Επταετής πόλεμος στην Ευρώπη – Δημητρίου Θαλασσινού.

Λόυτεν
Ημερομηνία: 5 Δεκεμβρίου του 1757
Δυνάμεις: Αυστριακοί 60.000, Πρώσοι 36.000
Απώλειες: Αυστριακοί 9.500 νεκροί, 12.000 αιχμάλωτοι,
Πρώσοι 2.300 νεκροί
Τοποθεσία: Σιλεσία (σημ. Πολωνία)
Μετά το Ρόσμπαχ, ο Φρειδερίκος Β’ της Πρωσίας αγωνιούσε να εκδιώξει από τη Σιλεσία, που την είχε πάρει από την Αυστρία το 1740, μια δεύτερη αυστριακή στρατιά υπό τον κουνιάδο της αυτοκράτειρας, πρίγκιπα Κάρολο της Λοραίνης. Η μάχη του Λόυτεν, κατόρθωμα του Φρειδερίκου, υπήρξε «αριστούργημα κινήσεων, ελιγμών και αποφασιστικότητας», σύμφωνα με τον Ναπολέοντα. Οι Αυστριακοί είχαν ισχυρή θέση στο Λόυτεν, με μέτωπο πλάτους 8 χιλιομέτρων και τα πλευρά να προστατεύονται από βαλτώδη εδάφη. Ο Φρειδερίκος προσποιήθηκε πως επρόκειτο να επιτεθεί στη δεξιά πτέρυγά τους, ενώ κρυμμένος πίσω από ύψωμα προέλασε κατά της αριστερής πλευράς. Νότια του Λόμπετιντς ολοκλήρωσε μια γρήγορη ανάπτυξη με διάταξη παρέλασης και μέτωπο προς τη νότια πτέρυγα των Αυστριακών, που παρακολουθούσαν και τον αποδοκίμασαν έντονα, αλλά αντέδρασαν πολύ αργά, καθώς το ιππικό τους είχε πριν μετακινηθεί προς τη δεξιά πτέρυγα. Στο Λόυτεν οι Αυστριακοί είχαν παραταχθεί με βάθος 100 αντρών, αλλά δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τους επιτιθέμενους μάλιστα αποδεκατίστηκαν με πυρά από φάλαγγες του αντίπαλου πεζικού. Η Σιλεσία είχε σωθεί, οι Αυστριακοί υποχώρησαν στη Βοημία και, εξοργισμένη, η Μαρία Θηρεσία απομάκρυνε από τη θέση του τον Κάρολο της Λοραίνης.
ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Ο Φρειδερίκος θα γνώριζε ήττες, μερικές καταστροφικές, στο μέλλον, αλλά η μάχη του Λόυτεν, εξαιρετικά ενορχηστρωμένη και ισοπεδωτική, του εξασφάλισε μόνιμη θέση στο πάνθεο των μεγαλοφυών διοικητών. Ο Ναπολέων κατά την εξορία του στην Αγία Ελένη έγραψε για τη μάχη «Αυτή και μόνη αρκεί να καταστήσει αθάνατο τον Φρειδερίκο και να τον κατατάξει ανάμεσα στους μεγαλύτερους στρατηγούς».

Από το βιβλίο: Μάχες, του φιλολόγου, Δημητρίου Θαλασσινού.

Ο Δημήτριος Θαλασσινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασσική φιλολογία και θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και διοίκηση επιχειρήσεων στα ΚΑΤΕΕ Πάτρας. Έχει γράψει πολλά άρθρα, κυρίως για το Βυζάντιο αλλά και για την εποχή της Αναγέννησης. Συνεργάτης των περιοδικών «Εικονογραφημένη Ιστορία» και «Ιστορικά Θέματα». Είναι Πατέρας της Άννας Μαρίας.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.