17 Ιανουαρίου, μνήμη των Οσίων Αντωνίου και Φιλοθέου των Μετεωρειτών: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΙΖ’ του αυτού Μηνός (Ιανουαρίου), Μνήμη των Οσίων Αντωνίου και Φιλοθέου, κτητόρων της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων.

Εις πέτραν στήσας σους πόδας Πατερ φθάνεις,
Χριστόν την πέτραν Αντώνιε ασκήσας.

Φιλών εφίλεις Ον νυν Φιλόθεε έχεις,
Μάλλον Αυτος σε νυν κατέχεις εν κόλποις.

Στεφάνου λέγω υμάς τέκνα και υπηρέτας,
ου τω στεφάνω νυν εστε εστεμμένοι.

Νόες θεόθεν ύψει απήραν φαιδρώς Μετεωροπόρους.

Ο Άγιος Αντώνιος (Καντακουζηνός) υπήρξε κτήτορας και ηγούμενος της μονής του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων, κατά το πρώτο ήμισυ του 15ου αιώνα. Το επώνυμο «Καντακουζηνός», το οποίο δεν είναι βέβαιο, το συναντούμε σε σημείωμα ενός λειτουργικού χειρογράφου. Επίσης, σε γράμμα του έτους 1413 μ.Χ., που αναφέρεται στην αφιέρωση της κάρας του Αγίου Χαραλάμπους στη μονή του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων, γίνεται μνεία «του αρχιμανδρίτου του μοναστηρίου (του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων) κυρ Αντωνίου (Καντακουζηνού)».

Ήταν υιός της βασίλισσας Μαρίας Καντακουζηνής (κοιμήθηκε μετά το 1359 μ.Χ.), θυγατέρας του αυτοκράτορα Ιωάννου ΣΤ’ Καντακουζηνού και του δεσπότου της Ηπείρου Νικηφόρου Β’ Ορσίνι (κοιμήθηκε το 1359 μ.Χ.). Έζησε θεοφιλώς και κοιμήθηκε με ειρήνη.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ο Όσιος Φιλόθεος θεωρείται ως ο δεύτερος κτήτορας και ανακαινιστής της μονής του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων μαρτυρείται, κατά το πρώτο ήμισυ του 16ου αιώνα μ.Χ., ο ιερομόναχος Όσιος Φιλόθεος από τη Σθλάταινα ή Σκλάταινα, σημερινό χωριό Ρίζωμα της επαρχίας Τρικάλων. Τα ιστορικά στοιχεία για τον Όσιο Φιλόθεο δεν είναι αρκετά. Η κυριότερη πηγή είναι το σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιερεμία Α’ του έτους 1545 μ.Χ.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας ο Α’, πατριάρχευσε κατά τα έτη 1522 – 1524 μ.Χ., 1525 – 1546 μ.Χ. Κατά την διάρκεια της μεγάλης πατριαρχείας ανέλαβε επανειλημμένως ποιμαντορικές περιοδείες κυρίως ανά την Ελλάδα: Άγιον Όρος, Μακεδονία, Βοιωτία, Μετέωρα, Ήπειρο από την οποία και καταγόταν (Ζίτσα). Ο Πατριάρχης Ιερεμίας συνετέλεσε στην ανάκτηση της ιεράς μονής Σταυρονικήτα. Στο καθολικό της μονής αυτής σώζεται τοιχογραφία, που τον εικονίζει ως κτήτορα.

Ο Όσιος Φιλόθεος ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας και διέθεσε όλη την πατρική του περιουσία για την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό της μονής και για τον εμπλουτισμό της. Αφού έζησε θεοφιλώς, κοιμήθηκε με ειρήνη.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην των Οσίων Αντωνίου και Φιλοθέου των Μετεωρειτών.rar

Παράβαλε και:
17 Ιανουαρίου, Μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου: Τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της Θ. Λ., ο Αγ. Αντώνιος και ο αναχωρητικός μοναχισμός – Π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ.
17 Ιανουαρίου, μνήμη: Αντωνίου του μεγάλου, Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, Αντωνίου του εν Βεροία – Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή, Παρακλητικοί Κανόνες.
17 Ιανουαρίου, Εγκώμια εις τον Μεγάλον Αντώνιον.
Συμβουλές για το ήθος των ανθρώπων και την ενάρετη ζωή – Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου.
17 Ιανουαρίου, ο Αγιος Νεομάρτυς Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων – ομιλία του Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).
17 Ιανουαρίου, μνήμη και του ευσεβεστάτου βασιλέως Θεοδοσίου του Μεγάλου: Βίος.
17 Ιανουαρίου, μνήμη και του Οσίου Αντωνίου του εν Βερροία: Βίος, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί, Εγκώμια.
Ο Μέγας Αντώνιος και ο σύγχρονος οικουμενισμός – Πρωτ. Θεοδώρου Ζήση, Καθηγ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ..
ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ – Π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.