Σεπτεμβριανά. Τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε γνωστό στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών μας, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας ναούς, ακόμα και Κοιμητήρια, δημιουργώντας έτσι τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο θεωρούμενο ως πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχθηκε στην συνέχεια πως ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια τη τουρκική κυβέρνηση.

Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια.

Τα «Σεπτεμβριανά» αποτελούν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλοθρήσκων μειονοτήτων, τα οποία μπορεί και να ξεκίνησαν περί τα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πλην όμως εντάθηκαν από την εποχή των Νεοτούρκων και ύστερα.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» το αφιέρωμά μας σ’ αυτήν την τραγική επέτειο της ιστορίας μας, σε rar μορφή.

Κατηγορίες: Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.