Κατέστημεν χλεύη των Σκοπίων γιά τό «Βορειομακεδόνες»!

Έρριψαν στον κάλαθο των αχρήστων την δήλωση του Πρωθυπουργού. ΣΗΜΕΡΑ θα αποφύγουμε τα σχόλια. Θα παραθέσουμε απλώς τα επίσημα κείμενα και θα σας αφήσουμε να εξάγετε μόνοι τα συμπεράσματά σας, αγαπητοί αναγνώστες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το Κοινοβούλιό μας κύρωσε την Συνθήκη προσχωρήσεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Προσκληθείς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Κυριάκο Μητσοτάκη για την χρήση του όρου «Μακεδόνας», υπεστήριξε:

«Μας είπατε ότι εσείς δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν εγώ θα τον αποκαλέσω Μακεδόνα. Κύριε Μητσοτάκη, εγώ θα τον αποκαλώ όπως μου δίνει το δικαίωμα η ίδια Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν και όλοι οι άλλοι ηγέτες στον κόσμο και θα το δείτε, θα το διαπιστώσετε από τις επόμενες μέρες που θα τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία. Θα τον καλωσορίσω, λοιπόν, ως τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα Πρωθυπουργό, γιατί και αυτό το δικαίωμα μου δίνει η Συμφωνία, ως τον Βόρειο Μακεδόνα Πρωθυπουργό, γιατί και αυτό το δικαίωμα μου δίνει η Συμφωνία, αλλά εσείς αυτό λέτε δεν θα το κάνετε ποτέ. Θα τον καλωσορίζετε, λέτε, ως Σκοπιανό Πρωθυπουργό».

Αυτά είπε ο κ. Τσίπρας στην Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συνοδεύετο από το ακόλουθο κείμενο ερωτοαπαντήσεων:

«Ποιά είναι η σωστή ονομασία της χώρας σας;»

«Επίσημα είμαστε τώρα η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αν και το απλό Βόρεια Μακεδονία (North Macedonia) αρκεί. Αλλά προσοχή, δεν είμαστε “Northern Macedonia”».

«Είναι οι πολίτες σας Βορειομακεδόνες τώρα;»

«Όχι. Είναι φυσικά Μακεδόνες πολίτες και πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι απόλυτα σωστό να περιγράφονται οι εθνοτικά Μακεδόνες απλά ως Μακεδόνες, χωρίς το “βόρειο-”. Βασικά, μη χρησιμοποιείτε τον όρο “Βορειομακεδόνας” καθόλου».

«Είναι η γλώσσα σας βορειομακεδονική τώρα;»

«Όχι, είναι απλά μακεδονική, ακριβώς όπως ήταν πριν την συμφωνία με την Ελλάδα».

«Ποιοί είναι οι κωδικοί της χώρας σας; Έχουν αλλάξει;»

«Όχι, παραμένουν οι ίδιοι όπως πριν: MK και MKD».

«Θα γράψουμε ένα θέμα για το φαγητό στη χώρα σας. Θα έπρεπε να μιλάμε για βορειομακεδονική κουζίνα;»

«Όχι. Όταν περιγράφετε οτιδήποτε σε σχέση με την εθνική η πολιτιστική μας ταυτότητα, το επίθετο “μακεδονικό” από μόνο του είναι σωστό, ενώ το “βόρειο” η “βορειομακεδονικό” θα ήταν λάθος. Κάποια σωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν: μακεδονική κουλτούρα, μακεδονική ιστορία, μακεδονική λογοτεχνία, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικές εκκλησίες, μακεδονική εθνική ταυτότητα και ούτω καθεξής. Να θυμάστε, πάντως, πως “Μακεδονία” και “Μακεδόνες” σημαίνουν κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα».

«Οπότε, αν φάω με τον Πρόεδρό σας, τι θα έπρεπε να πω;»

«Θα ήταν σωστό να πείτε ότι ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σας έκανε ένα γεύμα με υπέροχες μακεδονικές σπεσιαλιτέ. Δεν θα ήταν σωστό να πείτε ότι είχατε γεύμα με τον Βορειομακεδόνα Πρόεδρο».

«Αυτό είναι μπερδεμένο. Γιατί είναι Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, μα όχι Βορειομακεδόνας Πρόεδρος, ενώ το φαγητό σας είναι απλά μακεδονικό;»

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα συμφωνήσαμε να μην περιγράφουμε οποιονδήποτε κρατικό φορέα ως βορειομακεδονικό. Οτιδήποτε σχετίζεται με την κυβέρνηση, το κράτος, την προεδρία, ιδιωτικούς φορείς που σχετίζονται με το κράτος η δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος στο εξωτερικό θα έχει το επίθετο “βόρεια”, μα δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιείτε αλλιώς, για παράδειγμα για το φαγητό».

Στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, χωρίς τις ερωτήσεις-απαντήσεις, διαβάζουμε:

«Το επίσημο όνομα της χώρας: “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Σύντομο όνομα: “Βόρεια Μακεδονία”.

Εθνικότητα (ιθαγένεια): Μακεδόνας / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσημη γλώσσα: “Μακεδονική γλώσσα”.

Κωδικοί χωρών: MK και MKD.

Το επίθετο «Μακεδονικός/η/ο» πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.»

Μετά ταύτα, κάθε σχόλιο περιττεύει. Γράμματα γνωρίζομεν.

Η/Υ ΠΗΓΗ: 26 Φεβρουαρίου 2019
Εφημερίς Εστία: 26 Φεβρουαρίου 2019

Κατηγορίες: Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.