20 Ιουνίου, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγητρίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

   Παναγία η Οδηγήτρια

Τη Κ’ του αυτού Μηνός (Ιουνίου), σύναξιν επιτελούμεν της θαυματουργού Εικόνος τηςΥπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης Οδηγητρίας, και ευρισκομένης εν τη Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Ιθύνειν και οδηγείν τοις κρείττω,
Δυσωπήθητι τοις οικτιρμοίς Σου Κόρη.
Εικάδε Παμμεδέουσαν εσθλή αυδή γλυκυθύμως άδει.

Η θαυματουργός εικών της Παναγίας της Οδηγητρίας βρίσκεται σήμερα στην Ι. Μ. Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Μέχρι το 1730 όμως, φυλασσόταν στην Ι.Μ. Βατοπεδίου στον κίονα του αριστερού χορού. Το έτος αυτό μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Οι Πατέρες έψαξαν παντού στο Μοναστήρι, χωρίς αποτέλεσμα. Υπέθεσαν λοιπόν πως επρόκειτο για αναιδή κλοπή. Γι’ αυτό απόρησαν όταν ακούστηκε πως βρίσκεται στην Μονή του Ξενοφώντος, οπότε και απέστειλαν επιτροπή από Πατέρες, οι οποίοι πράγματι την βρήκαν εκεί!

Οι μοναχοί της Ι.Μ. Ξενοφώντος δεν γνώριζαν πώς έφτασε η εικόνα στο μοναστήρι τους και την έδωσαν πίσω στους Βατοπαιδινούς. Αυτοί επανατοποθέτησαν την Αγία Εικόνα στην πρότερη θέση της, λαμβάνοντας αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ιερά Μονή. Αλλά και πάλι έφυγε η Εικόνα και ξαναπήγε στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. Εκεί την βρήκαν οι Βατοπαιδινοί. Κατάλαβαν, ότι η Παναγία ήθελε να μείνει εκεί η Εικόνα της. Γι’ αυτό και δεν την ξαναπήραν.

Προσκύνησαν και έψαλαν μπροστά στην Άγια Εικόνα ύμνους και παρακλήσεις και αποφάσισαν να στέλνουν τακτικά στην Ι.Μ. Ξενοφώντος κερί και λάδι για την Εικόνα, μέχρις ότου οι πατέρες της Ι. Μ. Ξενοφώντος προέτρεψαν τους πατέρες του Βατοπεδίου να διακόψουν αυτή την εισφορά. Από τότε την ονόμασαν «Οδηγήτρια» και ευρίσκεται έως σήμερα (και για όσο η Θεοτόκος κρίνει), στην Ι.Μ. Ξενοφώντος.

Έκτοτε στην σεβασμία Μονή του Ξενοφώντος τελείται στις 20 Ιουνίου Ιερά πανήγυρης προς τιμήν της Θεοτόκου και εις ένδειξη ευχαριστίας προς την Άνασσα των ουρανών για τα πολλά της ευεργετικά θαύματα!!!

Ασματική Ακολουθία επί τη συνάξει της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγητρίας – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.zip

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.