Αρχείο κατηγορίας Αγιολογικά – Πατερικά

Αγίου Ρωμανού του μελωδού – Κοντάκιον εις τον άσωτον υιόν (Κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο θαυμάσιο κοντάκιο του Αγίου Ρωμανού, όπως «δημοσιεύθηκε» και στο 187-ο τεύχος (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2021) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγίου Ρωμανού του μελωδού – Κοντάκιον εις τον άσωτον υιόν (Κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Περί μοναχικής αποταγής – αββά Κασσιανού.

Αυτός που πάει σε κοινόβιο για να μονάσει και κρατά κάτι από την περιουσία του, δεν μπορεί να μείνει πολύν καιρό στην υποταγή και την πειθαρχία του μοναστηριού, ούτε να κατορθώσει την αρετή της ταπείνωσης και της υπακοής, ούτε να … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών) | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί μοναχικής αποταγής – αββά Κασσιανού.

Ἡ ἀπιστία τῶν παιδιῶν ὀφείλεται στοὺς γονεῖς; – Αγίου Σωφρονίου Σαχάρωφ.

– Τὰ παιδιὰ μας ἔγιναν ἀνίκανα γιὰ τὴν πίστη ἐξ αἰτίας τῶν γονέων – Πῶς ἢ γιατί συμβαίνουν ὅλα αὐτά;

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ἡ ἀπιστία τῶν παιδιῶν ὀφείλεται στοὺς γονεῖς; – Αγίου Σωφρονίου Σαχάρωφ.

26 Φεβρουαρίου, μνήμη της Ισαποστόλου Φωτινής της Σαμαρείτιδος: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.

Τη ΚΣΤ’ του αυτού μηνός (Φεβρουαρίου), μνήμη της Αγίας ενδόξου Ισαποστόλου Μάρτυρος του Χριστού, Φωτινής της Σαμαρείτιδος. Ριπτουσι την σην Σαμαρείτιν εις φρέαρ, Την εις φρέαρ σοι συλλαλήσασαν Λογε.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 26 Φεβρουαρίου, μνήμη της Ισαποστόλου Φωτινής της Σαμαρείτιδος: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.

Από πού ήτο δυνατόν να γνωρίζω, ότι Συ γίνεσαι αθάνατο και άφθαρτο και αχόρταστο ψωμί εις εκείνους που πεινούν δι’ εσέ; – Αγίου Συμεών του νέου θεολόγου.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) … Πράγματι, φιλάνθρωπε Κύριέ μου, τίποτε απολύτως από όλα αυτά δεν εγνώριζον. Διότι καίτοι εις τας θείας Γραφάς, τας οποίας συνέγραψαν οι άγιοί σου (απόστολοι και

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από πού ήτο δυνατόν να γνωρίζω, ότι Συ γίνεσαι αθάνατο και άφθαρτο και αχόρταστο ψωμί εις εκείνους που πεινούν δι’ εσέ; – Αγίου Συμεών του νέου θεολόγου.

Αγάπησε τα ταπεινά ενδύματα. Πώς να προλάβεις την οίηση – Αγίου ισαάκ του Σύρου.

Αγάπησε τα ταπεινά ενδύματα. 1 Αγάπησε τα πενιχρά ενδύματα, για να σβήσεις τους λογισμούς της υψηλοφροσύνης που αναδύονται μέσα σου. Γιατί αυτός που αγαπά την πολυτέλεια και τα λαμπερά ρούχα, δεν μπορεί να αποκτήσει ταπεινούς λογισμούς. Διότι η καρδιά μέσα … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγάπησε τα ταπεινά ενδύματα. Πώς να προλάβεις την οίηση – Αγίου ισαάκ του Σύρου.

22 Φεβρουαρίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Βαραδάτου: Βίος.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη και του οσίου Βαραδάτου. Ο όσιος Βαραδάτος ξεχωρίζει μέσα στη χορεία των οσίων ασκητών της εκκλησίας για την αυστηρή άσκησή του.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 22 Φεβρουαρίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Βαραδάτου: Βίος.

Ομιλία για την σωστή πίστη (Παραβολή Τελώνου και Φαρισαίου) – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

Ένας άνθρωπος βάδιζε στο δάσος. Ήθελε να διαλέξει ένα καλό δέντρο, απ’ όπου θα έβγαζε δοκάρια για τη σκεπή του σπιτιού του. Εκεί είδε δύο δέντρα, το ένα δίπλα στο άλλο. Το ένα ήταν ίσιο, λείο και ψηλό, αλλά το … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομιλία για την σωστή πίστη (Παραβολή Τελώνου και Φαρισαίου) – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

Οι προσβολές και οι εξευτελισμοί για χάρη του Κυρίου – αββά Ησαΐα.

Είπε ο αββάς Ησαΐας: Αν ο αδελφός σου από μικροψυχία σου πει έναν λόγο, υπόμεινέ τον με χαρά. Και αν ερευνήσεις τον λογισμό σου με τα κριτήρια του Θεού, θα βρεις ότι εσύ αμάρτησες.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι προσβολές και οι εξευτελισμοί για χάρη του Κυρίου – αββά Ησαΐα.

18 Φεβρουαρίου, μνήμη και του Αγίου Αυξιβίου του θαυματουργού: Βίος.

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΥΞΙΒΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ Μεταφρασθεί εις το απλούν, παρά του Ιερού Μακαρίου, του πρώην Κορίνθου. Τη 18-η Φεβρουαρίου, εορτάζομεν την μνήμην, τον βίον και την πολιτείαν, του εν Αγίοις Πατρός ημών Αυξιβίου, Αρχιεπισκόπου … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 18 Φεβρουαρίου, μνήμη και του Αγίου Αυξιβίου του θαυματουργού: Βίος.