Ο Όσιος Μελέτιος, ο γίγαντας της άσκησης (01 Σεπτεμβρίου) – Π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα.

Ευλογημένη γη η Καππαδοκία. Τόπος που μοσχοβολά από πολιτισμό και ευωδιάζει από την ευσέβεια των κατοίκων της. Ακόμη και στα άγονα βουνά της, καλλιεργήθηκε η πίστη και καρποφόρησε η αρετή. Οι κάτοικοί της, Έλληνες οι περισσότεροι, εργατικοί, δίκαιοι, φιλόξενοι. Είναι οι γενναίοι πολεμιστές, οι ακρίτες της αυτοκρατορίας, που είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη με το θάνατο για του Χριστού την πίστη την αληθινή και της φυλής τα ιδανικά. Και η Καππαδοκία τους… το μαρμαρένιο αλώνι! Κομμάτι τούτης της γης και η Μουταλάσκη. Πανέμορφη κωμόπολη, ξαπλωμένη στους πρόποδες του Διδύμου όρους. Στολισμένη με τους κήπους και τα αμπέλια. Προικισμένη με τα πέτρινα αρχοντικά, έργα τέχνης των πετροπελεκητών κατοίκων της. Τα δρομάκια της στρωμένα με πλάκες πέτρινες αφήναν ρυθμικούς ήχους κάτω από τα πέταλα των αλόγων.
Σε αυτή τη γωνιά της Καππαδοκίας, στα μακρυνά σύνορα της αυτοκρατορίας, γεννήθηκε το 1035 ο Όσιος Μελέτιος. Οι γονείς του, ο Ιωάννης και η Σοφία, ήταν ήσυχοι, ευσεβείς και αρκετά ευκατάστατοι. Το αρχοντικό τους περιποιημένο, καθαρό και πάντοτε γεμάτο, όπως και η ψυχή τους. Αυτό το σπιτικό έγινε το πρώτο σχολειό για το μικρό γιο τους. Εκεί σπούδασε την ευγένεια, τη διάκριση, την πραότητα που δίδασκε η μητέρα. Την υπομονή, την ελεημοσύνη, την εργατικότητα, με δάσκαλο τον πατέρα. Στις συζητήσεις τους οι γονείς εντόπιζαν ότι το παιδί αυτό είχε κάτι το ιδιαίτερο:
-Σοφία μου, πρόσεξες σήμερα το γιο μας; Όταν άκουσε να μιλάμε για τον Κύριο, σταμάτησε το παιχνίδι και μας κοίταζε λες και δεν ήθελε να χάσει ούτε λέξη.
-Μόνο σήμερα, καλέ μου; Όταν ακούει για τον Χριστό, για τη Παναγία μας, για τα θαύματα των Αγίων… όλα σταματούν για αυτόν.
-Μου κάνει εντύπωση που τρέχει μπροστά την Κυριακή, όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία, λες και βιάζεται να φθάσει.
-Δεν βλέπεις τί γίνεται τα βράδια; Με τραβά, για να αρχίσουμε την προσευχή!
-Ο Θεός να τον φωτίζει.
-Να τον φωτίζει και να τον στηρίζει…

Ο Όσιος Μελέτιος, ο γίγαντας της άσκησης (01 Σεπτεμβρίου) – Π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα.zip

Από το βιβλίο των: Π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα: «Στα Μονοπάτια της Αγάπης του Θεού». Ένα ταξίδι, για μικρούς και μεγάλους, στη ζωή των Αγίων της Βοιωτίας.
Εκδόσεις Αρχονταρίκι.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
01 Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου: Συναξάριον της ημέρας, Υμνολογική εκλογή.
1η Σεπτεμβρίου- Η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, αρχή της Ινδίκτου – Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμίου.
01 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή: Συναξάριον, Ακολουθία.
01 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Μελετίου του εν Κιθαιρώνι: Βίος, ασματική ακολουθία και Παρακλητικός Κανών.
01 Σεπτεμβρίου μνήμη και των Αγίων 40 Παρθενομαρτύρων γυναικών: Συναξάριον, ονόματα.
1η Σεπτεμβρίου, η Αρχή της Ινδίκτου (Η αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους) – Κωνσταντίνου Απ. Σουλιώτη, Θεολόγου.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.