Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Χώρες που χρωστούν τα ονόματά τους στην ελληνική γλώσσα.

Αν ψάξει κανείς την ετυμολογία των λέξεων των λατινογενών γλωσσών, θα βρει πολλή Ελλάδα εντός τους. Περισσότερη ίσως απ’ όση θα ήθελαν ή θα ήταν έτοιμοι να αποδεχτούν πολλοί. Σύμφωνα μάλιστα με την παραδεδομένη αντίληψη των λατινικών λεξικών που

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χώρες που χρωστούν τα ονόματά τους στην ελληνική γλώσσα.

Η προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της Καινής Διαθήκης, το οποίο δεν υπολείπεται σε σπουδαιότητα από καμία άλλη επιστολή του αποστόλου Παύλου. Σύγγραμμα απολογητικού χαρακτήρα που αποδεικνύει συστηματικά την

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

02 Ιουνίου, μνήμη και του Οσίου Εράσμου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη Β’ του αυτού μηνός (Ιουνίου), μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Εράσμου, του εν Χερμελία της Αχρίδος.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 02 Ιουνίου, μνήμη και του Οσίου Εράσμου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κάνουμε τον σταυρό μας, παραμένουμε άνθρωποι … – Δημήτρη Καπράνου.

Γεμάτα έκπληξη τα μηνύματα για τα όσα συμβαίνουν στην Σουηδία… … στην χώρα την οποία μέχρι πρό τινος κάποιοι μας την παρουσίαζαν ως «πρότυπο του σοσιαλισμού»… Μαρτυρίες Σουηδών νοσηλευτών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητος, αναφέρουν ότι τα

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κάνουμε τον σταυρό μας, παραμένουμε άνθρωποι … – Δημήτρη Καπράνου.

Υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες μαρτυρίες ή ιστορικές πηγές για την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως του 1453; – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.

Ποιές πηγές έχουμε για την άλωση της Κων/πόλεως; Ποιές άλλες μαρτυρίες μας δείχνουν την αλήθεια για το 1453; Όταν ερευνήσεις σε βάθος και πλάτος τις πηγές και τα γεγονότα δέχεσαι αναμφισβήτητα πως η Κων/πολη έπεσε μαχόμενη ηρωϊκά στις 29 Μαΐου … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες μαρτυρίες ή ιστορικές πηγές για την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως του 1453; – Ιωάννου Ν. Παπαιωάννου.

Η μεγάλη κληρονομιά.

Ο Βυζαντινός Λεωνίδας. Ας έρθωμε πεντακόσια χρόνια πίσω, Μάιο μήνα. Δυο μήνες τώρα πολιορκούν σφιχτά οι Τούρκοι την περήφανη Κωνσταντινούπολη. Οι Έλληνες, χωρίς καμιά βοήθεια από τους άλλους χριστιανούς, παλαίουν μόνοι στον άνισο και σκληρόν αγώνα. Ούτε πουλάκι

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μεγάλη κληρονομιά.

Καθήλωσις και Αποκαθήλωσις της Εικόνος του Εσταυρωμένου – Ιωάννου Φουντούλη.

Ποίαν ημέραν και ώραν γίνεται η καθήλωσις και η αποκαθήλωσις της εικόνος του σώματος του Χριστού από τον σταυρό; Η τελετή της αποκαθηλώσεως διεδόθη στα μέρη μας από την Εκκλησία της Αντιοχείας, όπου υφίστατο από πολύ παλαιά. Εκεί δηλαδή κατά … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καθήλωσις και Αποκαθήλωσις της Εικόνος του Εσταυρωμένου – Ιωάννου Φουντούλη.

«Μην αφήσετε, Άγιοί μου» – στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 182-ο τεύχος (Μαρτίου – Απριλίου του 2020) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Μην αφήσετε, Άγιοί μου» – στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

25 Μαϊου, ανάμνησις της τρίτης ευρέσεως της σεπτής Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου: Συναξάριον – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου. Τω αυτώ μηνί (Μαϊω) ΚΕ’, η τρίτη εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Φωνή βοώντος γης μυχώ κεκρυμμένη, Τής γης ραγείσης πάσιν ήχησε ξένως.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 25 Μαϊου, ανάμνησις της τρίτης ευρέσεως της σεπτής Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου Ιωάννου: Συναξάριον – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Μικρό αφιέρωμα στην Παρηγορήτισσα της Άρτας (video).

Κατάσπαρτος είναι ο Ελλαδικός χώρος από θαυμάσια και ιστορικά μνημεία της Εκκλησιαστικής μας τέχνης. Τα περισσότερα από αυτά είναι κληρονομήματα της Ρωμανίας, κια παραμένουν ζωντανά, αφού σ’ αυτά εκπληρώνονται ακόμη και σήμερα οι

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μικρό αφιέρωμα στην Παρηγορήτισσα της Άρτας (video).