Αρχείο κατηγορίας Γενικά

Για το ότι δεν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται στη φρόνησή του – Αββά Δωροθέου.

Στην Παλαιά Διαθήκη, στο βιβλίο των Παροιμιών, διδάσκεται ότι: «Οι άνθρωποι που δεν έχουν ισχυρή και συνετή διακυβέρνηση πέφτουν σαν τα μαραμένα φύλλα. Η δε σωτηρία εξασφαλίζεται μετά από φρόνιμη και θεόπνευστη καθοδήγηση» (Παροιμ. 11, 14). Καταλαβαίνετε τη δύναμη που … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για το ότι δεν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται στη φρόνησή του – Αββά Δωροθέου.

Η χαρά δεν είναι απουσία προβλημάτων αλλά απόφαση ζωής! – π. Λίβυος.

Πολλές φορές δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι επειδή βαθύτερα μέσα μας, δεν μας φαίνεται σωστό. Έχουμε ενοχή προς την Χαρά. «Πως να είμαι χαρούμενος-η αφού έχω προβλήματα και ανοιχτά θέματα;»

Κατηγορίες: Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χαρά δεν είναι απουσία προβλημάτων αλλά απόφαση ζωής! – π. Λίβυος.

Του οσίου πατέρα μας Δωροθέου – διδασκαλία προς τους μαθητές του για το θείο φόβο, (μέρος Β’.).

Είπαν οι Πατέρες ότι ο άνθρωπος αποκτά το φόβο του Θεού: Με τη διαρκή «μνήμη του θανάτου» και των τιμωριών. Με το να ερευνά τον εαυτό του κάθε βράδυ πως πέρασε την ημέρα και κάθε πρωί πάλι πως πέρασε τη … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Του οσίου πατέρα μας Δωροθέου – διδασκαλία προς τους μαθητές του για το θείο φόβο, (μέρος Β’.).

Αν όχι τώρα, τότε πότε; – π. Ανδρέου Αγαθοκλέους.

Η αντίληψη ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε όποτε θέλουμε, αγνοώντας την πραγματικότητα του «τίποτα δεν είναι δεδομένο», φανερώνει πως ο άνθρωπος, τελικά, είναι πλασμένος για το αεί, το πάντοτε,

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αν όχι τώρα, τότε πότε; – π. Ανδρέου Αγαθοκλέους.

Το μυστήριο της Πεντηκοστής: Η εμπειρία της Πεντηκοστής είναι η μεγαλύτερη θεοπτική εμπειρία – Πρωτ. Ιωάννου Ρωμανίδου.

«Η εμπειρία της Πεντηκοστής είναι η ανωτάτη εμπειρία της Θεώσεως, προ της Δευτέρας Παρουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο, από την Πεντηκοστή». «Και γιατί στην Ορθόδοξη θεολογία μετά την Πεντηκοστή δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω αποκάλυψη, αλλά έχει τελειώσει η αποκάλυψη … Συνέχεια

Κατηγορίες: Γενικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το μυστήριο της Πεντηκοστής: Η εμπειρία της Πεντηκοστής είναι η μεγαλύτερη θεοπτική εμπειρία – Πρωτ. Ιωάννου Ρωμανίδου.

Η μηδαμινότης μας ενώπιον του Θεού – Θωμά Κεμπησίου.

Η χάρις του Θεού θα σε κάνη δυνατό και ενάρετο. «ΝΥΝ ηρξάμην λαλήσαι προς τον Κύριον μου. Εγώ δε ειμί γη και σποδός» (Γεν. κη’ 27).

Κατηγορίες: Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μηδαμινότης μας ενώπιον του Θεού – Θωμά Κεμπησίου.

Πνευματικά «ρήματα» και συμβουλές – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

1. Να αγαπήσεις και να συμπονέσεις τους φτωχούς, για να ελεήσει και σένα ο Θεός. 2. Να μην πηγαίνεις κοντά σε φιλόνικους ανθρώπους, για να μην αναγκασθείς να βγεις από τη γαλήνη του Θεού.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πνευματικά «ρήματα» και συμβουλές – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

Ο Θεός προστατεύει την Ελλάδα – Σπυρίδονος Τρικούπη. .

Πολλές φορές συλλογίζομαι καλά – καλά όσα τεράστια η θεία παντοδυναμία Του κάνει για τη σωτηρία του λαού της Ελλάδας. Και όταν είμαι βυθισμένος στις σκέψεις αυτές, φέρνω το νου μου στην αξιομνημόνευτη εκείνη εποχή της

Κατηγορίες: Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Θεός προστατεύει την Ελλάδα – Σπυρίδονος Τρικούπη. .

Οι διασκεδάσεις – ηχογραφημένη ομιλία του Μακαριστού Μοναχού Μακαρίου Κουλούρη, Γέροντος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών (αρχείο ήχου, mp3).

Ακολούθως σας παραθέτουμε ηχογραφημένη ομιλία του Μακαριστού Μοναχού Μακαρίου Κουλούρη, Γέροντος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών Αττικής, με θέμα: οι διασκεδάσεις.

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Γενικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι διασκεδάσεις – ηχογραφημένη ομιλία του Μακαριστού Μοναχού Μακαρίου Κουλούρη, Γέροντος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών (αρχείο ήχου, mp3).

Τι είναι η Ορθοδοξία; – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Μέσα όμως σ’ αυτήν την εξέλιξι, υπάρχει και η αντεπίθεσις των Ορθοδόξων, του Ορθοδόξου πολιτισμού. Τι είναι όμως Ορθόδοξος πολιτισμός; Είναι πολιτισμός με την έννοια του

Κατηγορίες: Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι είναι η Ορθοδοξία; – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.