Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Έζησα την Κόλαση της Τουρκικής Εισβολής του 1974. Εύχομαι να μην το ζήσει άλλος! (video).

Η αείμνηστη κ. Λέλλα Χριστοδουλίδου (1923 μέχρι 3 Απριλίου 2020) περιγράφει τις συγκλονιστικές εμπειρίες που είχε την περίοδο του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Η κ.

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Έζησα την Κόλαση της Τουρκικής Εισβολής του 1974. Εύχομαι να μην το ζήσει άλλος! (video).

Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 21-28) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

21. Εκείνος διακόπτοντας τον λόγο που είχε αρχίσει, σαν να απολογούνταν, με πληροφόρησε γιατί δεν με ξύπνησε ν’ ακούσω τους λόγους του, και ως αιτία αυτού πρόβαλε την ταλαιπωρία μου από το ταξίδι, για ν’

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 21-28) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

Ο Άγιος Ευμένιος αγαπητός και σεβαστός λειτουργός – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Αγαπητός και σεβαστός «ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ επισκεπτόταν για ένα μήνα το Άγιον Όρος. Εκεί γέμιζε τις μπαταρίες του με πίστη και ό,τι άλλο του παρείχε πλουσιοπάροχα ο θεόπνευστος, αγγελικός μοναχισμός.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Άγιος Ευμένιος αγαπητός και σεβαστός λειτουργός – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Ένας Θησαυρός!

Ποσα χρόνια να ταν θαμμένος; Κανείς δεν ξέρει. Είκοσι, σαράντα, εξήντα; Πως να το μάθουμε; Οι λογικοί υπολογισμοί προσεγγίζουν το χρόνο χωρίς βεβαιότητα. Σιγουρο είναι πως βρέθηκε ένα πρωινό στα μέσα του Ιουλίου του 2006.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένας Θησαυρός!

Ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης για την δολοφονία του Αιμιλιανού Γρεβενών – Αθανασίου Μπιλιανού.

-«Ζηλεύω εκείνους που θυσιάζονται για την ιδέα του Χριστού και του Έθνους». Τον Οκτώβριο του 1911 ένα αποτρόπαιο γεγονός επρόκειτο να συγκλονίσει τον ελεύθερο και υπόδουλο Ελληνισμό. Στις 6 Οκτωβρίου 1911 βρέθηκε

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης για την δολοφονία του Αιμιλιανού Γρεβενών – Αθανασίου Μπιλιανού.

Κεφάλαια περί των οιομένων εξ έργων δικαιούσθαι (Κεφ. 91-116) – οσίου Μάρκου του Ασκητού.

91. Τόσον περισσότερον γίνεται αληθής η πνευματική γνώσις, όσον ενεργούνται αι αρεταί της πραότητος, αγάπης και ταπεινώσεως. 92. Έκαστος βαπτισθείς Ορθοδόξως έλαβεν εντός της καρδίας του όλην την χάριν του Αγίου Πνεύματος. Αισθάνεται όμως την ενέργειαν της χάριτος κατ’

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κεφάλαια περί των οιομένων εξ έργων δικαιούσθαι (Κεφ. 91-116) – οσίου Μάρκου του Ασκητού.

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου: Ερμηνεία Αποστολικού Αναγνώσματος από Αγ. Θεοφύλακτο και Αγ. Νικόδημο Αγιορείτη.

[: Τίτ. 3, 8-15] ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ [Aπόδοση στην απλή ελληνική και πρόσθετα σχόλια: Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης] «Πιστὸς ὁ λόγος (:Το ότι δικαιωθήκαμε και αναγεννηθήκαμε και θα κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή είναι λόγος … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου: Ερμηνεία Αποστολικού Αναγνώσματος από Αγ. Θεοφύλακτο και Αγ. Νικόδημο Αγιορείτη.

Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 12-20) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

12. Καθώς έλεγα αυτά και τα συναφή προς αυτά, έγινε πολύς θόρυβος μεταξύ του πλήθους˙ και άλλοι μεν, λυπούμενοι τον Βαρνάβα, με βοηθούσαν, ενώ άλλοι, που ήταν ηλίθιοι, έτριζαν απειλητικά τα δόντια τους εναντίον μου. Και επειδή ήδη είχε βραδυάσει, … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτομή πράξεων και κηρυγμάτων του Αποστόλου Πέτρου (Κεφ. 12-20) – Αγίου Κλήμεντος Επισκ. Ρώμης.

13 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γολινδούχ: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΙΓ’ του αυτού μηνός (Ιουλίου), Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γολινδούχ, της μετονομασθείσης Μαρίας. Σκηνοίς Γολινδούχ εις Εδέμ, σκηναί δε σοι, το του Βαλαάμ, ως σκιάζουσαι νάπαι.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 13 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γολινδούχ: Συναξάριον, Ακολουθία.

12 Ιουλίου, επέτειος κοιμήσεως του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου (12 Ιουλίου 1994) – ηχογραφημένη ομιλία του Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).

Ακολούθως σας παραθέτουμε ηχογραφημένη ομιλία – ραδιοφωνική εκπομπή του Αρχιμανδρίτου Π. Ανανία Κουστένη, αναφερόμενη στην 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοιμήσεως του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου (12 Ιουλίου του 1994). Πρόκειται

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 12 Ιουλίου, επέτειος κοιμήσεως του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου (12 Ιουλίου 1994) – ηχογραφημένη ομιλία του Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).