Ο Σαμουήλ: Η Ρουθ – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Τελευταίος κριτής υπήρξε ο Σαμουήλ. Το Σαμουήλ από μικρό παιδί τον είχε ο Ηλί στο ναό και τον σπούδασε και τον ανάθρεψε. Ήταν πάρα πολύ ευσεβής και φρόνιμος και γι’ αυτό κυβέρνησε με σοφία και σύνεση είκοσι χρόνια τον Ισραηλιτικό λαό. Αυτός νίκησε και τους Φιλισταίους και λευτέρωσε απ’ αυτούς τους Εβραίους.
Όταν γέρασε πολύ, άφησε να κυβερνήσουν σαν κριτές οι δύο γιοί του. Μα επειδή αυτοί δε στάθηκαν ικανοί σ’ αυτό, ο λαός ζήτησε από το Σαμουήλ να τους δώση τώρα βασιλιά, καθώς είχαν και τα άλλα έθνη. Ο Σαμουήλ αναγκάστηκε να δεχτή. Βρήκε λοιπόν για πιο κατάλληλο βασιλιά το Σαούλ, που έγινε ο πρώτος βασιλιάς στους Ισραηλίτες.

Η Ρουθ

Στον καιρό που κυβερνούσαν τους Εβραίους οι κριτές, έπεσε μεγάλη δυστυχία στον τόπο. Τότε λοιπόν αναγκάζονταν να φεύγουν από την πατρίδα τους και να πηγαίνουν σε ξένους τόπους, για να βρίσκουν εργασία και ψωμί να ζήσουν. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Ελιμέλεχ.
Ο Ελιμέλε πήρε τη γυναίκα του, τη Νωεμίν, και τα δυο του αγόρια και πήγε σε μια χώρα, που λεγόταν Μωάβ.
Εκεί, έπειτα από λίγα χρόνια, ο Ελιμέλεχ πέθανε. Η χήρα Νωεμίν πάντρεψε τα δυο της παιδιά και τους έδωσε γυναίκες από τον ξένο τόπο. Στον έναν έδωσε την Ορφά και στον άλλο τη Ρουθ. Μα πέρασε λίγος καιρός και οι δυο γιοι της δύστηχης Νωεμίν πέθαναν κι αυτοί. Τότε η Νοεμίν αποφάσισε να γυρίση πίσω στον τόπο της.
Η νύφη της η Ορφά έμεινε στους δικούς της. Η Ρουθ όμως δεν ήθελε ν’ αφήση την πεθερά της μοναχή. Της είπε πως είχε υποχρέωση να πάη κοντά της, γιατί έπρεπε να τη βοηθή και να εργάζεται γι’ αυτήν, που ήταν γριά και μοναχή. Έτσι λοιπόν η Νωεμίν αναγκάστηκε να δεχτή και οι δυο μαζί γύρισαν στην πατρίδα της Νωεμίν.
Εκεί, όταν έφτασαν, ήταν θέρος κι ευτυχώς υπήρχε εργασία. Πήγε λοιπόν η Ρουθ και ζήτησε να εργαστή στον αγρό ενός πλούσιου κτηματία, του Βοόζ. Ο Βοόζ τόσο εξετίμησε την καλή κόρη για τη διαγωγή της, που την έκανε γυναίκα του.
Απόγονος του Βοόζ και της Ρουθ ήταν ο Δαβίδ, που έγινε βασιλιάς των Εβραίων, κι από τη γενιά του γεννήθηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Από το βιβλίο του:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Βιβλίο θρησκευτικών Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων – Αθήναι 1976

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.