Αρχείο κατηγορίας Αγιολογικά – Πατερικά

Ομιλία για την ευτυχία – Μακαριστού Αρχιμ. Φιλοθέου Ζερβάκου.

Οι πνευματικοί πατέρες είναι απαραίτητο να φροντίζουν για την πνευματική πρόοδο και ευτυχία και σωτηρία των πνευματικών τους τέκνων. Πνευματικοί δε πατέρες είναι οι αρχιερείς, οι ιερείς, οι διδάσκαλοι και κήρυκες του θείου λόγου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομιλία για την ευτυχία – Μακαριστού Αρχιμ. Φιλοθέου Ζερβάκου.

Η προσευχή πάντα ξεκουράζει – Ιερομ. Προδρόμου Νεοσκητιώτου.

Οι λόγοι του γέροντος (Παισίου) έπεφταν πάντα ως βάλσαμο στους ιδικούς μου λογισμούς, στην ιδική μου πνευματική αμέλεια και νωθρότητα. Φορτωμένος με ποικίλους λογισμούς κατέφθανα ζητώντας παρηγορία και συμβουλή. Έφευγα πάντα ξαλαφρωμένος και χαρούμενος.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η προσευχή πάντα ξεκουράζει – Ιερομ. Προδρόμου Νεοσκητιώτου.

Ουράνιοι φύλακες και, «φλεγόμενος και μη καταφλεγόμενος» – Ι. Μ. Παρακλήτου Αττικής.

Ουράνιοι φύλακες Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ της οικουμένης, ο ιερός Χρυσόστομος (4ος αί.), με το διορατικό του χάρισμα είδε πολλές φορές τους άγίους αγγέλους να επιτηρούν και να

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ουράνιοι φύλακες και, «φλεγόμενος και μη καταφλεγόμενος» – Ι. Μ. Παρακλήτου Αττικής.

11 Ιουλίου, Μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή.

Βίος και πολιτεία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας Η Αγία Ευφημία έζησε κατά τούς χρόνους του Διοκλητιανού, καί ήθλησε τό έτος 303.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 11 Ιουλίου, Μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή.

Περί αντικειμενικότητος στην έρευνα και στην Θεολογία και, Ποια είναι η ραχοκοκκαλιά της Ορθοδόξου Παραδόσεως – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Περί αντικειμενικότητος στην έρευνα και στην Θεολογία Τι εννοούμε όμως λέγοντας αντικειμενικότητα στην έρευνα; Στις θετικές επιστήμες η αντικειμενικότητα αποκτάται με την παρατήρησι και με την ανάλυσι. Π.χ. πως μάθαμε ότι υπάρχουν

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί αντικειμενικότητος στην έρευνα και στην Θεολογία και, Ποια είναι η ραχοκοκκαλιά της Ορθοδόξου Παραδόσεως – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Όσοι εξευτελίζουν τον εαυτό τους, είναι για τον Θεό άξιοι τιμής – Του Παλλαδίου.

Στην Ταβέννηση1 υπάρχει γυναικείο μοναστήρι με τετρακόσιες περίπου μοναχές, στην απέναντι όχθη από το ανδρικό. Σε αυτό ήταν κάποια μοναχή, η Ισιδώρα, η οποία, για τον Χριστό, παρίστανε τη χαζή,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όσοι εξευτελίζουν τον εαυτό τους, είναι για τον Θεό άξιοι τιμής – Του Παλλαδίου.

06 Ιουλίου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών Σισώη του μεγάλου: Βίος, Ακολουθία.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του οσίου ασκητή Σισώη. Ο άγιος Σισώης έχει τον τίτλο του μεγάλου, όπως ο άγιος Αντώνιος, και γιατί πραγματικά υπήρξε μεγάλος ασκητής, αλλά και για να

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 06 Ιουλίου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών Σισώη του μεγάλου: Βίος, Ακολουθία.

Ομιλία γιά την ελεημοσύνη – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

«Μη απόσχη ευ ποιείν ενδεή, ήνικα αν έχη η χείρ σου βοηθείν» (Παροιμίαι Σολομώντος Γ, 27) Αφού ο Κύριος δεν αρνιέται ούτε σε Σένα αυτό που εσύ έχεις ανάγκη, μην αρνιέσαι αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος που ο Κύριος … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομιλία γιά την ελεημοσύνη – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

Η αδιάλειπτη προσευχή: Μπορούμε να προσευχόμαστε την ώρα της δουλειάς; – Γέροντος Ευστρατίου Γκολοβάνσκι).

«Δεν ξέρετε πως είστε ναός του Θεού και πως το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας;» μας ρωτάει ο απόστολος Παύλος (Α’ Κορ. 3:16). Αφού, λοιπόν, όλοι οι χριστιανοί είμαστε ζωντανοί ναοί του Θεού, δεν πρέπει να γίνουμε

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η αδιάλειπτη προσευχή: Μπορούμε να προσευχόμαστε την ώρα της δουλειάς; – Γέροντος Ευστρατίου Γκολοβάνσκι).

Εἰσαγωγικά περί τῆς ταυτότητας τῆς Ἐκκλησίας τοῦ ἁγίου Ἰουστίνου τοῦ Τσέλιε-Πόποβιτσ – Μητροπ. Ναυπάκτου Ιεροθέου.

Θά παρατεθοῦν κάποια ἀποσπάσματα ἀπό τό βιβλίο τοῦ ἁγίου Ἰουστίνου τοῦ Τσέλιε μέ τίτλο: Δογματική: Ὀρθόδοξη Φιλοσοφία τῆς Ἀλήθειας, διότι ἀναφέρονται στήν σύνδεση θείας Λειτουργίας, Εὐχαριστίας καί Ἐκκλησίας.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εἰσαγωγικά περί τῆς ταυτότητας τῆς Ἐκκλησίας τοῦ ἁγίου Ἰουστίνου τοῦ Τσέλιε-Πόποβιτσ – Μητροπ. Ναυπάκτου Ιεροθέου.