Ο φόβος της αποτυχίας «γεννάει» τις προλήψεις – Ρούλας Τσουλέα.

Παρασκευή και 13 ή Τρίτη και 13, και αν θεωρείτε την ημέρα γρουσούζικη, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό μάλλον πηγάζει από ανασφάλεια και από τον φόβο της αποτυχίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tulane, στην Λουϊζιάνα, και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε ομάδα εθελοντών για να εξακριβώσουν πότε αποζητούσαν τα γούρια τους και πότε θεωρούσαν κάτι γρουσούζικο.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Personality and Social Psychology Bulletin», οι εθελοντές κατ’ επανάληψιν στρέφονταν στις προλήψεις όταν είχαν υψηλό επίπεδο ανασφάλειας για την επίτευξη ενός στόχου που τους είχαν θέσει οι ερευνητές. «Στόχους θέτουμε καθημερινά και πάντοτε θέλουμε να τους πετύχουμε, αλλά ευνόητο είναι πως θα έχουμε και αποτυχίες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Χάμερμαν, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Μάρκετινγκ του Tulane. «Όταν τα έχουμε όλα υπό έλεγχο και είμαστε οι μοναδικοί κριτές της απόδοσής μας, δύσκολα βρίσκουν θέση οι προλήψεις. »Όταν, όμως, μας κρίνουν και οι άλλοι, όπως λ.χ. συμβαίνει σε έναν νέο που θέλει να μπει στο πανεπιστήμιο ή σε έναν μουσικό που δίνει μια συναυλία, τα πράγματα αλλάζουν».

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι ερευνητές ζητούσαν από τους εθελοντές τους να ολοκληρώσουν κάποιες ασκήσεις-στόχους, άλλοτε χρησιμοποιώντας αντικείμενα που ήταν «τυχερά» και άλλοτε δίχως να υπάρχουν ενδείξεις τύχης ή γρουσουζιάς. Έτσι διαπίστωσαν πως οι εθελοντές στρέφονταν στα «γούρια» ή απέφευγαν την «γρουσουζιά» αναλόγως με το πόσο ασφαλείς ένιωθαν στην εκπλήρωση του εκάστοτε στόχου.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα, θεωρείται κακότυχη στις αγγλοσαξονικές χώρες, καθώς και στις γαλλόφωνες, γερμανόφωνες και ισπανόφωνες περιοχές του κόσμου, ενώ σε ορισμένες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία κακότυχη θεωρείται και η «Τρίτη και 13». Άλλο, όμως, είναι να λέει κανείς χαριτολογώντας «χτύπα ξύλο», «κουνήσου από τη θέση σου» ή «ποιος άνοιξε ομπρέλα μέσα στο σπίτι», και άλλο να τρέμει το φυλλοκάρδι του όταν δει μαύρη γάτα. Όταν η αντίδραση σε ένα «γρουσούζικο» αντικείμενο ή συμβάν (π.χ. σπάσιμο ενός καθρέφτη) είναι ακραία, μπορεί να σηματοδοτεί αληθινή φοβία η οποία στην περίπτωση της «Παρασκευής και 13» αποκαλείται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (παρασκευαδεκατριοφοβία).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Web Only: 13 Μαρτίου 2015.

Σχόλιο του orp.gr:

Επίρριψον επι Κύριον την μέριμνάν σου, και Αυτός σε διαθρέψει: ου δώσει εις τον αιώνα σάλον τω δικαίω.

Ρίξε, ψυχή μου, στον Κύριο τη φροντίδα και τη μέριμνά σου για την ασφάλεια και τη σωτηρία σου, και αυτός θα σε διαθρέψει. Δεν θα επιτρέψει να κυριευθεί ο δίκαιος από ταραχή και δοκιμασία, αλλά θα δώσει αίσια έκβαση στην περιπέτειά σου.
Ψαλμος 54-ος, στίχος 23-ος.

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.