Αρχείο κατηγορίας Λογοτεχνικά

«Νηστεία σημαίνει πείνα για το Θεό» – π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

«Μόνο αυτός που ευχαριστεί ζει αληθινά».  Όταν διψάσεις, θα ανακαλύψεις τη γεύση του νερού, που αγνοούσες λόγω της συνήθειας. Βάλε το στόμα σου στο τρεχούμενο νερό και γεύσου τις σταγόνες που σου έκαναν τη χάρη να μείνουν

Κατηγορίες: Γενικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Νηστεία σημαίνει πείνα για το Θεό» – π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου – κατηχήσεις. Λόγος 31-ος: Πώς πρέπει να εξετάζει καθένας τον εαυτό του.

Για το πώς πρέπει να εξετάζει καθένας τον εαυτό του και να ερευνά προσεκτικά όσα συμβαίνουν μέσα του˙ και πώς πρέπει να παραθέτει τα έργα του σε σύγκριση με τις εντολές του Χριστού. Αδελφοί και πατέρες, στην κατήχηση που προηγήθηκε … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου – κατηχήσεις. Λόγος 31-ος: Πώς πρέπει να εξετάζει καθένας τον εαυτό του.

Ο Ιερός Χρυσόστομος για τον θεάρεστο τρόπο νηστείας.

[Ματθ.6,14-21] [Υπομνηματισμός στα εδάφια: Ματθ.6,16-18] «῞Οταν δὲ νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γὰρ τὰ πρόσωπα αὐτῶν ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν (:και όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί και περίλυποι … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ιερός Χρυσόστομος για τον θεάρεστο τρόπο νηστείας.

Περί νόμου πνευματικού (Κ. 125-150) – Αγίου Μάρκου του ασκητού.

125. Όπως εναντιούται η κίνησις της φωτιάς προς ένωσιν με το νερό, ούτως είναι εναντία η προσπάθεια δικαιολογίας με τον ταπεινόν άνθρωπον. Ο ταπεινός δέχεται αναπολογήτως όλας τας συκοφαντίας.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί νόμου πνευματικού (Κ. 125-150) – Αγίου Μάρκου του ασκητού.

Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, Επισκόπου Ρώμης: Πρώτη προς Κορινθίους επιστολή (Κεφ. 17-21).

17. Ας γινόμαστε μιμητές εκείνων οι οποίοι έζησαν με κατσικίσια δέρματα και προβιές κηρύττοντας τον ερχομό του Χριστού˙ και εννοούμε τον Ηλία και τον Ελισσαίο, καθώς επίσης και τον Ιεζεκιήλ, τους προφήτες και μαζί μ’ αυτούς και αυτούς που είναι … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος, Επισκόπου Ρώμης: Πρώτη προς Κορινθίους επιστολή (Κεφ. 17-21).

Λόγος ηθικός τρίτος (Γ’): «Για το ρητό, είδα ότι ο άνθρωπος αυτός αρπάχθηκε ως τον τρίτο ουρανό …. – Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου.

Στο ρητό του αποστόλου, στο οποίο λέει: «Και είδα ότι ο άνθρωπος αυτός αρπάχθηκε ως τον τρίτο ουρανό και ότι άκουσε ανέκφραστα ρήματα, που δεν είναι δυνατό να ακούσει άνθρωπος». Ποιά λοιπόν είναι τα ανέκφραστα ρήματα, που άκουσε ο Παύλος: … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγος ηθικός τρίτος (Γ’): «Για το ρητό, είδα ότι ο άνθρωπος αυτός αρπάχθηκε ως τον τρίτο ουρανό …. – Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου.

Η ψυχή του Πρόβου, επισκόπου της πολιτείας Ρεάτε – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Πάνω στο ίδιο θέμα να μην αποσιωπήσω αυτό, που συνήθιζε να μου διηγείται ο δούλος του Παντοδυνάμου Θεού Πρόβος,1 ο οποίος τώρα βρίσκεται στην πόλη μας, στο μοναστήρι που καλείται του Ρενάτου,2 για τον Πρόβο3 τον θείο του, επίσκοπο της … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ψυχή του Πρόβου, επισκόπου της πολιτείας Ρεάτε – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Το σχέδιο της μονής στην Τερρακίνα, το οποίο, ο Άγιος Βενέδικτος εξέθεσε σε οπτασία – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ. Άλλη πάλι φορά τον παρακάλεσε κάποιος πιστός άνδρας να στείλει κάποιους από τους μαθητές του για να κτίσει μοναστήρι σε ένα κτήμα του κοντά στην πόλη Τερρακίνα.1 Αυτός συγκατατέθηκε στην παράκληση, ξεχώρισε μερικούς αδελφούς, κανόνισε

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το σχέδιο της μονής στην Τερρακίνα, το οποίο, ο Άγιος Βενέδικτος εξέθεσε σε οπτασία – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Νά αντιμετωπίζουμε πνευματικά τους κινδύνους – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

Στις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται πάντα ετοιμότητα καί παλληκαριά. Στην Κατοχή οι Ιταλοί έπαιρναν πέντε-εξι ζώα καί έρχονταν στο χωράφι μας καί τά φόρτωναν πεπόνια. Μιά φορά τους λέω: «Αυτά τά πεπόνια τά έχουμε κρατήσει γιά σπόρο• εκείνα πάρτε τα».

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νά αντιμετωπίζουμε πνευματικά τους κινδύνους – Αγίου Παισίου του Αγιορείτου.

Ποιές είναι οι πνευματικές και οικείες ηδονές του νου – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Έξι είναι οι τόποι των πνευματικών ηδονών˙ από αυτούς πρώτος είναι η εργασία όλων των θείων εντολών. Προφύλαξες τις εξωτερικές σου αισθήσεις για να μην απολαμβάνουν τις αισθητές ηδονές. Προφύλαξες την εξωτερική αίσθησι της φαντασίας, για να μην

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποιές είναι οι πνευματικές και οικείες ηδονές του νου – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.