Φίλιππος Β. 359-336 Π.Χ. – Σαράντου Ι. Καργάκου.

Η ομιλία ενός Ακανθίου στην Σπάρτη

Με την Ανταλκίδειο ειρήνη, (387/6) η Σπάρτη, όχι από φιλοπερσισμό αλλά κάτω από την πίεση της ανάγκης, γίνεται ουσιαστικά όργανο της βουλήσεως του Πέρση μονάρχη, σε ο,τι άφορα στα πράγματα της Ελλάδος. Μεταξύ των όρων της Ανταλκιδείου ειρήνης περιλαμβανόταν και η διάλυση όλων των συμμαχιών ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις, ώστε να εμποδίζονται οι συσσωματώσεις πόλεων που θα μπορούσαν να κλονίσουν τον ηγεμονικό ρόλο της Σπάρτης και μελλοντικά —ενδεχομένως— θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε αντίπαλο δέος κατά της περσικής αυτοκρατορίας, όπως παλαιότερα η Αθηναϊκή Συμμαχία.
Έκτοτε η Σπάρτη αναλώθηκε σε μία προσπάθεια επιβολής, δια των όπλων, των όρων της Ανταλκιδείου ειρήνης. Όλα τα «Κοινά» διαλύθηκαν και μόνο πάνω ψηλά στην Β. Ελλάδα —ίσως διότι έπεφτε μακριά για την Σπάρτη— απείρακτη έμενε η Χ α λ κ ι δ ι κ η ομοσπονδία, με κέντρο την ακμαία πολιτεία της Ο λ υ ν θ ο υ. Δύο, όμως, από τις πόλεις που μετείχαν στην ομοσπονδία αυτή, η Απολλωνία (ταυτίζεται με τον σημερινό Πολύγυρο) και η Άκανθος, «μέγισται των περί Ολύμπου πόλεων», που είχαν ενταχθεί στην ομοσπονδία αυτή, ήθελαν να αποκτήσουν την αυτονομία τους. Για το λόγο αυτό στράφηκαν προς την Σπάρτη και βάσει των όρων της Ανταλκιδείου ειρήνης, ζήτησαν την παρέμβαση της…

Φίλιππος Β. 359-336 Π.Χ. – Σαράντου Ι. Καργάκου.zip

Από το βιβλίο του Σαράντου Ι. Καργάκου, «Μέγας Αλέξανδρος: άνθρωπος φαινόμενο» (τόμος πρώτος). Κυκλοφορήθηκε από την εφημερίδα «Real News», το 2014.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.