Αρχείο κατηγορίας Θαυμαστά γεγονότα

Ελευθέριος, ο δούλος του Θεού – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Ο Ελευθέριος, που μνημόνευσα παραπάνω,1 ο πατήρ της μονής του μακαρίου Ευαγγελιστού Μάρκου, που βρίσκεται κοντά στα τείχη της πόλεως Σπολιτίου,2 συναναστράφηκε αρκετό καιρό μαζί μου στην πόλη μας μέσα στο

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελευθέριος, ο δούλος του Θεού – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Εισαγωγή στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου – Δρ Ελένης Ρωσσίδου-Κουτσού.

Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Οι πιστοί έψαλλαν τον

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εισαγωγή στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου – Δρ Ελένης Ρωσσίδου-Κουτσού.

Μέγας Κανών.

Ο Μέγας Κανών είναι κατ’ εξοχήν έργο του Ανδρέου επισκόπου Κρήτης, γνωστότατον μεν εις τους πιστούς, πρωτότυπον εις το είδος του και για την έκτασή του, σημείον δε ερεύνης και αμφιβολιών των φιλολογούντων,

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέγας Κανών.

Π. Θωμᾶς Παπακυριᾶκος.

Γεννήθηκε στίς 10 Ἰανουαρίου τοῦ ἔτους 1936 στό Φλάμπουρο Ἐλασσῶνος. Οἱ γονεῖς του ἦταν ὁ Γεώργιος Παπακυριᾶκος καί ἡ Δέσποινα Γερογιάννη. Στίς 9 Δεκεμβρίου τοῦ 1956 παντρεύτηκε μέ τήν

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Π. Θωμᾶς Παπακυριᾶκος.

Διάκρισις ουσίας και ενεργείας – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Ποια τώρα είναι η διαφορά μεταξύ της φιλοσοφικής διακρίσεως ουσίας και ενεργείας, και της Πατερικής διακρίσεως ουσίας και ενεργείας;

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάκρισις ουσίας και ενεργείας – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

«Το παιδί ακούει ακόμη και μέσα στην κοιλιά της μάνας του»!

Ο άγιος Γαβριήλ, ο διά Χριστόν σαλός, είπε σε μια έγκυο γυναίκα: – Το παιδί ακούει, γι’ αυτό να του μιλάτε από τώρα για τον Θεό κι έτσι να το μεγαλώσετε.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Το παιδί ακούει ακόμη και μέσα στην κοιλιά της μάνας του»!

Κυριακή Δ΄ Νηστειών: Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο.

[Εβρ.6,13 έως 20] «Τῷ γάρ᾿Αβραὰμ ἐπαγγειλάμενος ὁ Θεός, ἐπεὶ κατ᾿ οὐδενὸς εἶχε μείζονος ὀμόσαι, ὤμοσε καθ᾿ ἑαυτοῦ λέγων(:οι επαγγελίες του Θεού θα πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε· διότι όταν έδωσε ο Θεός τις επαγγελίες

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή Δ΄ Νηστειών: Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο.

Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος – Λόγος τρίτος, Περί ξενιτείας.

1. Ξενιτεία είναι η οριστική εγκατάλειψις όλων εκείνων που υπάρχουν στην πατρίδα μας και πού μας εμποδίζουν να επιτύχωμε τον ευσεβή σκοπό της ζωής μας. Η ξενιτεία είναι απαρρησίαστος συμπεριφορά,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος – Λόγος τρίτος, Περί ξενιτείας.

Οι Δεληγιανναίοι και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός – Κώστα Δ. Παπαδημητρίου, Γιάννη Σμυρνιωτάκη.

Οι Δεληγιανναίοι Όταν στα 1820 έφτασε ο Παπαφλέσσας στα σπίτια των Δεληγιανναίων και τους παρακινούσε να ξεσηκωθούν σε επανάσταση, ο Κανέλλος τον πήρε από το χέρι και τούδειξε έναν τοίχο του σπιτιού.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Δεληγιανναίοι και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός – Κώστα Δ. Παπαδημητρίου, Γιάννη Σμυρνιωτάκη.

Η θεολογία της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου.

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Στρατηγοπούλου, στα πλαίσια των μαθημάτων Αγιογραφίας των Αγίων Εικόνων της Ορθοδοξίας μας, που έγινε την Παρασκευή, 18-11-2005. Μάθημα 3ο Να συνεχίσουμε τη θεολογία της εικόνας, αναλύοντας την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το γεγονός του … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η θεολογία της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου.