Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Τα νεανικά χρόνια του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης – Αθανασίου Μπιλιανού.

-«Θέλω να σπουδάσω, να γίνω δεσπότης, να υπάγω στην Κρήτη» Χρυσόστομος Καλαφάτης Μέχρι την ηλικία των δεκαεπτά ετών ο Χρυσόστομος έζησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Εκεί ανατράφηκε σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν η πίστη στον Θεό και η αγάπη των … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα νεανικά χρόνια του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης – Αθανασίου Μπιλιανού.

Καταδικάστηκε ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας από Οικουμενική Σύνοδο; – Φώτη Τσακίρη, Θεολόγου.

Για μερικούς, στις 28 Φεβρουαρίου του 870, ολοκληρώνονται οι εργασίες της 8ης Οικουμενικής Συνόδου (4η Κωνσταντινουπόλεως), με τον αφορισμό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, λόγω αντικανονικής εκλογής του.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καταδικάστηκε ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας από Οικουμενική Σύνοδο; – Φώτη Τσακίρη, Θεολόγου.

04 Φεβρουαρίου, μνήμη του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Υμνολογική εκλογή.

Ο Όσιος Πατήρ ημών Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360 μ.Χ. από γονείς θεοφιλείς, και ήταν συγγενείς των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου (385-412 μ.Χ.) και Κυρίλλου Α’ (412-444 μ.Χ.).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 04 Φεβρουαρίου, μνήμη του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Υμνολογική εκλογή.

Ἡ μεγάλη χαραμάδα – Μανώλη Κοττάκη.

ΤΡΙΤΗ, 3 Ἰανουαρίου, ὥρα 2.30 μετά μεσημβρίαν, ἀεροδρόμιο «Μακεδονία». Οἱ ἐπιβάτες τῆς πτήσης Α3117, μέ ὥρα ἀναχώρησης 2.50 μ.μ., τοπική ὥρα, καί προορισμό τήν Ἀθήνα, ἐπιβιβαζόμαστε σιγά-σιγά καί νωχελικά στό

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ἡ μεγάλη χαραμάδα – Μανώλη Κοττάκη.

Μαρτυρίες διαφόρων προσώπων για τον παπά-Φώτη τον Λαυριώτη (μέρος 6ον) – π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου.

Τον ναό των αγίων αποστόλων που έκτισε ο παπά –Φώτης τον επισκέφθηκε ο αείμνηστος καθηγητής της Λειτουργικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φουντούλης. Σε μια επιστολή του προς τον παπά –Φώτη γράφει τα εξής: «Από τότε που ήρθα στον Τρίγωνα με … Συνέχεια

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαρτυρίες διαφόρων προσώπων για τον παπά-Φώτη τον Λαυριώτη (μέρος 6ον) – π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου.

Περί της Μεσαιωνικής φιλοσοφίας και της Σχολαστικής Θεολογίας – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Εμείς ξέρομε ότι μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοσι έχωμε να κάνωμε με την Ελληνική και Ρωμαϊκή φιλοσοφία και ότι δεν έχομε καμμία άλλη φιλοσοφική εξέλιξι. Στην Δύσι όμως έχουν μία ξεχωριστή φιλοσοφική παράδοσι, την οποία ονομάζουν Μεσαιωνική φιλοσοφία, η οποία είναι … Συνέχεια

Κατηγορίες: Γενικά, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί της Μεσαιωνικής φιλοσοφίας και της Σχολαστικής Θεολογίας – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Οι Τρεις Ιεράρχες: Οι ασυμβίβαστοι!

Οι Τρεις Ιεράρχες πρώτευσαν σε όλους τους τομείς της πνευματικής ζωής. Κατέκτησαν με τον προσωπικό τους αγώνα και την βοήθεια της θείας Χάριτος τις κορυφές της αγιότητος και καλούσαν τους πιστούς να ανεβαίνουν στις ωραίες πνευματικές αναβάσεις.

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Τρεις Ιεράρχες: Οι ασυμβίβαστοι!

Τα πρώτα έτη της ζωής του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης – Αθανασίου Μπιλιανού.

-«Γυρίζω από μυστήριο. Έταξα το παιδί μας στη Χάρι Της». Καλλιόπη Καλαφάτη προς τον σύζυγό της Νικόλαο. Γέννηση. Η Τρίγλια της Μικράς Ασίας υπήρξε η γενέθλια πόλη και ιδιαίτερη πατρίδα του «εν μαρτυρίοις τελειωθέντος και εν αγίοις αναπαυομένου» Μητροπολίτου Σμύρνης … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα πρώτα έτη της ζωής του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης – Αθανασίου Μπιλιανού.

Διαφθορά και μαρτύριο!

Όταν, κατά παραχώρηση Θεού, παραδόθηκε η αγία πόλη της Ιερουσαλήμ στους Πέρσες, εξαιτίας των αμαρτιών μας, έγινε κάτι που αξίζει να σημειωθεί: Δηλαδή, όταν κυρίεψαν την πόλη οι εχθροί και φόνευσαν χιλιάδες ή μυριάδες χριστιανών, στο τέλος μπήκαν και στον … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαφθορά και μαρτύριο!

Συνοπτικός βίος και εγκώμιον του εν αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως – Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου.

Αυτός ο μέγας φωστήρ και μεγαλόφωνος της οικουμένης διδάσκαλος, κατήγετο από την μεγαλόπολιν Αντιόχειαν, υιός ων γονέων ευσεβών, πα­τρός μεν Σεκούνδου αρχιστρατήγου, μητρός δε Ανθούσης. Ευθύς λοιπόν κατά την αρχήν της ζωής του πολλήν

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνοπτικός βίος και εγκώμιον του εν αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως – Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου.