Αρχείο κατηγορίας Αγιολογικά – Πατερικά

Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 21-28) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

21. Εκείνος διακόπτοντας τον λόγο που είχε αρχίσει, σαν να απολογούνταν, με πληροφόρησε γιατί δεν με ξύπνησε ν’ ακούσω τους λόγους του, και ως αιτία αυτού πρόβαλε την ταλαιπωρία μου από το ταξίδι, για ν’

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 21-28) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η διδασκαλία του για την τηλεόραση – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Ο π. Γαβριήλ ασχολιόταν ακόμη και με θέματα νέας τεχνολογίας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, παρότι δεν είχε καμία σχέση και επαφή με ειδικούς. Κάποτε ένας μοναχός τον ρώτησε αν μπορούν στο μοναστήρι να έχουν τηλεόραση για να μαθαίνουν τα … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η διδασκαλία του για την τηλεόραση – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Λόγος ηθικός έβδομος (Δ’): «Γι’ αυτούς που δουλεύουν στον Θεό – Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου.

Γι’ αυτούς που δουλεύουν στον Θεό˙ ποιοί θα πρέπει να είναι και τί λογής και πόσο προσεκτικοί. Και ποιός είναι αυτός που μετανοεί και ποιά είναι η εργασία του, και ποιός είναι αυτός που επιδιώκει την ασκητική ζωή και ποιά … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγος ηθικός έβδομος (Δ’): «Γι’ αυτούς που δουλεύουν στον Θεό – Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου.

Για το γέροντα Πέτρο τον Πόντιο που είχε κάνει πολλά ασκητικά κατορθώματα!

Μας διηγήθηκαν πάλι οι πατέρες του ίδιου τόπου ότι ήταν εκεί κάποιος πρεσβύτερος στο όνομα Πέτρος, Πόντιος στην καταγωγή, ο οποίος είχε κάνει πολλά και μεγάλα κατορθώματα.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για το γέροντα Πέτρο τον Πόντιο που είχε κάνει πολλά ασκητικά κατορθώματα!

Έχουμε ευθύνη – Οσίου Γέροντος Παισίου του Αγιορείτου.

Είχε έρθει στο Καλύβι ένας άθεος μέχρι το κόκκαλο. Αφού είπε διάφορα, μετά μού λέει: «Εγώ είμαι εικονομάχος». Από εκεί πού δεν πίστευε τίποτε, ύστερα έλεγε ότι είναι εικονομάχος. «Βρε αθεόφοβε, τού λέω, εσύ

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έχουμε ευθύνη – Οσίου Γέροντος Παισίου του Αγιορείτου.

17 Ιουλίου, μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή, Παρακλητικός Κανών.

Του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου. Τω αυτώ μηνί (Ιουλίω) ΙΖ΄, μνήμη της Αγίας και καλλινίκου Μάρτυρος Μαρίνης. * Επιπρέπει σοι, πως αν είποις, Μαρίνα, Σών αιμάτων έρευθος, L ξίφει χέεις. Εβδομάτη δεκάτη Μαρίναν κτάνε φάσγανον οξύ.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 17 Ιουλίου, μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή, Παρακλητικός Κανών.

Περί πνευματικών ηδονών – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Με την απόλαυσι των πνευματικών ηδονών του νου, γίνονται μισητές οι αισθητές ηδονές. Να που με την βοήθεια του Θεού, σου ανέφερα ποιες είναι οι πνευματικές και οικείες στον νου ηδονές να

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί πνευματικών ηδονών – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης για την δολοφονία του Αιμιλιανού Γρεβενών – Αθανασίου Μπιλιανού.

-«Ζηλεύω εκείνους που θυσιάζονται για την ιδέα του Χριστού και του Έθνους». Τον Οκτώβριο του 1911 ένα αποτρόπαιο γεγονός επρόκειτο να συγκλονίσει τον ελεύθερο και υπόδουλο Ελληνισμό. Στις 6 Οκτωβρίου 1911 βρέθηκε

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης για την δολοφονία του Αιμιλιανού Γρεβενών – Αθανασίου Μπιλιανού.

Κεφάλαια περί των οιομένων εξ έργων δικαιούσθαι (Κεφ. 91-116) – οσίου Μάρκου του Ασκητού.

91. Τόσον περισσότερον γίνεται αληθής η πνευματική γνώσις, όσον ενεργούνται αι αρεταί της πραότητος, αγάπης και ταπεινώσεως. 92. Έκαστος βαπτισθείς Ορθοδόξως έλαβεν εντός της καρδίας του όλην την χάριν του Αγίου Πνεύματος. Αισθάνεται όμως την ενέργειαν της χάριτος κατ’

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κεφάλαια περί των οιομένων εξ έργων δικαιούσθαι (Κεφ. 91-116) – οσίου Μάρκου του Ασκητού.

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου: Ερμηνεία Αποστολικού Αναγνώσματος από Αγ. Θεοφύλακτο και Αγ. Νικόδημο Αγιορείτη.

[: Τίτ. 3, 8-15] ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ [Aπόδοση στην απλή ελληνική και πρόσθετα σχόλια: Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης] «Πιστὸς ὁ λόγος (:Το ότι δικαιωθήκαμε και αναγεννηθήκαμε και θα κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή είναι λόγος … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου: Ερμηνεία Αποστολικού Αναγνώσματος από Αγ. Θεοφύλακτο και Αγ. Νικόδημο Αγιορείτη.