Αρχείο κατηγορίας Άρθρα

Επιχείρηση «Γοργοπόταμος», 25 Νοεμβρίου 1942.

Πρόκειται για μια από τις πιο κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την υψηλή καθοδήγηση

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιχείρηση «Γοργοπόταμος», 25 Νοεμβρίου 1942.

20 Νοεμβρίου, Άγιος Πρόκλος Κωνσταντινουπόλεως, ο καρτερικός επίσκοπος – Πρωτ. Βασιλείου Ι. Καλλιακμάνη, Καθηγ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

α) Η μεγαλύτερη προσφορά της Εκκλησίας στον κόσμο είναι οι άγιοι. Όταν η Εκκλησία αναδεικνύει αγίους, είναι ζωντανή και ακμάζουσα. Οι άγιοι αισθητοποιούν το μυστήριο της πίστεως. Φανερώνουν με την αγία βιοτή τους την

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 20 Νοεμβρίου, Άγιος Πρόκλος Κωνσταντινουπόλεως, ο καρτερικός επίσκοπος – Πρωτ. Βασιλείου Ι. Καλλιακμάνη, Καθηγ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Περί «συντηρητικών» και «φιλελευθέρων» – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Έχουν τώρα εκσφενδονίσει εναντίον των υποστηρικτών της παραδόσεως αυτής του Ησυχασμού την ονομασία «συντηρητικοί». Στη Δύσι όμως τι σημαίνει συντηρητικός; Στην Δύσι συντηρητικός είναι όποιος ταυτίζει την Αγία Γραφή με την αποκάλυψι του Θεού στον κόσμο, στον άνθρωπο. Διότι παλαιότερα … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί «συντηρητικών» και «φιλελευθέρων» – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Τα χαρακτηριστικά των καλών μπαμπάδων.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άντρα καλό πατέρα; Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το τι είναι αυτό που κάνει έναν άντρα καλό πατέρα. Τις προηγούμενες δεκαετίες ίσως αρκούσε να προσφέρει οικονομική ασφάλεια στην οικογένειά του, στις

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα χαρακτηριστικά των καλών μπαμπάδων.

Παρά το πλευρόν των πολιτικών κρατουμένων – Αρχιεπισκόπου Πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου του Α.

Ό,τι όμως με έφερεν εις εντονωτέραν αντίθεσιν με τους περισσοτέρους και ισχυροτέρους, παράγοντας της δικτατορίας ήταν το θέμα της συμπεριφοράς της έναντι των αντιπάλων της. τα βασανιστήρια των συλλαμβανομένων και ανακρινομένων, που ενθυμίζουν μεθόδους

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρά το πλευρόν των πολιτικών κρατουμένων – Αρχιεπισκόπου Πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου του Α.

15 Νοεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Γερμανού του εν Αλάσκα- Συναξάριον.

Η ανακήρυξις της Αλάσκας σε υποεπισκοπή του Ιρκούτσκ, με επίσκοπο τον ιεραπόστολο και αρχηγό της πρώτης ιεραποστολικής ομάδας, Ιωάσαφ, ναυάγησε το 1796 μαζί με το ναυάγιο του ιστιοφόρου «Φοίνιξ» στα παράλια της νήσου Κόντιακ, αφήνοντας μόνους τους υπόλοιπους κληρικούς της … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 15 Νοεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Γερμανού του εν Αλάσκα- Συναξάριον.

Η Γαλλία, ο ισλαμικός εξτρεμισμός και η αντιμετώπισή του – Ζιλ Κεπέλ.

Ο γνωστός γάλλος πολιτικός επιστήμονας και ειδικός του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου, αποτυπώνει σε αυτό το άρθρο την εξέλιξη που σημειώθηκε από το 1989, όταν ανέκυψε η υπόθεση σχετικά με τη

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Γαλλία, ο ισλαμικός εξτρεμισμός και η αντιμετώπισή του – Ζιλ Κεπέλ.

Κοιτάζω τα χέρια μου (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 185-ο τεύχος (Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2020) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Κατηγορίες: Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κοιτάζω τα χέρια μου (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ἡ αὐθεντικὴ θρησκευτικὴ κρίση – Ιωάννη Κορναράκη.

   Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ἡ ἐξέλιξη τῆς ζωῆς τῆς εὐσεβείας εἶναι ἀρκετὲς φορὲς περιπεπλεγμένη. Βέβαια πολλοὶ ἄνθρωποι θρησκεύουν γνήσια, χωρὶς νὰ βιώνουν ἔντονες ἐμπειρίες. Ἡ θρησκευτικότης τους κυλᾶ ἤρεμα, σὰν τὸ ἁπλὸ καὶ εἰρηνικὸ ρυάκι, ποὺ δὲν γνωρίζει τὴν

Κατηγορίες: Άρθρα, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ἡ αὐθεντικὴ θρησκευτικὴ κρίση – Ιωάννη Κορναράκη.

Αργυρώ: Μια χρυσή ασκήτρια στον κόσμο! (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 185-ο τεύχος (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος του 2020) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Κατηγορίες: Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αργυρώ: Μια χρυσή ασκήτρια στον κόσμο! (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).