Βίος της Οσίας Μητρός ημών Μαρίας της Αιγυπτίας – Οσίου Πατρός ημών Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Το να κρύβει κανείς το μυστικό του βασιλιά είναι καλό• τιμητικό δε το να διακηρύττει τα έργα του Θεού. Έτσι είπε ο Άγγελος στον Τωβίτ μετά την παράδοξη ανάβλεψη των τυφλωμένων οφθαλμών του και μετά από εκείνους τους κινδύνους που πέρασε και από τους οποίους σώθηκε, χάρη στην ευσέβεια που είχε. Γιατί το να μην κρατά κανείς το μυστικό του βασιλιά είναι επικίνδυνο και καταστρεπτικό• και με το να αποσιωπά τα θαυμαστά έργα του Θεού, βάζει την ψυχή του σε κίνδυνο. Γι’ αυτό κι εγώ, επειδή φοβούμαι τις συνέπειες που έχει η αποσιώπηση των έργων του Θεού, και επειδή αναλογίζομαι την τιμωρία που περιμένει τον δούλο, ο οποίος αφού έλαβε από τον Δεσπότη το τάλαντο, το έκρυψε καλά στην γη, χωρίς να το εμπορευθεί, με κανέναν τρόπο δεν θα αποσιωπήσω την ιερή διήγηση που έφθασε μέχρις εμένα. Κι ας μην δυσπιστεί κανείς σ’ εμένα, που γράφω ακριβώς αυτά που άκουσα, είτε επειδή νομίζει ότι λέω τελείως υπερβολικά πράγματα, είτε επειδή εντυπωσιάζεται από το παράδοξο περιεχόμενο της υποθέσεως. Γιατί, ας μην μου συμβεί να πω ψέμματα για πράγματα ιερά και να νοθεύσω διήγηση, μέσα στην οποία αναφέρεται ο Θεός. Και το να σκέπτεται κανείς μικρόπρεπα και ανάξια της μεγαλειότητος του σαρκωθέντος Θεού Λόγου, και να μην πιστεύει στα όσα λέγονται σύμφωνα με την μεγαλειότητα του Θεού, δεν μου φαίνεται καθόλου λογικό. Εάν όμως τυχόν υπάρχουν μερικοί που θα διαβάζουν αυτόν τον βίο και θα τους εκπλήσσει δήθεν το παράδοξο περιεχόμενο της υποθέσεως και δεν θα θέλουν εύκολα να πιστεύσουν, και εκείνους ας τους ελεήσει ο Κύριος. Επειδή βέβαια και αυτοί, ντυμένοι με την ασθένεια της ανθρώπινης φύσεως, θεωρούν δυσκολοπαράδεκτα αυτά που λέγονται για τους ανθρώπους, με κάποιον παράδοξο τρόπο. Έρχομαι λοιπόν στην ίδια την διήγηση, για να εξιστορήσω γεγονός που συνέβη στην εποχή μας, το οποίο διηγήθηκε άνθρωπος του Θεού, που από την παιδική του ηλικία είχε μάθει να ομιλεί και να ενεργεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Αλλά μήτε να οδηγηθούν σε απιστία οι αναγνώστες, επειδή νομίζουν ότι είναι αδύνατο να συμβεί παρόμοιο θαύμα στην εποχή μας. Γιατί η Χάρη του Πνεύματος σε κάθε εποχή εισέρχεται σε όσιες ψυχές και κατασκευάζει φίλους του Θεού και Προφήτες, όπως με την Χάρη του Θεού δίδαξε ο Σολομών. Είναι καιρός λοιπόν να αρχίσω αυτή την ιερή διήγηση…

Βίος της Οσίας Μητρός ημών Μαρίας της Αιγυπτίας – Οσίου Πατρός ημών Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Παράβαλε και:
Κυριακή Ε. των Νηστειών – η Ευαγγελική Περικοπή της Θ. Λ., Ομιλία Βασιλείου επισκ. Σελευκείας, εις το, ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα.
Κυριακή Ε. των νηστειών, μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας – υμνολογική εκλογή.
Κυριακή Ε των νηστειών – το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., η φωτιά, λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Λόγος εις την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, περί του φόβου του Θεού – Αγίου Λουκά Αρχιεπισκ. Κριμαίας.
Του Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά – ομιλία ΙΓ’, εις την πέμπτην Κυριακήν των νηστειών.
Λόγος εις την Οσίαν Μαρίαν την Αιγυπτίαν.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.