Διηγήσεις για τον Ιερό ναό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου των Σπηλαίων της Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου – Ι. Μ. Παρακλήτου.

Η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Λαύρας χτίστηκε με το θέλημα και την πρόνοια του Κυρίου και Θεού μας, και με τις προσευχές των κτιτόρων της μονής των Σπηλαίων, οσίων Αντωνίου και Θεοδοσίου. Και να πως:
Ένας από τους γιους του Βαράγγου πρίγκιπα Αφρικανού, με το όνομα Σίμον, έφυγε από τη Σκανδιναβία και ήρθε στη Ρωσία, κυνηγημένος από το σφετεριστή της εξουσίας, θείο του Γιακούν. Κατέφυγε στον ευσεβή πρίγκιπα Γιαροσλάβο, που τον δέχτηκε με τιμές και τον τοποθέτησε υπασπιστή του γιου του Βσέβολοντ. Ο Σίμον κέρδισε σύντομα την εμπιστοσύνη του Βσέβολοντ και είχε πάνω του μεγάλη επιρροή.
Μετά το θάνατο του Γιαροσλάβου, όταν ηγεμόνευε στο Κίεβο ο γιος του Ιζιασλάβος, εισέβαλαν στη ρωσική γη οι Πολόφτσοι. Εναντίον τους ενώθηκαν οι τρεις ηγεμόνες, γιοι του Γιαροσλάβου — ο Ιζιασλάβος του Κιέβου, ο Σβιατοσλάβος του Τσερνιγώφ και ο Βσέβολοντ του Περεγιασλάβ – με τους οποίους συμπολέμησε και ο Σίμον, σαν αρχηγός ενός στρατιωτικού σώματος.
Πριν από τη σύγκρουση των δύο στρατευμάτων, ο Σίμον πέρασε από τον όσιο Αντώνιο. Ήθελε να πάρη την ευλογία του για τη μάχη. Ο όσιος, πληροφορημένος μυστικά από το Θεό, προείπε στο Σίμον για την επικείμενη καταστροφή του ρώσικου στρατου.
Ο Σίμον έπεσε στα πόδια του γέροντα και τον ικέτευε να τον σώση από μια τέτοια συμφορά.

— Τέκνο μου, αποκρίθηκε δακρυσμένος ο όσιος, για τις αμαρτίες των ηγεμόνων και όλων των χριστιανών, ο στρατός σας θα ηττηθή από τους βαρβάρους. Πολλοί στρατιώτες θα πέσουν από τα ξίφη των έχθρων. Αλλοι θα πνιγούν στα νερά του πόταμου Άλτα. Πολυάριθμοι θα τραυματιστούν και οι περισσότεροι θα αιχμαλωτιστούν. Έσύ όμως, με τη χάρη του Θεού, θα σωθής. Και μετά από πολλά χρόνια, όταν πεθάνης, το σώμα σου θα ενταφιαστή στην εκκλησία που πρόκειται ν’ άνεγερθή εδώ στη Λαύρα.
Η καταστροφή που προφήτεψε ο όσιος Αντώνιος πραγματοποιήθηκε. Τα δυό στρατεύματα συγκρούστηκαν κοντά στον ποταμό Άλτα. Ο χριστιανικός στρατός ηττήθηκε. Οι Ρώσοι πρίγκιπες τράπηκαν σε φυγή και μόλις που πρόλαβαν να σωθούν — ο Ιζιασλάβος κι ο Βσέβολοντ στο Κίεβο και ο Σβιατοσλάβος στο Τσερνιγώφ. Από τους πολεμιστές, άλλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης και άλλοι πνίγηκαν στο ποτάμι. Οι άγριοι Πολόφτσοι ξεχύθηκαν σ’ όλη τη ρωσική γη, την κατέκαψαν, την κατέσκαψαν και αιχμαλώτισαν πολλούς κατοίκους.
Ο Σίμον όμως σώθηκε θαυματουργικά, όπως διηγήθηκε ο ίδιος αργότερα στον όσιο Αντώνιο:…

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» ολόκληρο το κείμενο με τα θαυμαστά γεγονότα που αφορούν στον Ιερό αυτό Ναό, σε rar μορφή.

Παράβαλε και:
Η Υπεραγία Θεοτόκος φροντίζει για τον εξωραϊσμό της Πετσέρσκαγια Λαύρας.
Ο Όσιος Αντώνιος, κτίτωρ της Λαύρας των Σπηλαίων.
Όσιος ΘΕΟΔΌΣΙΟΣ, καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.