24 Απριλίου, μνήμη της Οσίας Ελισάβετ της θαυματουργού: Συναξάριον, Ακολουθία.

Του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Τω αυτώ μηνί (Απριλίω) ΚΔ΄, μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Ελισάβετ της Θαυματουργού.

Ελισάβετ λιπούσα γην Θεού Λόγε,
Καλή καλόν βλέπει σε νύμφη Νυμφίον.
+ Εικάδι καί γε τετάρτη απήρε πόλον δε Ελισαβέτεια.

Αύτη η Οσία Ελισάβετ εκ νεαράς ηλικίας εμβήκεν εις ασκητικούς αγώνας, όθεν και έλαβε παρά Κυρίου την χάριν των ιαμάτων, και λοιπόν ιάτρευε διάφορα πάθη και ασθενείας. Ταύτης της Οσίας η γέννησις εδηλώθη άνωθεν με θείαν αποκάλυψιν, και επρομηνύθη παρά Θεού, ότι έχει να γένη σκεύος εκλογής.

Εφόρει δε η μακαρία ένα μόνον χιτώνα, διά τούτο εταλαιπωρείτο από την ψύχραν και τον παγετόν του χειμώνος. Δέν έπλυνε ποτέ το σώμά της με νερόν. Διεπέρασε νηστική τεσσαράκοντα ημέρας. Τρείς χρόνους είχεν όλως διόλου προσηλωμένον τον νούν της εις τον Θεόν, και με τους σωματικούς οφθαλμούς της δεν είδε τελείως το κάλλος και μέγεθος του ουρανού. Εθανάτωσε διά προσευχής της ένα οφίδι φαρμακερόν και μεγαλώτατον. Δέν εγεύθη λάδι εις διάστημα πολλών χρόνων. Δέν εφόρεσεν εις τους πόδας της παπούτζια.

Με ταύτα λοιπόν και τα τοιαύτα κατορθώματα και αρετάς θεαρέστως διαλάμπουσα η τρισολβία, ανεπαύθη εν Κυρίω, η οποία και έως της σήμερον χαρίζει εις εκείνους οπού προστρέχουν αυτή μετά πίστεως, χάριν πολλών θαυμάτων και ιαμάτων. Διατί χώμα μόνον εκ του τάφου αυτής, μετ’ ευλαβείας λαμβανόμενον, ιατρεύει κάθε ασθένειαν.

(Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου” Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

*

Ασματική Ακολουθία Οσίας Ελισάβετ της θαυματουργού – Χαραλάμπους Μπούσια.zip

Παράβαλε και:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.