Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Το ιερό κειμήλιο.

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες που ο Μιχάλης ο Πέλεκας ήταν στρατιώτης, και κηρύχτηκε, στα 1912, ο πόλεμος με την Τουρκία. Όπως σε όλα τα συντάγματα, έτσι και στο Μηχανικό, που υπηρετούσε, οι

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ιερό κειμήλιο.

Ο Πανιερ. Επίσκοπος Μόρφου Νεόφυτος μιλάει για τον όσιο Ευμένιο Σαριδάκη (video).

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται, και είναι εν πολλοίς, εποχή της πληροφορίας. Απίστευτος όγκος ειδήσεων και απόψεων διακινούνται ανά πάσα ώρα της ημέρας! Δυστυχώς όμως πολλές απ’ αυτές τις πληροφορίες δεν

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Πανιερ. Επίσκοπος Μόρφου Νεόφυτος μιλάει για τον όσιο Ευμένιο Σαριδάκη (video).

Πρόταση των Συμμάχων για ανακωχή Στη Μικρ-ασία (Άνοιξη του 1922) – Σαράντου Καργάκου.

Το να παρακολουθήσει κανείς τις μετέπειτα εξελίξεις μοιάζει σαν είσοδος σε μία σκοτεινή αίθουσα όπου προβάλλεται κάποια παλιά βουβή κινηματογραφική ταινία. Ο ελληνικός κόσμος, τόσο της παλαιάς Ελλάδος όσο και της Μικράς Ασίας είχε πέσει σε μια

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόταση των Συμμάχων για ανακωχή Στη Μικρ-ασία (Άνοιξη του 1922) – Σαράντου Καργάκου.

Μην ξεχνάς Γιαννη… – Αντώνη Δαρζέντα.

Έχει δίκιο ο Γιάννης; Έχει. Υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα; Υπάρχει. Και μόνο η χυδαία επίθεση που δέχτηκε φτάνει για να το αποδείξει.

Κατηγορίες: Γενικά, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μην ξεχνάς Γιαννη… – Αντώνη Δαρζέντα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη ΤΗΣ κ. Ε. – Μαρκιανής Νοταρίας.

Η επιστροφή μιας ψυχής. Σάββατον 23/11/85 Το περασμένο Σάββατο παρακαλέσαμε τον Γέροντα να του πάμε την κ. Ε. δασκάλα του Γ. και της κόρης μας στα ρώσσικα. Μας είπε:

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη ΤΗΣ κ. Ε. – Μαρκιανής Νοταρίας.

Οι ευθύνες μας για κοινωνική δικαιοσύνη (και για τους πεινασμένους) – Μητροπ. Zιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη.

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων της ευαγγελικής περικοπής (Ματθαίου14, 14-22), αποτελεί φανέρωση της φιλανθρωπίας και της

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι ευθύνες μας για κοινωνική δικαιοσύνη (και για τους πεινασμένους) – Μητροπ. Zιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη.

Τα πρώτα βήματα του Μακαριστού Ιερομ. Αθανασίου Χαμακιώτου – Μητροπ. Αργολιδος Νεκταρίου.

Εισαγωγικό. Ένας πανέμορφος ευωδιαστός κήπος είναι η Εκκλησία του Χριστού. Ο άγρυπνος επουράνιος κηπουρός με περισσή επιμέλεια φροντίζει τον κήπο Του. Σε κάθε εποχή, με χίλιους δυο τρόπους, πολύχρωμα ανατέλλουν

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα πρώτα βήματα του Μακαριστού Ιερομ. Αθανασίου Χαμακιώτου – Μητροπ. Αργολιδος Νεκταρίου.

Ποιά η θέση και η σημασία της αγίας Σοφίας σήμερα; – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.

Σήμερα οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Κων/πολη, Τούρκοι και Έλληνες – Έλληνες πολύ λίγοι –, ελάχιστα ομιλούν για την Αγία Σοφία ή σιωπούν. Οι πέτρες όμως ομιλούν και ομιλούν κατά έναν τρόπο γοερό. Δεν

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποιά η θέση και η σημασία της αγίας Σοφίας σήμερα; – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.

31 Ιουλίου, προεόρτια της Προόδου του Τιμίου Σταυρού: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΛΑ’ του αυτού Μηνός (Ιουλίου), τα Προεόρτια της Προόδου του Τιμίου Σταυρού. Οίκου προελθών, Σταυρός των Βασιλέων, Οίκοις εορτάς προξενεί τοις εν πόλει.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 31 Ιουλίου, προεόρτια της Προόδου του Τιμίου Σταυρού: Συναξάριον, Ακολουθία.

ποιά η σημασία και η θέση της Αγίας Σοφίας στη Βυζαντινή αυτοκρατορία – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.

Η Αγία Σοφία ήταν «το επακόλουθο μιας πεποιθήσεως ότι η αυτοκρατορία εξεπλήρωνε μια θεία αποστολή˙ ότι η απαίτησή της να κυβερνά βασιζόταν στη θέληση του χριστιανικού Θεού» ( Baynes – Moss, βυζάντιο, σελ. 40). Καθώς στεκόταν υψηλή πάνω από την … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ποιά η σημασία και η θέση της Αγίας Σοφίας στη Βυζαντινή αυτοκρατορία – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.