Ο Ροβοάμ και ο Ιεροβοάμ: Η διάλυση του βασιλείου των Εβραίων – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Ο Ροβοάμ και ο Ιεροβοάμ

Όταν πέθανε ο Σολομών, έγινε βασιλιάς ο γιος του Ροβοάμ. Επειδή όμως αυτός φερνόταν απάνθρωπα, ο Ισραηλιτικός λαός τον αποκήρυξε, εκτός από τις δυο φυλές του Ιούδα και του Βενιαμίν, που έμειναν μ’ αυτόν. Οι άλλες δέκα φυλές έκαμαν άλλον βασιλιά, τον Ιεροβοάμ, που ήταν στρατηγός του Σολομώντα.
Έτσι το βασίλειο των Εβραίων χωρίστηκε σε δυο βασίλεια, που το ένα με το Ροβοάμ ονομάστηκε βασίλειο του Ιούδα, ενώ το άλλο με τον Ιεροβοάμ ονομάστηκε βασίλειο του Ισραήλ. Το ένα είχε πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και το άλλο τη Σαμάρεια.

Η διάλυση του βασιλείου των Εβραίων

Από τον καιρό που ο Ισραηλιτικός λαός διαιρέθηκε σε δυο βασίλεια, έπεσε στην αμαρτία. Λησμόνησαν τις εντολές του Θεού κι έκαναν κάθε είδους κακές πράξεις. Τότε παρουσιάζονταν κάθε τόσο διάφοροι απεσταλμένοι του Θεού ευσεβείς κι ενάρετοι άνθρωποι, που προσπάθησαν να ξαναφέρουν με τις συμβουλές τους το λαό στον ίσιο δρόμο, μα δεν το κατόρθωναν.
Οι Εβραίοι, αντί να διορθώνωνται, γίνονταν όλο και περισσότερο ασεβείς. Τότε έπεσαν επάνω τους οι εχθροί τους και τους κυρίεψαν. Το βασίλειο του Ισραήλ το κυρίεψαν οι Ασσύριοι, που είχαν βασιλιά τους το Σαλμανάσσαρ.
Το βασίλειο του Ιούδα το κυρίεψαν οι Βαβυλώνιοι, που βασιλιάς τους ήταν ο Ναβουχοδονόσορας.
Τότε η ωραία Ιερουσαλήμ καταστράφηκε εντελώς με το μεγαλοπρεπή ναό του Σολομώντα. Όλοι οι κάτοικοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι καθώς και ο τότε βασιλιάς του Ιούδα, Ιωακείμ και μεταφέρθηκαν στη Βαβυλώνα.

Από το βιβλίο του:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Βιβλίο θρησκευτικών Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων – Αθήναι 1976

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.