Αρχείο κατηγορίας Αγιολογικά – Πατερικά

Ἐγκώμιον εἰς τὸν Ἅγιον Ανδρέαν τὸν Ἀπόστολον – Οσίου πατρός ημών Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας.

Α’ . Ὁρῶν τὴν λαμπρὰν ταύτην ἀγέλην τοῦ Πνεύματος καὶ εἰς τὸ γαληνὸν ἀληθῶς καὶ ἀκύμαντον πέλαγος, ἀποστολικὴν ὑπερβεβλημένην σαγήνην, τῆς δεσποτικῆς φωνῆς ὑπομιμνήσκομαι βοώσης• «Δεῦτε ὀπίσω μου, καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Ὢ φωνῆς ἐνεργοῦς! Ὢ ρημάτων διὰ πραγμάτων

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ἐγκώμιον εἰς τὸν Ἅγιον Ανδρέαν τὸν Ἀπόστολον – Οσίου πατρός ημών Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας.

Ο εχθρός της Θεοτόκου!

Πήγαμε μια μέρα στον αββά Κυριακό, τον γεροντότερο της λαύρας του Καλαμώνος, ο οποίος μας διηγήθηκε ότι μια νύκτα είδε σε όνειρο μια γυναίκα ντυμένη με σεμνοπρεπή πορφύρα, ανάμεσα σε δύο ιεροπρεπείς, να στέκεται έξω από το κελλί του. Αμέσως … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο εχθρός της Θεοτόκου!

Κυριακή ΙΓ’ Λουκά: Τα λάθη του άρχοντος Ιουδαίου – Μητροπ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

1. Στο σημερινό ταπεινό μου κήρυγμα, αδελφοί χριστιανοί, θα σας μιλήσω για τα λάθη, όπως τα νομίζω, που έκανε ο άνθρωπος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, ο οποίος ήταν άρχοντας της Συναγωγής, όπως υποθέτουν οι ερμηνευτές (βλ. στιχ. 18). Ο άνθρωπος … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή ΙΓ’ Λουκά: Τα λάθη του άρχοντος Ιουδαίου – Μητροπ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

26 Νοεμβρίου, μνήμη του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΚΣΤ’ του αυτού μηνός (Νοεμβρίου), Μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Στυλιανού, του Παφλαγόνος, του θαυματουργού. Ασκήσεως πέπτωκεν ο στερρός στύλος. Στυλιανός γαρ τον βίον καταστρέφει.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 26 Νοεμβρίου, μνήμη του Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος: Συναξάριον, Ακολουθία.

22 Νοεμβρίου, Η Αγία Παρθενομάρτυς Καικιλία, προστάτις της μουσικής τέχνης και του συλλόγου μας (Ορθόδοξη Πορεία).

Η Αγία Καικιλία (ή Κικιλία), η προστάτις της (Εκκλησιαστικής) μουσικής τέχνης εγεννήθη στην Ρώμη κατά τις αρχές του τρίτου αιώνος από γονείς ευγενείς (ανήκαν στην ευγενή τάξη των «Καικιλίων») και πλουσίους πλήν όμως ειδωλολάτρες. Από

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 22 Νοεμβρίου, Η Αγία Παρθενομάρτυς Καικιλία, προστάτις της μουσικής τέχνης και του συλλόγου μας (Ορθόδοξη Πορεία).

Συνέπια και ασυνέπια στην άσκηση!

Στην ίδια λαύρα Φαράν είδε και τον όσιο Παύλο, άνθρωπο άγιο, ο οποίος αφιέρωσε τον εαυτό του στον Θεό, πραότατο και ασκητικότατο, που είχε τα δάκρυα καθημερινά. Έμεινε δε ο άγιος αυτός ησυχάζοντας πενήντα χρόνια μόνο με την κοινωνία και … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέπια και ασυνέπια στην άσκηση!

21 Νοεμβρίου, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου: Τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.

Εν τω ΜΕΓΑΛΩ Εσπερινώ Της Εξόδου το ανάγνωσμα Έξοδος: Μ. 1 – 5, 7, 9, 14, 28 – 29. Ελάλησε Κύριος προς Μωυσήν, λέγων. Εν ημέρα μιά του μηνός του πρώτου, στήσεις την Σκηνήν του Μαρτυρίου. Και θήσεις την Κιβωτόν … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 21 Νοεμβρίου, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου: Τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.

«Η λειτουργία της Κυριακής, είναι η καλύτερη θεραπεία για τις αμέτρητες καταθλίψεις και τις λύπες πού ζουν στην «γκρίζα καθημερινότητα» – Ιερομάρτυρος Δανιήλ Σισόεβ.

Γι’ αυτό η εκκλησία είναι η μικρή ουράνια πατρίδα μας. Εδώ ο Θεός συγχωρεί τις αμαρτίες μας στο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Εδώ δίνει τον Εαυτό Του σέ μας μέσα από την Θεία Κοινωνία. Είναι

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Η λειτουργία της Κυριακής, είναι η καλύτερη θεραπεία για τις αμέτρητες καταθλίψεις και τις λύπες πού ζουν στην «γκρίζα καθημερινότητα» – Ιερομάρτυρος Δανιήλ Σισόεβ.

Λόγοι του Ἁγίου Παϊσίου του Αγιορείτου περί Ευχής.

-Γέροντα, αἰσθάνομαι ἀδύναμη νὰ ἀντιμετωπίσω ὁποιονδήποτε πειρασμό καὶ δυσκολία. -Δὲν λὲς τὴν εὐχή; Ὅπως τὰ καράβια ποὺ κινδυνεύουν ἐκπέμπουν S.Ο.S., ἔτσι κι ἐσὺ νὰ λὲς συνεχῶς: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησον μέ», καὶ θὰ λαμβάνεις βοήθεια.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγοι του Ἁγίου Παϊσίου του Αγιορείτου περί Ευχής.

Από τον βίο του Αγίου Γρηγορίου του θαυματουργού: Η προσπάθεια εξαπατήσεως ενός Αγίου.

Όσοι καταφρονούν και ειρωνεύονται τους ανθρώπους που είναι απλοϊκοί και ταπεινώνουν τον εαυτό τους, διαπράττουν πολύ μεγάλη αμαρτία. Κάποτε ο μέγας Γρηγόριος επέστρεφε στην πόλη του από τη γειτονική πόλη Κόμανα. Επειδή σε όλους ήταν

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από τον βίο του Αγίου Γρηγορίου του θαυματουργού: Η προσπάθεια εξαπατήσεως ενός Αγίου.