Τα Σμυρναίικα άνθη της μάνας γης-Μαργής: γράφει, διαβάζει η εγγονή της, Μαρίτσα Σαριντζιώτου – Σπύρου (mp3).

Η Μικρασιάτισσα μάνα, που έχει αφήσει πίσω της την «κόλαση» της φλεγόμενης και ματοβαμμένης Σμύρνης, πατά στις κρύες πλάκες του Πειραιάκαι κρατά στα χέρια της ό,τι πολυτιμότερο της έχει απομείνει, μαζί με την αξιοπρέπειά της: ένα «μπουκέτο» Σμυρναίικα άνθη, τα παιδιά της! Άραγε τα δύσκολα τέλειωσαν, ή μόλις τώρα αρχίζουν;

Τα Σμυρναίικα άνθη της Μαργής Κιούση είναι τα βλαστάρια που βγήκανε από την μάνα γη, Μαργή, που άλλα ανθήσανε μονάχα μιαν αυγή, και άλλα αντέξανε μιαν ολόκληρη ζωή. Είμαι παιδί της τρίτης γενιάς και αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω για την πρώτη και την δεύτερη. Είμαι περιφανή για τους προγόνους μου, γιατί με δίδαξαν Ελλάδα και Ορθοδοξία!

Αναφορά στην Ελλάδα.

Μάνα, που τα παιδιά σου βρίσκονται απανταχού της γης, υπάκουα, καλοπροαίρετα, στεριώνουν και αναπτύσσονται. Όταν όμως οι εχθροί θυμώσουν, όταν το μυαλό τους θολώσει κι η καρδιά τους γεμίσει εμπάθεια, τότε τα παιδιά σου, μάνα, πού αλλού θα κουρνιάσουν; Οι Ίωνες, Έλληνες ως το κόκαλο, τη μάνα γύρεψαν να βρουν και το χώμα της να φυλλίσουν. Μα η μάνα, κουρασμένη, γερασμένη, τους απάντησε: «και εγώ, παιδιά μου, φτωχιά είμαι. Πώς να σας αναθρέψω; Δεν έχω το κουράγιο ούτε να σας κανακέψω. Να, εδώ καθίστε, μα τίποτε άλλο μη ζητήστε. Δεν έχω αντοχή, δύναμη, πλούτο. Δεν έχω μέσα μου τίποτε να βγάλω να σας δώσω.»

«Μην νοιάζεσαι μάνα! Δεν μας βλέπεις εμάς; Κουτσουρεμένοι είμαστε. Κι όμως, δεν μοιρολογάμε, γιατί φέραμε μαζί μας «Θησαυρόν αδαπάνητον». τις Εικόνες, μάνα: το Χριστό και την Κυρά μας την Δέσποινα και τόσους Αγίους. Έχουμε μαζί μας τους καλύτερους συμμάχους, μάνα Ελλάδα. Οι άλοι όλοι λακίσανε. Μας βλέπανε να κολυμπάμε απεγνωσμένα να πιαστούμε απ’ τα καράβια τους και μας κόβανε τα χέρια! Ετούτοι ‘δω οι Άγιοι δακρύζανε μαζί μας! Και το δάκρυ τους έχυνε βάλσαμο στις πληγές μας!

Μαζί με τις Εικόνες, μάνα, φέραμε και ένα σακούλι πράγματα για σένα. Με αυτά θα πάρεις πάνω σου. Θα νιώσεις υπερήφανη για τα παιδιά σου, και πλούσια και ζηλευτή! Μόνο, κοίτα μάνα Ελλάδα, μη τα χάσεις αυτά τα δώρα τα πολύτιμα, γιατί κάποιοι άλλοι θα τα βρουν κι εμείς θα μείνουμε φτωχοί και οι άλλοι θα γελούνε!…

Ακούστε ένα εκτεταμένο ηχογραφημένο απόσπασμα του εν λόγω βιβλίου, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 112-ο τεύχος (Ιουλίου – Αυγούστου του 2008) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Τα Σμυρναίικα άνθη της μάνας γης-Μαργής – Μαρίτσας Σαριντζιώτου – Σπύρου.mp3

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λογοτεχνικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.