Υπουργός σε ξένη χώρα!

«Το ελληνικό Σχολείο δεν έχει τόνο Ορθόδοξης Παράδοσης»! Αυτό δήλωσε με περισσή ιταμότητα ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. Να απόσπασμα από τη συνέντευξή του:

Δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου: «Εδώ έχει δημιουργηθεί η αίσθηση όμως ότι, στα πλαίσια μιας χαλαρής σχέσης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Θρησκεία, προσ­παθείτε να το υποβαθμίσετε το μάθημα (ενν. των Θρησκευτικών), να το μετατρέψετε σε Θρησκειολογία και να πάψει να δίνει το μάθημα αυτό τον τόνο της Ορθόδοξης Παράδοσης, που έχει το Ελ­ληνικό Σχολείο».

Υπουργός: «Το ελληνικό Σχολείο δεν έχει τόνο Ορθόδοξης Παράδοσης»!

Δημοσιογράφος: «Έχει! πως δεν έχει;»

Υπουργός: «Έχει τόνο δημοκρατικού κοσμικού Σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει βεβαίως και το στοιχείο της Ορ­θοδοξίας. Καμία αντίρρηση… Το Μάθημα των Θρησκευτικών! Δεν μπορεί να είναι ομολογιακό Μάθημα, θα είναι Μάθημα γνώσης»!

Ο Υπουργός Παιδείας, όσο παραμένει ακόμα στη θέση του, μπορεί να οραματίζεται όποιες αλλαγές θέλει στο χώρο της Παιδείας. Όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να αλλάξει τον χαρακτήρα του Σχολείου που επιβάλλει το ισχύον Σύνταγμα της χώρας και που σαφώς οφείλει να διαποτίζεται από την Ορθόδοξη πίστη και Παράδοση. Ο ίδιος και άλλα μέλη της τωρινής Κυβέρνησης μπορεί να έχουν ο­ποιες ιδέες θέλουν. Όσο όμως παραμένει αυτό το Σύνταγμα, οφείλουν να το σέβονται και να τηρούν τις επιταγές του.

Πολύ περισσότερο είναι αδιανόητο να επιχειρεί ο κ. Υπουργός να διαστρέψει την ιστορική αλήθεια για τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του Σχολείου. Σε ξένη χώρα ζει; Ας πει, πότε ήταν κοσμικό – δηλαδή αδιάφορο θρησκευτικά – το Ελληνικό Σχολείο; Πως τολμάει να λέει: «Το ελληνικό Σχολείο δεν έχει τόνο Ορθόδοξης Παράδοσης»; Αυτός ο τόνος της Ορθόδοξης Παράδοσης δεν είναι ο τόνος που έδωσαν στο Σχολείο εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους για να έχουμε σήμερα εμείς ελεύθερη Πατρίδα;

Πολλοί προσάπτουν στον κ. Υπουργό ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο. Εμείς αυτό, παρά την παραδοξότητά του, δεν το θεωρούμε οπωσδήποτε αρνητικό. Θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί θετικό, αν ο κ. Υπουργός διαπνεόταν λίγο από το πνεύμα των παλαιότερων γενεών, που φρόντιζαν να μάθουν γράμματα στα παιδιά τους, σε αντιστάθμισμα της δικής τους αναγκαστικής ελλιπούς μορφώσεως. Θα μπορούσε και ο ίδιος αντίστοιχα να αναβαθμίσει ουσιαστικά την Παιδεία, μάλιστα με το πνεύμα της Ορθόδοξης Παράδοσης.

Δυστυχώς όμως δείχνει να δικαιώνει αυτό που απάντησε κάποιος σ’ εκείνους που σχολίαζαν αρνητικά την απουσία πτυχίου από το βιογραφικό του: «Μην είστε άδικοι, δεν χρειάζεται πτυχίο για την κατεδάφιση της παιδείας».

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Αδελφότις Θεολόγων, ο Σωτήρ

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.