Ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γεραντώνης, Καθηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Δαυϊδ του Γέροντος (30 Οκτωβρίου 1938 – 30 Μαρτίου 2012, video).

4 χρόνια πέρασαν από την εις Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Γέροντος και Ηγουμένου της Ι. Μ. Οσίου Δαυϊδ Κυρίλλου Γεραντώνη. Ήταν η τριακοστή Μαρτίου του έτους 2012, όταν ο μακαριστός π. Κύριλλος άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο των Αθηνών. Άξιος διάδοχος του μακαριστού Γέροντος π. Ιακώβου Τσαλίκη υπηρέτησε ως ηγούμενος πάνω από 20 χρόνια.

Μετά την στρατιωτική του θητεία, προσήλθε στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυϊδ, όπου και εκάρη Μοναχός την 1η Οκτωβρίου του έτους 1965 από τον τότε μακαριστό ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Θωμά († 1977), λαβών το όνομα Κυπριανός. Στις 27 Μαρτίου 1971 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης, λαβών το όνομα Κύριλλος. Στις 28 Μαΐου 1971 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ι. Μ. Οσίου Δαυίδ από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο († 1975). Μαζί με τον Γέροντα Ιάκωβο και τον μακαριστό μοναχό Νικόδημο († 2009), υπηρέτησαν στην Ιερά Μονή περίπου 20 χρόνια και διηκόνησαν τους χιλιάδες προσκυνητές της. Το 1991 μετά την κοίμηση του Ηγουμένου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, εξελέγη με την ψήφο όλης της αδελφότητος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής και ενθρονίστηκε στην Ιερά Μονή από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο Α´ († 2010) στις 12 Απριλίου του 1992.

Ήταν άνθρωπος προσευχής, πράος, ευγενικός, χαρούμενος. Υποδεχόταν όλους τους επισκέπτες της Ιεράς Μονής πάντα με το χαμόγελο, αεικίνητος στα διακονήματα, πρόθυμος στην προσφορά της αγάπης. Συνέχισε τις καθημερινές θείες Λειτουργίες, ανακαίνισε τα κτίρια της Ι. Μονής και καθοδηγούσε αγιοπνευματικά με πατρική στοργή τους νέους μοναχούς. Ανεδείχθη πνευματικός πατέρας και εξομολόγος αναριθμήτων κληρικών, μοναχών και λαϊκών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διεκρίνετο δια την ακρίβεια στα θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

Δεν συμφωνούσε με τα οικουμενιστικά ανοίγματα και ήταν θερμός υποστηρικτής του «Ορθοδόξου Τύπου»• ένας σύγχρονος ομολογητής της Πίστεως. Αν και οι γραμματικές του γνώσεις ήταν της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, όπως του Γέροντός του Ιακώβου, όμως ήταν κατά Θεόν φωτισμένος και σοφός. Η υπομονή του στις θλίψεις και στις ασθένειες που δοκίμασε ήταν παράδειγμα προς μίμησιν• Τις αντιμετώπιζε πάντα με το «Δόξα σοι ο Θεός». Ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος που μας λείπει σε αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις που ζη η πατρίδα μας. Λίγο πριν την εκδημία του, όταν τον ρωτήσαμε για την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα μας, έδειξε τον Ουρανό και μας είπε: «περιμένουμε το σημείο του Θεού. Τα πάντα είναι θέμα μετανοίας».

Την ευχή σου προσφιλέστατε Γέροντα Κύριλλε.

Από την εφημερίδα: Ορθόδοξος Τύπος, 27/3/2015.

Οι τελευταίες συνομιλίες του μακαριστού Γέροντος Κυρίλλου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας (+ 30/3/2012)

Σταυροαναστάσιμη υπήρξε η ζωή του μακαριστού Γέροντος Κυρίλλου, με την ολόθερμη αγάπη στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Ιησού. Πορευόταν τον προσωπικό του Γολγοθά και προσδοκούσε τη χαρά της Αναστάσεως. Στις δύο επόμενες σύντομες συνομιλίες του Γέροντος, τις τελευταίες ημέρες της επίγειας βιοτής του, εμφαίνονται οι αρετές που τον περικοσμούσαν και το αισιόδοξο μήνυμα που έβγαινε από τα χείλη του:

Νοσηλευτές του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών:

– Γέροντα, δεν βλέπουμε να παραπονιέσαι για τίποτε! Δεν διψάς, δεν πεινάς, δεν πονάς; Από πού αντλείς αυτή τη δύναμη; Ποιος σου δίνει αυτή τη δύναμη;

– Η Παναγία μας!

– Γέροντα, όλοι μας εδώ στο Νοσοκομείο σας έχουμε αγαπήσει!

– Και εγώ σας αγαπώ. Όλο τον κόσμο αγαπώ μηδενός εξαιρουμένου!

Επισκέπτες στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών:

– Γέροντα, η πατρίδα μας βιώνει σήμερα μεγάλη κρίση. Τι βλέπετε, θα την ξεπεράσουμε;

– Θα την ξεπεράσουμε, αν μετανοήσουμε! Ο Θεός μας τα έδωσε όλα και εμείς του γυρίσαμε την πλάτη.

Επισκέπτες:

– Γέροντα, τι θα απογίνουμε;

– Θα βάλει ο Θεός το χέρι Του.

– Θα μας βοηθήσει ο Θεός, τέτοιοι που είμαστε

– Θα βάλει ο Θεός το χέρι Του.

– Στις Πράξεις των Αποστόλων αναφέρεται ότι τα χρονικά όρια επιβιώσεως των εθνών ορίζονται από τον Κύριο. Μήπως τα όρια του δικού μας έθνους πλησιάζουν στο τέλος τους;

– Υπάρχει ακόμη πίστη. Υπάρχει ευσέβεια. Η μετάνοια θα μας σώσει.

Ενώ η υγεία του έφθινε και έφθασε πολλές φορές ως την πόρτα του θανάτου, όταν τον ρωτούσαμε πως είναι, αυτός απαντούσε: «Δόξα τω Θεώ, καλά». Τις δε τελευταίες ημέρες έλεγε: «Δόξα τω Θεώ, πολύ καλά».

Όταν οι επισκέπτες τον ρωτούσαν: «Γιατί γέροντα εσείς που είσθε άνθρωπος αφοσιωμένος στο Θεό υποφέρετε τόσο»; Αυτός απαντούσε: «Εγώ με τον Θεό δεν τσακώνομαι».

Από το βιβλίο: «Εις Μνημόσυνον Αιώνιον», έκδ. Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Μακκαβαίος.blogspot.gr: 30 Μαρτίου 2015.

Ο μακαριστός Ηγούμενος του Οσίου Δαυίδ Γέροντας Κύριλλος (video).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr

Κατηγορίες: Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.