Οι σχέσεις του Χριστιανισμού με τις άλλες θρησκείες.

Σύμφωνα με την αυτοσυνειδησία – πίστη του Χριστιανισμού (κυρίως εδώ εννοούμε της Ορθοδοξίας) για τον εαυτό του, ο Χριστιανισμός είναι η μοναδική «θρησκεία» η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αποκεκαλυμμένη. Ενώ δηλαδή οι άλλες θρησκείες είναι κατά βάσιν ανθρώπινα δημιουργήματα – επινοήματα, ο Χριστιανισμός βασίζεται αποκλειστικά στην Αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο.

Αν όμως λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι όλες οι θρησκείες είναι ανθρώπινα δημιουργήματα, θα έπρεπε να συμπεράνουμε πως επειδή ο χριστιανισμός είναι η μόνη παραφωνία – εξαίρεση στον κανόνα των θρησκειών, που δεν δημιουργήθηκε – επινοήθηκε από άνθρωπο. Γι’ αυτό είναι σωστότερο να ισχυριστούμε πως ο χριστιανισμός δεν είναι καν θρησκεία! Ως εκ τούτου, άλλο θρησκεία, άλλο χριστιανισμός. Και για να το απλουστεύσουμε, άλλο θρησκείες άλλο Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία με την έννοια της ανθρώπινης επινοήσεως, αλλά η εν Χριστώ αποκεκαλυμμένη Αλήθεια. Αλήθεια που πραγματώνεται – ζει μέσα στο διάβα των αιώνων.

Τί θα πει ζει στους αιώνες; Θα πει πως αυτή η αποκεκαλυμμένη Αλήθεια, μέσα στον κόσμο και στον χρόνο δεν υπάρχει Μόνη της, αλλά συνυπάρχει με τον αγαπητό στον Θεό άνθρωπο, ο οποίος και μπορεί να την αποδεχθεί, ή να την αρνηθεί!

Ιδού το δεύτερο στοιχείο της Αποκεκαλυμμένης Αληθείας, της Ορθοδοξίας. Η ελεύθερη – εκούσια «αλληλεπίδραση» Θείου – Αποκαλυπτομένου παράγοντος, και ανθρωπίνου – αποδεχομένου παράγοντος. Και οι δύο αυτοί Παράγοντες της Πνευματικής αυτής σχέσεως δρουν οπωσδήποτε εκουσίως. Διαφορετικά, χωρίς την εκούσια αλληλεπίδραση, η Εν Χριστώ αποκαλυφθείσα Αλήθεια στον κόσμο, δεν πραγματώνεται, γιατί ο Θεός μεν φανερώνει τα περί Αυτού, αλλά ο άνθρωπος που πρέπει να αποδεχθεί την Αποκάλυψη αυτή, κωφεύει, αρνείται. Στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε τον ήλιο που φωτίζει, ο τυφλός όμως αδυνατεί να τον αντιληφθεί λόγω βλάβης των δεκτικών του αισθήσεων.

Η ανθρώπινη βέβαια αποδοχή συναντάται συνήθως και στις «άλλες) θρησκείες, πλην όμως αυτού του είδους η αποδοχή, μοιάζει περισσότερο με ένταξη του ανθρώπου σε ένα κοινωνικό «ιστό» – περιβάλλον, παρά με ελεύθερη αποδοχή της από Θεού φανερωμένης Αληθείας!

Ιωάννης Τρίτος.

Κατηγορίες: Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.