Αρχείο κατηγορίας Γενικά

Όταν νιώσεις τύψεις – Ελευθερίου Γ. Ελευθεριάδη.

Όταν νιώσεις τύψεις, για το γεγονός ότι δεν είσαι καλή μαμά, χάιδεψε τις ραγάδες στην κοιλιά σου. Άγγιξε τα σπασμένα αγγεία στα πόδια σου. Τα ράμματα της καισαρικής σου.

Κατηγορίες: Γενικά, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όταν νιώσεις τύψεις – Ελευθερίου Γ. Ελευθεριάδη.

Για το φόβο της μέλλουσας κόλασης και ότι πρέπει, εκείνος που θέλει να σωθεί, ποτέ να μην αμελεί τη σωτηρία του (μέρος Α’) – Αββά Δωροθέου.

Όταν ήμουν άρρωστος με πόνους στα πόδια μου, μερικοί αδελφοί, που ήρθαν να με επισκεφθούν, με ρωτούσαν να τους πω την αιτία της αρρώστιας, θέλοντας να πετύχουν δύο πράγματα. Από τη μια να με

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για το φόβο της μέλλουσας κόλασης και ότι πρέπει, εκείνος που θέλει να σωθεί, ποτέ να μην αμελεί τη σωτηρία του (μέρος Α’) – Αββά Δωροθέου.

Ο πόνος του διπλανού μας – π. Λίβυος.

Αλήθεια, εάν ξέραμε το «γιατί» του πόνου θα υποφέραμε λιγότερο; Σαφέστατα κι όχι. Δεν πονάμε επειδή δεν ξέρουμε αλλά γιατί δεν αντέχουμε.

Κατηγορίες: Γενικά, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο πόνος του διπλανού μας – π. Λίβυος.

Η σωστή επικοινωνία με τον πνευματικό – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

Ένας πνευματικός άνθρωπος, όταν θέλη να βοηθήση κάποιον, προσπαθεί να τον συνδέση με τον Χριστό και όχι να τον δέση με τον εαυτό του. Στην συνέχεια χαίρεται, όταν καταφέρη να τον συνδέση με τον Χριστό,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η σωστή επικοινωνία με τον πνευματικό – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

Για το ότι πρέπει να φροντίζουμε να κόβουμε γρήγορα τα πάθη πριν εξοικειωθεί μαζί τους η ψυχή (μέρος Β’) – Αββά Δωροθέου.

Όταν ήμουν στο Κοινόβιο, με τη σύμφωνη γνώμη των γερόντων, μ’ έκανε ο ηγούμενος ξενοδόχο. Βρισκόμουνα δε σε ανάρρωση από μια μεγάλη αρρώστια. Έρχονταν λοιπόν ξένοι και αγρυπνούσα μαζί τους και πάλι

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για το ότι πρέπει να φροντίζουμε να κόβουμε γρήγορα τα πάθη πριν εξοικειωθεί μαζί τους η ψυχή (μέρος Β’) – Αββά Δωροθέου.

Στοχασμός στην Ορθόδοξη Θεολογία – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Στην Ορθόδοξο θεολογία όμως υπάρχει και στοχασμός, όπως ακριβώς υπάρχει στοχασμός και στις θετικές επιστήμες. Στις θετικές επιστήμες ο κάθε ερευνητής, για να προχωρήση στην έρευνά του, προβάλλει συνεχώς υποθέσεις και δεν

Κατηγορίες: Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στοχασμός στην Ορθόδοξη Θεολογία – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Για το ότι πρέπει να φροντίζουμε να κόβουμε γρήγορα τα πάθη πριν εξοικειωθεί μαζί τους η ψυχή. (μέρος Α’) – Αββά Δωροθέου.

Μελετήστε, αδελφοί μου, πως ακριβώς είναι τα πράγματα και προσέξτε να μην αμελήσετε τον εαυτό σας, γιατί και μικρή ακόμα αμέλεια μας οδηγεί σε μεγάλους κινδύνους. Επισκέφθηκα κάποτε έναν αδελφό και τον βρήκα να έχει μόλις

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για το ότι πρέπει να φροντίζουμε να κόβουμε γρήγορα τα πάθη πριν εξοικειωθεί μαζί τους η ψυχή. (μέρος Α’) – Αββά Δωροθέου.

Μετά την εξομολόγηση – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

– Γέροντα, μετά την εξομολόγηση δικαιολογείται να νιώθης βάρος; – Γιατί να νιώθης βάρος; Με μια σωστή εξομολόγηση σβήνουν όλα τα παλιά. Ανοίγονται νέα δεφτέρια. Έρχεται η Χάρις του Θεού και αλλάζει τελείως ο άνθρωπος. Χάνονται η ταραχή, η αγριάδα, … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετά την εξομολόγηση – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

Πνευματικά «ρήματα» και συμβουλές Β’ – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

1. Όποιος εμποδίζει το στόμα του από την καταλαλιά, φυλάγει την καρδιά του από τα πάθη. 2. Όποιος μελετά συνεχώς τα θεία, βλέπει τον Κύριο, και διώχνει τους δαίμονες μακριά του και ξεριζώνει από την ψυχή του το σπόρο της … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πνευματικά «ρήματα» και συμβουλές Β’ – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

Για το ότι πρέπει να βαδίζουμε το δρόμο του Θεού με άγρυπνο πνεύμα, χωρίς να χάνουμε τον καιρό μας (μέρος Β’) – Αββά Δωροθέου.

Να, έτσι είμαστε και εμείς. Γιατί είναι μερικοί από μας που άφησαν τον κόσμο και ήρθαν στο μοναστήρι, με σκοπό να αποκτήσουν τις αρετές. Και μερικοί κατόρθωσαν κάτι λίγο και σταμάτησαν. Άλλοι λίγο περισσότερο. Άλλοι έφθασαν

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για το ότι πρέπει να βαδίζουμε το δρόμο του Θεού με άγρυπνο πνεύμα, χωρίς να χάνουμε τον καιρό μας (μέρος Β’) – Αββά Δωροθέου.