Απάντηση στον (κατά Χριστιανών) λόγο του φιλοσόφου Πορφυρίου – από τον «Ανώνυμο Πιστό και Απολογητή».

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ή
2ος παραινετικός διάλογος στην μετά πίστεως και προσευχής σκέψη
του «Ανώνυμου Πιστού & Απολογητή»
Εν Νήσω Φαιάκων, Ελλάδα, Χριστούγεννα Ορθοδόξων Χριστιανών, Έτος 2007 μ.Χ.

(ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ)

Ακόμη ένα έργο της μ.Χ. αρχαιότητας, πέρα από τον «Αληθή Λόγο» του Κέλσου, το οποίο έχει αναχθεί από τους σύγχρονους νεοπαγανιστές σε «Πεντάτευχο» του θρησκευτικού εθνικιστικού τους κινήματος, είναι το «Κατά Χριστιανών» του Πορφύριου. Έργο που σήμερα στο μεγαλύτερό του μέρος λείπει από την παγκόσμια φιλοσοφική κληρονομιά, διότι στο πέρασμα της ιστορίας, εκείνοι που διάλεξαν το παράδειγμα του Μ. Αλεξάνδρου, να «λύνουν» τον Γόρδιο Δεσμό με το σπαθί τους, δεν έλειψαν, αλλά αντίθετα περίσσεψαν. Μέσα στην δική τους, ηγεμονική πολλές φορές αποφασιστικότητα, είχε σχηματιστεί η εντύπωση πως ο Θεός έχει ανάγκη βοήθειας το κάθε μέσο. Αυτή η αποφασιστικότητα ορισμένων, στέρησε από την ανθρώπινη πολιτισμική βιβλιοθήκη τα έργα του Πορφύριου. Για κάποιους δικαιολογημένα, για άλλους όχι. Όπως και να έχει, τα έργα του Πορφύριου δεν ήταν, ούτε είναι αδύνατον να μην απαντηθούν. Αυτό μόνο φανατικοί μπορεί να το πιστέψουν· φανατικοί, διότι ο Πορφύριος δεν άφησε κανένα άλλο ιδιαίτερης αξίας λόγου συγγραφικό έργο.

Κάποιοι πιστεύουν όμως, ότι η μάχη του προς τα Ευαγγέλια δεν είναι δυνατό να λάβει απάντηση, ως ο Πορφύριος τάχα, να τυγχάνει ο σπουδαιότερος σοφός όλων των εποχών ή ως τα Ευαγγέλια τάχα, πράγματι να έχουν θεολογικά ψεγάδια. Κάτι τέτοιο όμως δεν αληθεύει. Κι αυτό ασφαλώς δεν αποδεικνύεται από την παρούσα, ούτε από την διαρκή μέσα στον χρόνο αντίστασή τους στην όποια κριτική, είτε αυτή είναι φιλοσοφική, είτε αθεϊστική, είτε αγνωστικιστική. Αποδεικνύεται μόνο από την ύπαρξη του Ζωντανού Θεού…

Απάντηση στον (κατά Χριστιανών) λόγο του φιλοσόφου Πορφυρίου – από τον «Ανώνυμο Πιστό και Απολογητή».zip

Σημείωσις του orp.gr:
Το θαυμάσιο αυτό μελέτημα – βιβλίο το δανεισθήκαμε από την ελλείπουσα δυστυχώς πια, ιστοσελίδα του «Ανωνύμου Απολογητού»:
http://www.apologitis.com/gr/ancient/porfyrios_tot.hmt

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.