03 Φεβρουαρίου, μνήμη και του Ιερομάρτυρος Ταρσιζίου: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Άγιος Ταρσίζιος (2)κ

Τη Γ’ του αυτού Μηνός (Φεβρουαρίου), Μνήμη εκ μεταφοράς, του Αγίου εφήβου Ιερομάρτυρος Ταρσιζίου του διακόνου, εν τη παλαιά Ρώμη αθλήσαντος, εν έτει 257ω.

Ήστραψε Χριστού φωτί ο Αθλοφόρος,
εν τω σκάμματι εχθρού αισχύνας μεθοδείας.

Τρισσιπεντάκις Υψιμέδωνι άειρε, Ταρσίζιος, λίθοις.

Ο Άγιος μάρτυς Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και Γαλιηνός (257 μ.Χ.). Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης, του οποίου η Εκκλησία μας τίμα την μνήμη στις 3-ις Αυγούστου. Από μικρή ηλικία ο Ταρσίζιος, βοηθούσε τους Ιερείς στις λειτουργικές συνάξεις και γι΄ αυτό το λόγο, τα μαρτυρολόγια τον αναφέρουν ως «Ακόλουθο», που σημαίνει ακόλουθος-βοηθός των Ιερέων στο έργο τους.

Το χαρακτηριστικό γεγονός που συνδέεται με τον Ταρσίζιο έχει ως εξής: όταν είχε ξεσπάσει διωγμός κατά της Εκκλησίας εκείνα τα χρόνια, κάποια μέρα, εμπιστεύθηκαν στον Ταρσίζιο τα Τίμια Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για να τα μεταφέρει στους συλληφθέντες μελλοθάνατους χριστιανούς, που βρίσκονταν στις φυλακές. Στο δρόμο όμως, τον κύκλωσαν ειδωλολάτρες και του ζητούσαν επίμονα να τους παραδώσει αυτό που κρατούσε στο στήθος του. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Όταν όμως έσκυψαν για να πάρουν αυτό που κρατούσε ο Ταρσίζιος, διαπίστωσαν έντρομοι, ότι τα Τίμια Δώρα είχαν εξαφανιστεί θαυματουργικά και στα χέρια του νεαρού Αγίου ήταν μόνο το Μάκτρο – πανί που τα κάλυπτε. Οι χριστιανοί παρέλαβαν ευλαβικά το άγιο λείψανο του και το μετέφεραν στο κοιμητήριο (κατακόμβη) του τάφου του Αγίου Καλλίστου (στη Ρώμη), όπου μέχρι σήμερα δείχνουν το σημείο του τάφου του.

Αργότερα ο επίσκοπος Ρώμης Δάμασος τοποθέτησε πάνω στον τάφο του, το έξης επίγραμμα: «… Ενώ ο Άγιος Ταρσίζιος έφερε τα μυστήρια του Χριστού, κάποιος με χέρι βέβηλο πήγε να τα μολύνει. Κείνος όμως προτίμησε να δώσει τη ζωή του, παρά να δώσει τοις κυσίν… τους θείους μαργαρίτες». Το παραπάνω κείμενο στηρίζεται στο Ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο: ACTASANCTORUM. AUGUSTITOMUS III.

Σήμερα στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Καραβά της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τελείται πανηγυρική Σύναξις προς τιμήν του Αγίου Ταρσιζίου, το πρώτο Σάββατο μετά τη γιορτή της Υπαπαντής από όλη τη Νεανική Κίνηση της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς. Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου βρίσκονται στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Σιλβέστρου in Capite της Ρώμης.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Σημείωσις του orp.gr:

Η κυρία ημέρα της εορτής του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ταρσιζίου είναι η 15-η Αυγούστου. Λόγω όμως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετατίθεται στην τρίτην του μηνός Φεβρουαρίου.

Εις τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ταρσιζίου: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών – Γεωργίου Γαλανοπούλου.rar

Παράβαλε και:
03 Φεβρουαρίου, Μνήμη του Δικαίου Συμεών του Θεοδόχου (Παρακλητικός Κανών) και των συν αυτώ: Συναξάριον της ημέρας.
03 Φεβρουαρίου, οι Άγιοι Νεομάρτυρες: Ιωάννης, Νικόλαος και Σταμάτιος οι εκ Σπετσών: Ηχογραφημένη ομιλία του Αρχιμ. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).
03 Φεβρουαρίου, μνήμη και του Αγίου Ιγνατίου Επισκόπου Μαριουπόλεως (+1786): Βίος.
03 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και της Προφήτιδος Άννης (Αναφορά στην αγιότητά τους) – Πρωτ. Θεοδώρου Ζήση (mp3).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.