες ομιλίες ηγουμένων ή μοναχών ιερών μονών, τις οποίες επισκεπτόμαστε στις κατά καιρούς προσκυνηματικές εκδρομές μας. Παραλλήλως, προσπαθούμε να προαγάγουμε μέσω αυτού του βήματος, τα γνήσια ακούσματα της εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και της δημοτικής μας παραδόσεως. Δόξα τω Θεώ, το συλλογικό αυτό πόνημα, φθάνει πια, και έξω από τα Ελλαδικά σύνορα, και βελτιώνεται (κατά το δυνατόν), καθημερινά. Ήδη κυκλοφορείται σε δίσκους ακτίνος – cd.

Γ. Προσκυνηματικές εκδρομές.

Με τα πρώτα βήματα του περιοδικού μας, άρχισαν να διοργανώνονται και οι προσκυνηματικές εκδρομές του συλλόγου μας, οι οποίες είχαν ως προορισμούς τους, Ιερές Μονές και Προσκυνήματα της πατρίδος μας, μεγάλης ιστορικής σημασίας τοποθεσίες, και θαυμάσια φυσικά τοπία. Σ’ αυτές τις εκδρομές βέβαια, προέχει ο προσκυνηματικός χαρακτήρας, δεν εκλείπει όμως, και η απλή, αγνή και ανεπιτήδευτη ψυχαγωγία. Φιλίες ετών, ανεξάλειπτες εμπειρίες, και απαραίτητες γνώσεις, έλκουν την αφετηρία τους σ’ αυτές τις μικρές αποδημίες, που διαρκούν ένα ή δύο εικοσιτετράωρα συνήθως.

Δ. Λατρευτικές – πνευματικές εκδηλώσεις.

Κατά τακτά ή έκτακτα διαστήματα, ο σύλλογος μας καλεί τα μέλη και τους φίλους του, σε διάφορες λατρευτικές ευκαιρίες, όπως Λειτουργίες, Εσπερινούς, μα και σε διαλέξεις και συζητήσεις. Έτσι δεχόμαστε όλοι, την αύρα του Ουρανού, καλλιεργούμαστε ουσιαστικά, και αλληλοβοηθούμαστε σ’ αυτό που ονομάζεται Πνευματικός αγώνας. Κάπου εδώ, νομίζουμε, βρίσκονται και τα «θεμέλια» ή τα «πνευμόνια» της ζωής της Ορθόδοξης Πορείας.

Ε. Λοιπές εκδηλώσεις.

Με τις λιγοστές μας δυνάμεις, προσπαθούμε να διατηρήσουμε μία μικρή τράπεζα αίματος, συνεργαζόμενοι στο σημείο αυτό με την Άλφα τράπεζα.

Παραλλήλως, συμπαραστεκόμαστε ηθικά και υλικά σε όποιον συνάνθρωπό μας χρήζει κάποιας σχετικής βοηθείας, προσπαθώντας να διδαχθούμε και εμείς από τις όποιες αρετές του. Τούτα τα καθημερινά μαθήματα της ζωής, είναι τόσο μοναδικά, μα και αναντικατάστατα!

Προσπαθούμε εξάλλου, να ενημερώνουμε την κοινωνία για τις δραστηριότητες μας, μέσω του αυτόματου τηλεφωνητού, ο οποίος όλο το εικοσιτετράωρο παρουσιάζει τα αξιολογότερα των έργων μας, δέχεται δε και τα μηνύματα των ακροατών του προς το διοικητικό συμβούλιο του σωματίου.

Τέλος επιδιώκουμε κατά το δυνατόν, να συνεργαζόμαστε με τους λοιπούς φορείς του χώρου των ατόμων με προβλήματα οράσεως, πάντα βέβαια, στα πλαίσια του νόμου και του ισχύοντος καταστατικού μας. Τούτη η συνεργασία, όπως νομίζουμε, μπορεί να αποφέρει πολλά ωφέλει σε όλη την κοινωνία μας.

ΣΤ. Οικονομικοί πόροι.

Η ορθόδοξη πορεία, είναι οικονομικώς αυτοσυντήρητη. Εννοούμε δηλαδή, ότι δεν χρηματοδοτείται τακτικά από κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, και ούτε έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Τα όποια της έσοδα, προέρχονται, από τις εισφορές των μελών και των φίλων της, από τις συνεστιάσεις, τις λαχειοφόρους αγορές και τις εκδρομές που κατά καιρούς πραγματοποιεί, και από τις όποιες έκτακτες δωρεές που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνον στην καλή διάθεση των συνανθρώπων μας.

Αυτό το αυτοσυντήρητο του συλλόγου μας, εδράζεται στην απόφασή μας να είμαστε μακριά από οιαδήποτε εξάρτηση και επιρροή, προκειμένου να διακονήσουμε τους υψηλούς σκοπούς της αποστολής μας ανάμεσα στους συνανθρώπους μας. Και βέβαια έχουμε οικονομικές ανάγκες. Και βέβαια χρειαζόμαστε την οικονομική ενίσχυση. Προτιμούμε όμως, την αλήθεια, παρά τα χρήματα. Έτσι, η όποια οικονομική συναλλαγή μας, διέπεται πάντοτε, από την αρχή του αλληλοσεβασμού των συναλλασσομένων μερών. Έτσι η τρέχουσα οικονομική μας κατάσταση, βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, υπό τον έλεγχο των κρατικών αρχών, και οιουδήποτε θελήσει να την ελέγξει.

Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού:
ALPHA BANK
101002002343104
ΟΡΘOΔΟΞΗ ΠΟΡΕΙΑ

Αντί επιλόγου.

Φίλε αναγνώστη.

Αν συμφωνείς με τους στόχους και τις προσπάθειές μας, αν αντιλαμβάνεσαι τις προθέσεις μας και τους κόπους μας, αν επιθυμείς να συμβάλεις και εσύ έστω και ελάχιστα σ’ ετούτη εδώ την πρωτοβουλία, στρατεύσου μαζί μας.

Προσευχήσου εν πρώτοις για το σύλλογο, ώστε να μην κάνει κακό άθελά του, αλλά αντιθέτως, με την βοήθεια του Θεού, να τελέσει έργο Αποστολικό, ασφαλώς μέσα στα πλαίσια της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μας.

Υποστήριξε επίσης, τις πρωτοβουλίες αυτού του σωματείου, ώστε και με την δική σου συμβουλή, την εργασία και γιατί όχι την προώθηση, να έρχεται καθημερινά, όλο και πιο κοντά στο Ανέσπερο Φως της Βασιλείας των Ουρανών. Να είσαι σίγουρος, πως κάθε καλοπροαίρετη συμβουλή σου, θα γίνει δεκτή με ευγνωμοσύνη. Τέλος, αν επισημάνεις κάποιο λάθος μας, ας ξέρεις, πως δεν έγινε από κακή διάθεση, αλλά από ανθρώπινη αδυναμία, και πως πάντα θα υπάρχει, συν Θεώ, η ταπεινή διάθεση της συγνώμης και της διορθώσεως.

Δεν επιθυμούμε την ανθρώπινη προβολή και εξουσία, αλλά τον εν Χριστώ τίμιο αγώνα, και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι για κακουχίες και διώξεις.

Μακάρι να σε έχουμε συναγωνιστή μας.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΤΟ Δ. Σ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΤΟΥ 2008

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ