Αρχείο κατηγορίας Λογοτεχνικά

02 Ιουνίου, μνήμη και του Οσίου Εράσμου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη Β’ του αυτού μηνός (Ιουνίου), μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Εράσμου, του εν Χερμελία της Αχρίδος.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 02 Ιουνίου, μνήμη και του Οσίου Εράσμου: Συναξάριον, Ακολουθία.

01 Ιουνίου, Διήγησις ωφέλιμος γεωργού τινός, Μετρίου ονομαζομένου – Ι. Μ. Παρακλήτου Αττικής (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 177-ο τεύχος (Μαϊου – Ιουνίου του 2019) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 01 Ιουνίου, Διήγησις ωφέλιμος γεωργού τινός, Μετρίου ονομαζομένου – Ι. Μ. Παρακλήτου Αττικής (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Η νίκη της καλοσύνης και της υπομονής – Πορφυρίας Μοναχής.

Μια πολύ γλυκιά κυρία, μου διηγήθηκε τα παρακάτω:

Κατηγορίες: Άρθρα, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η νίκη της καλοσύνης και της υπομονής – Πορφυρίας Μοναχής.

Η μεγάλη κληρονομιά.

Ο Βυζαντινός Λεωνίδας. Ας έρθωμε πεντακόσια χρόνια πίσω, Μάιο μήνα. Δυο μήνες τώρα πολιορκούν σφιχτά οι Τούρκοι την περήφανη Κωνσταντινούπολη. Οι Έλληνες, χωρίς καμιά βοήθεια από τους άλλους χριστιανούς, παλαίουν μόνοι στον άνισο και σκληρόν αγώνα. Ούτε πουλάκι

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μεγάλη κληρονομιά.

Η Ανάληψις του Κυρίου Ιησού Χριστού: Η ανθρώπινη φύση στο Θεϊκό Θρόνο!

Στιχηρό των εκεκραγαρίων του εσπερινού. Ήχος πλ. β’ Ο Κύριος ανελήφθη εις ουρανούς, ίνα πέμψη τον Παράκλητον τω κόσμω. Οι ουρανοί ητοίμασαν τον θρόνον αυτού, νεφέλαι την επίβασιν αυτού. Άγγελοι θαυμάζουσιν, άνθρωπον ορώντες υπέρ άνω αυτών,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ανάληψις του Κυρίου Ιησού Χριστού: Η ανθρώπινη φύση στο Θεϊκό Θρόνο!

Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – λόγος Α. εις την Ανάληψιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ποιά είναι η σημερινή εορτή; Είναι σεπτή και μεγάλη, αγαπητέ, και υπερβαίνει τον ανθρώπινο νου και είναι αντάξια της γενναιοδωρίας του Θεού που την καθιέρωσε. Γιατί σήμερα έγινε συμφιλίωση του Θεού με το ανθρώπινο γένος. Σήμερα διαλύθηκε η παλιά έχθρα … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – λόγος Α. εις την Ανάληψιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Του Οσίου πατρός ημών Ιωάνου του Χρυσοστόμου – ομιλία ΝΖ’ εις το κατά Ιωάννην, Θ’ 6-16 «Ταύτα ειπών ο Ιησούς, έπτυσε χαμαί…».

«Ταύτα ειπών ο Ιησούς, έπτυσε χαμαί, και εποίησε πηλόν εκ του πτύσματος, και επέχρισε τον πηλόν επί τους οφθαλμούς του τυφλού, και είπεν αυτώ˙ Ύπαγε, νίψαι εις την κολυμβήθραν του Σιλωάμ». Τους μέλλοντάς τι παρά των αναγινωσκομένων καρπούσθαι, ουδέ το … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Του Οσίου πατρός ημών Ιωάνου του Χρυσοστόμου – ομιλία ΝΖ’ εις το κατά Ιωάννην, Θ’ 6-16 «Ταύτα ειπών ο Ιησούς, έπτυσε χαμαί…».

Για την ακτημοσύνη και τη φιλαργυρία – Π.Β. Πάσχου.

Ένας αδελφός είχε αφήσει τον κόσμο, για να γίνει μοναχός, και μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, κρατώντας λίγα χρήματα για τον εαυτό του. Επισκέφθηκε, λοιπόν, τον μεγάλο γέροντα Αντώνιο και του είπε την απόφασή του. Όταν ο Γέροντας τον … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για την ακτημοσύνη και τη φιλαργυρία – Π.Β. Πάσχου.

20 Μαϊου, μνήμη των Οσίων: Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ, κτητόρων της Νέας Μονής της Χίου: Βίος, Ακολουθία.

Τη Κ’ του αυτού μηνός (Μαϊου), οι τρεις όσιοι και θεοφόροι Πατέρες ημών: Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ, οι κτίτορες της εν Χίω ιεράς και βασιλικής Νέας Μονής, εν ειρήνη τελειούνται.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 20 Μαϊου, μνήμη των Οσίων: Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ, κτητόρων της Νέας Μονής της Χίου: Βίος, Ακολουθία.

Στην Αναστάσιμη χαρά – Πορφυρίας Μοναχής.

Κλήση από το Ράδιο Ταξί. Αμπελόκηποι για Κολω¬νάκι. Μπαίνει στο ταξί μια κυρία με στυλ αριστοκρατικό. Μου άρεσε πολύ, γιατί συνδύαζε αυτό το στυλ με την απλότητα.

Κατηγορίες: Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στην Αναστάσιμη χαρά – Πορφυρίας Μοναχής.