Ιδού η στιγμή – Αρχιμ. Λεβ Ζιλέ.

Προ του Πάθους του ο Ιησούς, υψώνοντας τα μάτια προς τον ουρανό, είπε: «Πάτερ ελήλυθεν η ώρα» (Ιωάν. 17,1). Ο Ιησούς περίμενε την ώρα που είχε ορίσει ο Πατήρ. Ιδού η στιγμή. Η εκπλήρωση της θείας βουλής απαιτεί την ακριβή υποταγή στην ώρα. Αποκλείεται κάθε καθυστέρηση, αλλά και κάθε βία.
Στην αγωνία της Γεθσημανή φάνηκε στον Ιησού ένας άγγελος, για να τον ενισχύση (Λουκ. 22, 43). Αυτό δεν εσήμαινε ότι το ποτήριο θα παρέλθη από το Σωτήρα. Ο άγγελος ενισχύει τον Ιησού ακριβώς για να τον ενδυναμώση στην αποδοχή του πικρού ποτηρίου του σταυρού.
Δύο φορές, όταν ο Ιησούς λέη το όνομά του, οι στρατιώτες που ήλθαν να τον συλλάβουν υποχωρούν και πέφτουν κάτω. Αυτό γι’ άλλη μια φορά καθιστά φανερό το γεγονός ότι ο Ιησούς είναι ο πιο δυνατός και ότι παραδίδει τον εαυτό του εντελώς ελεύθερα, εκούσια.
Τα σκληρά λόγια του Ιησού εναντίον των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Η «οργή του Αρνίου» (Αποκ. 6,16) εναντίον των «γεννημάτων των εχιδνών» (Ματθ. 23,33): Τίποτα απ’ αυτά δεν παρουσιάζεται στο Πάθος. Όσο περισσότερο ο Ιησούς υποφέρει, τόσο πιο πολύ δείχνεται τρυφερός και σπλαχνικός…

Ιδού η στιγμή – Αρχιμ. Λεβ Ζιλέ.rar

Από το βιβλίο «Ιησούς» – Εκδ. Δόμος.
Μετάφραση Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος Τρακατέλλης.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.