Αρχείο κατηγορίας Άρθρα

Ωραιότης! (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ωραιότης! Η λάμψη της θεϊκής δημιουργίας. Ωραιότης! Η έμπνευση του αδαμικού ύμνου για τη σύντροφο που του δώρισε ο Θεός.

Κατηγορίες: Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ωραιότης! (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Η Αδιόδευτος Πύλη – π. Δημητρίου Μπόκου.

Η Ιερουσαλήμ πέφτει στα χέρια των Βαβυλωνίων (586 π. Χ.). Καταστρέφεται ολοσχερώς η πόλη και ο ναός του Σολομώντος. Οι Ισραηλίτες μεταφέρονται αιχμάλωτοι για 70 χρόνια στη Βαβυλώνα. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ, αιχμάλωτος

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Αδιόδευτος Πύλη – π. Δημητρίου Μπόκου.

Αυτομεμψία: Μια σπάνια (ξεχασμένη αλλά μεγάλη) αρετή.

Ό Μέγας Κανών συνιστά κάτι που εκφράζεται με μια λέξη σπάνια —πρώτη φορά θα την ακούτε—• δεν υπάρχει και στα λεξικά. Είναι ή λέξης αυτομεμψία, Σαν έννοια την αναφέρει και ό άγιος Ιωάννης της Κλίμακος. Τι θα πει αυτομεμψία;

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυτομεμψία: Μια σπάνια (ξεχασμένη αλλά μεγάλη) αρετή.

Περί της διαφοράς μεταξύ Ορθοδοξίας και αιρέσεως – Πρωτοπρ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Στον Μεσαίωνα ήταν πάρα πολύ γνωστό, στους κυβερνώντες, ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ορθοδοξίας και αιρέσεως. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι απλούστατη, Ότι στην αίρεσι δεν υπάρχει θεραπεία του νου του ανθρώπου. Στην Ορθοδοξία όμως θεραπεύεται ο νους … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί της διαφοράς μεταξύ Ορθοδοξίας και αιρέσεως – Πρωτοπρ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Νηστεία, η Βασίλισσα των αρετών – π. Δημητρίου Μπόκου.

Νηστεία σήμερα; Στην εποχή μας; Μα πού βρισκόμαστε; Σε δεύτερη μοίρα δυστυχώς έχει υποβαθμισθεί στη συνείδηση πολλών Χριστιανών το σπουδαιότατο θέμα της νηστείας. Δίνοντας δήθεν σημασία σε πιο «πνευματικά»

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νηστεία, η Βασίλισσα των αρετών – π. Δημητρίου Μπόκου.

Οι Επίσκοποι-Κληρικοί και οι ασθένειες κατά τον άγιο Νεκτάριο – Ιεροθέου, Μητροπ. Ναυπάκτου.

Ζοῦμε σέ δύσκολη ἐποχή, κατά τήν ὁποία ἀναφύονται πολλά προβλήματα, κοινωνικά, φιλοσοφικά καί ἐπιστημονικά καί καλούμαστε κυρίως ὡς Ποιμένες νά δίνουμε λύσεις καί νά βοηθοῦμε τούς Χριστιανούς.

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Επίσκοποι-Κληρικοί και οι ασθένειες κατά τον άγιο Νεκτάριο – Ιεροθέου, Μητροπ. Ναυπάκτου.

Ο Θεός θέλει να πορευώμεθα ενώπιόν Του με ταπεινοφροσύνη και αλήθεια – Κεμπησίου Θωμά.

Κεφάλαιον τέταρτον. Η αλήθεια ελευθερώνει: Η φωνή του Κυρίου. ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, πορεύου ενώπιόν μου εν αληθεία και με απλότητα καρδιάς.

Κατηγορίες: Άρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Θεός θέλει να πορευώμεθα ενώπιόν Του με ταπεινοφροσύνη και αλήθεια – Κεμπησίου Θωμά.

Περί… «ανεξαρτησίας»! – Στέλλας Ν. Αναγνώστου-Δάλλα.

Τι τύπος είναι άραγε αυτός που βλέπουμε και ακούμε σήμερα κατά κόρον, προκειμένου να δηλωθεί η «διαφοροποίηση από κάτι»; Λέει ο κόσμος, και δυστυχώς και πολλοί δημοσιογράφοι: «αυτό, πχ.,θα γίνει ανεξαρτήτΟΥ καιρού, ανεξαρτήτΟΥ ηλικίας, κλπ, κλπ.». Ποιός είναι άραγε αυτός … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί… «ανεξαρτησίας»! – Στέλλας Ν. Αναγνώστου-Δάλλα.

Στη Ρόδο.

Η Ρόδος είναι γεμάτη ωραία τοπία και αρχαιότητες. Και όπου υπάρχει το ένα, μπορεί να είσθε βέβαιοι πως δεν λείπει και το άλλο. Στις κορφές των βουνών, απ’ όπου το μάτι αγκαλιάζει την απέραντη θάλασσα και τα παιγνίδια του φωτός, … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στη Ρόδο.

Ο πόθος της ησυχίας που διακατείχε τον Μακαριστό Ιερομ. Αθανάσιο Χαμακιώτη – Νεκταρίου, Μητροπ. Αργολίδος.

«Τίς δώσει μοι πτέρυγας ωσεί περιστεράς και πετασθήσομαι και Καταπαύσω; Ιδού εμάκρυνα φυγαδεύων και ηυλίσθην εν τη ερήμω»

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο πόθος της ησυχίας που διακατείχε τον Μακαριστό Ιερομ. Αθανάσιο Χαμακιώτη – Νεκταρίου, Μητροπ. Αργολίδος.