Το Περιοδικό μας

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΡΕΙΑ

Πρόλογος.

Ύμνους ευχαριστίας και δοξολογίας αναπέμπουμε στον Δωρεοδότη Κύριό μας, διότι αυτό το καρδιακό – συλλογικό μας πόνημα, το περιοδικό εννοούμε, συμπλήρωσε αισίως εκατόν ογδόντα – 180 τεύχη κυκλοφορίας.

Ήταν και παραμένει αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, μία προσπάθεια κοινοποιήσεως – μαρτυρίας της ομολογουμένης ζωής μας, μα και ένα οδοιπορικό μαθητείας και εκ μέρους μας προσεγγίσεως, της εν Χριστώ αποκεκαλημένης Αληθείας.
Για το σκοπό αυτό, θελήσαμε να προσπαθήσουμε μόνον, πιστεύοντας ακράδαντα, πως «ο επιβλέπων επί την γήν, ο ετάζων καρδίας και νεφρούς», θα επευλογούσε αυτούς τους στόχους, και τους μύχιους πόθους μας. Εκείνος και εσείς, αγαπητοί, θα κρίνετε αν ο στόχος επετεύχθη. Πάντως, σε ότι μας αφορά, επισκοπώντας την πολυετή πορεία της ορθόδοξης πορείας, ταπεινά πρεσβεύουμε, πως οφείλουμε να συνεχίσουμε, αποσκοπώντας και στην δική μας ωφέλεια, μα και στην ποικιλότροπη κοινωνία με το λοιπό σώμα της Εκκλησίας μας.

Γέννηση και αρχή του περιοδικού.

Ήταν λοιπόν, στις αρχές του 1993, όταν μια παρέα φίλων με προβλήματα οράσεως – τυφλών κατά το δη λεγόμενον, είχε ζητήσει από το Δ. Σ. του ιδρύματος, Φάρος τυφλών της Ελλάδος, να περιλάβει και στήλη με θρησκευτικά – εκκλησιαστικά θέματα, στο Braille περιοδικό ποικίλης ύλης που κυκλοφορούνταν και τότε από το εν λόγω ίδρυμα. Το αίτημα είχε γίνει τότε αποδεκτό, αλλά τέθηκε και η ηδέα δημιουργίας ενός ηχητικού κασσετοπεριοδικού με αμιγώς ή κυρίως εκκλησιαστικό θρησκευτικό χαρακτήρα. Το ίδρυμα μάλιστα, θα διέθετε την υποστήριξη του, ως προς τον χώρο εγκαταστάσεως του περιοδικού, και τους υπαλλήλους που θα υποβοηθούσαν το όλο εγχείρημα!

Η εν λόγω παρέα, άδραξε την ευκαιρία, και με την υποστήριξη του προαναφερθέντος ιδρύματος, την κοπιαστική προσωπική εργασία, και την Θεία Βοήθεια ασφαλώς, άρχισε την προσπάθεια εκδόσεως αυτού του ηχητικού περιοδικού. Το εντυπωσιακό ήταν, πως η υλοποίηση αυτής της προτάσεως, έτυχε απροσδόκητα ευνοϊκής υποδοχής από το κοινό, και έτσι, η ορθόδοξη πορεία, έτσι ονομάσθηκε το περιοδικό, άρχισε το ταξίδι του στην ιστορία και στον χρόνο.

Έπειτα μάλιστα από δύο περίπου χρόνια, διάφορες διαφωνίες των συντακτών του περιοδικού και του ιδρύματος του Φάρου τυφλών, ανάγκασαν τους συντάκτες του να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού, διατηρώντας ανεπηρέαστο το συλλογικό μας αυτό πόνημα, από οποιεσδήποτε πιθανές έξωθεν επεμβάσεις ή επιρροές.

Πάντως, οφείλουμε και εκ της θέσεως αυτής, να αναγνωρίσουμε και να επαινέσουμε την συμβολή του Φάρου τυφλών της Ελλάδος, στην «γέννηση» και πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού μας. Γι’ αυτό και είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους αφανείς και φανερούς συνεργάτες μας των χρόνων εκείνων.

Τόσο όμως το πλήθος των συνδρομητών, όσο και η ανάγκη διατηρήσεως ενός σοβαρού – αξιόλογου επιπέδου του περιοδικού, μας ανάγκασε να το μετατρέψουμε, όχι χωρίς λίπη, από μηνιαίο σε διμηνιαίο, ώστε να παραμείνει συνεπές με τα αρχικά του «ποιοτικά» standards.

Στόχοι, μέσα και πορεία.

Η ανασκόπηση λοιπόν της όλης παρουσίας της ορθόδοξης πορείας στον κοινωνικό μας περίγυρο, είναι αφετηρία εντόνου προβληματισμού, με διττό χαρακτήρα. Προβληματισμός δηλαδή, για τα δικά μας ατελή πεπραγμένα, μα και προβληματισμός για την παρούσα και μελλοντική στοχοθέτηση των προσπαθειών μας. Για να είναι όμως λυσιτελής και επιτυχής ο προβληματισμός μας αυτός, απαραιτήτως χρειάζεται και την δική σας συνδρομή, η οποία είτε με την μορφή των διάπυρων ευχών σας προς τον Ύψιστό, είτε με τις καλόβουλες παρατηρήσεις, θα συντελέσει στην διεύρυνση των διανοητικών μας οριζόντων, αλλά και στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση των αναγκών όλων μας. Και τούτο διότι, δεν θα θέλαμε ποτέ να είναι το περιοδικό αυτό, ένα μέσο αυτοδικαιώσεως και ναρκισσιστικής παρουσίας, αλλά ένας ανοικτός δίαυλος κοινωνίας με τους αδελφούς μας και τον ουράνιο Πατέρα μας. Να γιατί θα θέλαμε, δι’ ολίγων, να σας εκθέσουμε τους στόχους και τα μέσα αυτής της υπερδεκαετούς πορείας του περιοδικού μας, ζητώντας σας απλά, να την πλατύνετε, με την κατανόησή σας, τις προσευχές και τις υποδείξεις σας.

Επιλογή της ύλης.

Ως γνωστόν, δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον περιοδικό τύπο, είναι η επικαιρότητα, και η ευκρινής συντομία. Έτσι, προσπαθήσαμε να χρησιμοποιούμε άρθρα διαφόρων εγκεκριμένων, περιοδικών και μη, εκκλησιαστικών κυρίως, εκδόσεων, ηχογραφώντας τα σε κασέτες πρώτα, και σε ψηφιακή μορφή αργότερα. Τα κείμενα αυτά, είχαν συνήθως, και θα εξακολουθήσουν, συν Θεώ, να έχουν βεβαίως, Αγιογραφικό, αγιολογικό, απολογητικό, φιλοκαλικό, επιστημονικό, παιδαγωγικό, ψυχαγωγικό και ιστορικό περιεχόμενο.

Η επιλογή των άρθρων, δεν είναι, πιστέψτε μας, ούτε εύκολη, ούτε ευκαιριακή διαλογή κειμένων. Πολύ συχνά, αισθανόμαστε σαν τους εκστατικούς περιπατητές ενός ολάνθιστου κήπου, οι οποίοι, συνεπαρμένοι από τις μεθυστικές ευωδιές των ανθέων, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν κάποια, ώστε να την θυμούνται και στην πεζή καθημερινότητά τους.

Πράγματι. Ο θρησκευτικός – εκκλησιαστικός τύπος, βρίθει αξιολόγων και ψυχωφελών δημοσιεύσεων, η παράβλεψις των οποίων, είναι και δύσκολή, μα και υποχρεωτική! Ο ηχογραφημένος χρόνος που διατίθεται για κάθε τεύχος, είναι, βλέπετε, πολλές φορές απελπιστικά λίγος, για να χωρέσει όσα θα θέλαμε να σας παραθέσουμε. Ας είναι όμως. Έχοντας κατά νούν το αρχαιοελληνικό, «ούκ εν τω πολλώ το εύ», παρουσιάζουμε ό,τι πιο απλό, εύληπτο και καλώς νοούμενο, εποικοδομητικό συναντούμε.

Εκφορά – παρουσίαση των λεγομένων.

Μα, αν η αρχή – επιλογή των άρθρων, είναι το ήμισυ του παντός, τότε και η συνέχεια, δηλαδή, η εκφορά – παρουσίαση των λεγομένων, είναι εξίσου σημαντική. Δεν είμαστε ασφαλώς θιασώτες του ελκυστικού περιτυλίγματος, μα και ούτε της επιφανειακής προσεγγίσεως της πραγματικότητος. Οφείλουμε όμως, να αναδεικνύουμε κατά το δυνατόν, τα νοήματα και τις εμπειρίες που υποκρύπτουν – υποδηλώνουν τα κείμενα των αρθρογράφων – συγγραφέων, που μας δανείζουν τους στοχασμούς – εμπειρίες τους. Να γιατί, η επιλογή των αναγνωστών – παρουσιαστών των κειμένων, ο τρόπος εκφοράς και αρθρώσεώς τους, μα και ο χρόνος – ρυθμός της απαγγελίας τους, είναι για μας, ένα καθημερινό, ενίοτε βασανιστικό, πρέπει να παραδεχθούμε, ζήτημα. Στο παρουσιαζόμενο αποτέλεσμα, προσθέστε παρακαλούμε, και το υποκειμενιστικό της γνώμης του κάθε ακροατού, ο οποίος είναι βεβαίως, ο τελικός αποδέκτης και κριτής.

Και ναι μεν, ακολουθήσαμε σε γενικές γραμμές την πεπατημένη οδό, στα παρόμοιου είδους ηχοπεριοδικά, αλληλοδιαδοχή ανδρικής και γυναικείας φωνής, θελήσαμε όμως, να βελτιώσουμε το ηχοσύνολο που παρουσιάζουμε, παρακολουθώντας κατά το δυνατόν, τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον τομέα της ηχοληψίας. Έτσι, αφενός υιοθετήσαμε την ψηφιακή καταγραφή και επεξεργασία των κειμένων, αφετέρου, επενδύουμε τον λόγο με μουσικά ακούσματα, η χρήσις και επιλογή των οποίων δεν είναι καθόλου τυχαία. Μέσα στον καθημερινό ηχητικό ορυμαγδό που κατακλύζει την ταλαίπωρη ακοή μας, υποβάλλοντας ενίοτε και ψυχοφθόρα μηνύματα, ταπεινά προτείνουμε μουσικά δημιουργήματα που ψυχαγωγούν, ενημερώνουν, και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, καλλιεργούν τα αισθητήριά μας. Έτσι, θελήσαμε να είμαστε χρήσιμοι, κατά το δυνατόν, και στο μέγα πρόβλημα της ψυχαγωγίας μα και του ελευθέρου χρόνου, του σημερινού πολυάσχολου και αγωνιούντος ανθρώπου. Οι κρίσεις ασφαλώς, το ξαναλέμε, είναι δικές σας.

Συνεργάτες.

Όπως προείπαμε, τούτο το συλλογικό μας πόνημα, επιδιώκει συνεχώς μεταξύ των άλλων, και την κοινωνία με το ευλογημένο Εκκλησιαστικό Σώμα. Δεν είμαστε λοιπόν μόνοι μας. Πλειάδα συνεργατών, κληρικών και λαϊκών, βλεπόντων και μη, ακούραστα προσφέρει τις υπηρεσίες της, στην προαγωγή και επιτυχία τούτων των στόχων μας. Η επιλογή της ύλης, η αρχειοθέτηση, η ανάγνωση, η διακίνηση των τευχών, είναι μικρές λέξεις που κρύβουν πολύ αγώνα, ιδρώτα, μα και χιλιάδες εργατοώρες. Κίνητρο των περισσοτέρων από αυτούς, είναι ασφαλώς η αγάπη τους προς τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Νυμφίο της Εκκλησίας, ο οποίος άλλωστε, ενισχύει τις προσπάθειές μας, δια πρεσβειών της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, και της μεγαλομάρτυρος Κεκιλίας, των προστατίδων Αγίων του συλλόγου μας.

Επειδή λοιπόν, όλοι μας, αγαπητοί αναγνώστες, αποβλέπουμε ασφαλώς, επί το βραβείον της άνω κλήσεως, δεν θα θέλαμε να επαινέσουμε μόνον τους συμπαραστάτες αυτής της πορείας, αλλά, σε ό,τι αφορά αυτήν τους ακριβώς την προσφορά, να τους προβάλουμε ως αξιομίμητα παραδείγματα ομόθυμου συναγωνισμού, έτσι ώστε να διαιωνίζεται η κάθε ανιδιοτελής κατάθεση ψυχής εκ μέρους τους, μα και για να τους περιλάβετε και εσείς στις προσευχές σας, για να προάγεται και να αυξάνει το έργο τούτο, από την άνωθεν Συνδρομή.

Όλους αυτούς που κατά καιρούς θυμόμαστε, μα και όσους αθέλητα λησμονούμε, θερμά τους ευχαριστούμε, και παρακαλούμε τον Δωρεοδότη Κύριο να αποδόσει στον καθένα τα δέοντα, κατά την καρδία του.

Επίλογος – προοπτική.

Και να. Το περιοδικό μας, συνεχίζει το δρόμο του, με την βοήθεια του Θεού.

Τα προβλήματα βέβαια και οι δυσκολίες δεν μας εγκατέλειψαν. Οι προσωπικές μας αδυναμίες, η έλλειψη των επαρκών οικονομικών πόρων, η δυσκολία ανανεώσεως των αναλωσίμων του περιοδικού, όπως cd, μηχανολογικός εξοπλισμός και τα παρόμοια, η δυσκολία προσβάσεώς μας στις ποικίλες πηγές πληροφορήσεως που αφθονούν σήμερα, η έλλειψη καταλλήλως καλλιεργημένων εθελοντών, που δεν έχουν μόνον καλή διάθεση αλλά και χρόνο, σχέση με το αντικείμενο της ηχογραφήσεως και επιλογής άρθρων, και πολλά άλλα, κάνουν ακανθώδη και επίπονη την ανάβασή μας.

Ας είναι όμως. Ο Κύριός μας, η Υπεραγία Θεοτόκος και όλοι οι άγιοι μας, ευτυχώς δεν μας εγκατέλειψαν.

Ευχόμαστε λοιπόν και προσευχόμαστε να είναι η συνέχεια του περιοδικού μας, πραγματικά ορθόδοξη πορεία προς την ουράνιο νήσα, τον Παράδεισο.

«Ει τις ευσεβής και φιλόθεος, συμπορευθήτω ημίν.»

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ