Αρχείο κατηγορίας Μελέτες – εργασίες – βιβλία

Η Αγία Γραφή υπό το πρίσμα της Δυτικής Θεολογίας – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Εάν θέλη κάποιος να βρη μία σωστή ερμηνεία για κάποιο θέμα στην Ιατρική επιστήμη, θα απευθυνθή σε φοιτητή Ιατρικής ή σε καθηγητή Ιατρικής; Θα απευθυνθή σε καθηγητή Ιατρικής. Έτσι είναι και στην Θεολογία. Όμως υπάρχουν διάφορα στάδια θεολογίας. Στην Παλαιά … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Αγία Γραφή υπό το πρίσμα της Δυτικής Θεολογίας – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Ο Αββάς Δωρόθεος: Καταγωγή, νεανικά χρόνια.

Ο αββάς Δωρόθεος έζησε περί τα μέσα του ΣΤ’ αιώνα. Ελάχιστες είναι οι πηγές, από όπου μπορούμε να αντλήσουμε βιογραφικά στοιχεία και αυτές είναι φτωχές σε πληροφορίες. Τα συγγράμματα 1) Βίβλος Βαρσανουφίου και Ιωάννου1 και 2) Βίος του Οσίου Δοσιθέοου,2 … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Αββάς Δωρόθεος: Καταγωγή, νεανικά χρόνια.

Περί της Αγίας Τριάδος – Ποιος είναι ο Θεός – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Από την εμπειρία της θεώσεως αποκαλύπτονται ωρισμένες διαφοροποιήσεις. Πως γνωρίζομε π.χ. ότι υπάρχει διάκρισις μεταξύ των Προσώπων της Αγίας Τριάδος; Πως γνωρίζομε ότι υπάρχουν τρία Φώτα, τα οποία είναι ένα Φως;

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί της Αγίας Τριάδος – Ποιος είναι ο Θεός – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Εισαγωγικά στα ασκητικά του Αββά Δωροθέου. Ο αββάς Βαρσανούφιος, ο αββάς Ιωάννης.

Το πνευματικό περιβάλλον που γεννήθηκε και έζησε ως μοναχός ο Αββάς Δωρόθεος. Η μοναχική ζωή στην Παλαιστίνη, κατά τον ΣΤ’ αιώνα, που έζησε και πολιτεύθηκε ο αββάς Δωρόθεος, βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και άνθηση. Οι μοναχικοί αγώνες και τα ασκητικά … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εισαγωγικά στα ασκητικά του Αββά Δωροθέου. Ο αββάς Βαρσανούφιος, ο αββάς Ιωάννης.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος, Πάπας Ρώμης – Ιερομ. Ιωάννου.

Εισαγωγή Instantius aeterna quaerere (III, 38, 4) (Να ζητάμε ολόψυχα τα αιώνια) Πολύ αδικημένοι είναι όλοι οι άγιοι, μάρτυρες και όσιοι, που έτυχε να γραφούν οι βίοι τους ή τα συγγράμματά τους στα Λατινικά. Φυσικά η αδικία αυτή δεν είναι … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος, Πάπας Ρώμης – Ιερομ. Ιωάννου.

Οι Επίσκοποι-Κληρικοί και οι ασθένειες κατά τον άγιο Νεκτάριο – Ιεροθέου, Μητροπ. Ναυπάκτου.

Ζοῦμε σέ δύσκολη ἐποχή, κατά τήν ὁποία ἀναφύονται πολλά προβλήματα, κοινωνικά, φιλοσοφικά καί ἐπιστημονικά καί καλούμαστε κυρίως ὡς Ποιμένες νά δίνουμε λύσεις καί νά βοηθοῦμε τούς Χριστιανούς.

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Επίσκοποι-Κληρικοί και οι ασθένειες κατά τον άγιο Νεκτάριο – Ιεροθέου, Μητροπ. Ναυπάκτου.

Ο Χριστός στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Στην Καινή Διαθήκη ο απόστολος Παύλος αποκαλεί τον Χριστόν «Κύριον της δόξης». Εάν ψάξη κανείς στην Παλαιά Διαθήκη, για να βρη ποιος αποκαλείται εκεί Κύριος της δόξης, τι θα βρη;

Κατηγορίες: Γενικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Χριστός στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

03 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου: Συναξάριον, Ακολουθία, Χαιρετισμοί, Μεγαλυνάρια, Εγκώμια, Παρακλ. Κανών.

Τη Γ’ του αυτού μηνός (Νοεμβρίου), Μνήμη του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου Γεώργιον έμψυχον Κυρίω ώφθης, Γεώργιε όσιε, τμηθείς την κάραν.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 03 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου: Συναξάριον, Ακολουθία, Χαιρετισμοί, Μεγαλυνάρια, Εγκώμια, Παρακλ. Κανών.

Τα παιδιά στον αγώνα του σαράντα (1940) – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.

Στους μεγάλους εκείνους χρόνους και τα παιδιά ήταν συντονισμένα στον παλμό της πρώτης γραμμής με τη σκέψη τους, τη δράση τους και την καρδιά τους δοσμένες στο μέτωπο. Γι’ αυτό με μία φωνή, μια πνοή, μια θέληση, από την πρώτη … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα παιδιά στον αγώνα του σαράντα (1940) – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.

«Ο κόσμος διψάει για την κατά Θεόν σοφία και όχι την Τεχνητή Ευφυΐα» – Μητροπ. Μεσογαίας Νικολάου.

Για τις «προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης» είχε μιλήσει στην εισήγησή του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη περιλαμβάνει

Κατηγορίες: Άρθρα, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ο κόσμος διψάει για την κατά Θεόν σοφία και όχι την Τεχνητή Ευφυΐα» – Μητροπ. Μεσογαίας Νικολάου.